HTML

Lájkolj minket

Megfájdul a hátad a repülőút alatt? 5 tipp, amivel elkerülheted!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2017.06.10. 07:53

Egy hosszú repülőút különösen nagy megmérettetés azok számára, akik gerincproblémákkal küszködnek. Néhány egyszerű gyakorlati tanács betartásával azonban rengeteget tehetünk gerincünk, végtagjaink egészségének, rugalmasságának megőrzéséért a hosszú ülés közben is.

gerinces-hatfajas-repules-alatt.jpg

1. Már a jegyvásárláskor gondoljunk gerincünk egészségére!

Sokat tehetünk gerincünkért, ha már jegyvásárláskor bebiztosítjuk magunkat, és a leghátsó sorba, a folyosó mellé veszünk jegyet. Így kevésbé lesz zavaró, hogy sűrűn felállunk és álldogálunk, sétálgatunk. Emellett érdemes olyan időszakra jegyet váltanunk, amikor nem túl zsúfoltak a gépek. A statisztikai adatok szerint a reggel 6 és 7 óra között induló gépek, illetve a délután 1 és 2 között felszálló járatok kihasználtsága a legalacsonyabb. Ebben a periódusban jó eséllyel választhatunk olyan ülést, ahol egyedül ülhetünk, így könnyebb lesz repülés közben nyújtanunk, átmozgatni a lábunkat, nyakunkat, vállunkat.

2. Mozogjunk rendszeresen!

Az, hogy egy helyben, ráadásul ugyanabban a pozícióban ülünk hosszú órákon át, tartós nyomás alatt tartja a gerinc ágyéki szakaszát, vagyis a derekunkat. Annak érdekében, hogy csökkentsük a gerincre nehezedő terhelést, 20-30 percenként álljunk fel, és járkáljunk egy keveset. Egy hosszú repülőút alatt ez a fel-alá járkálás feltűnést kelthet, készüljünk fel a stewardessek kérdéseire. Ezt elkerülendő már a felszállás kezdetekor figyelmeztessük őket, hogy gerincproblémáink vannak, ezért a szokásosnál egy kicsit többet fogunk felállni, sétálni.

 

3. Támasszuk meg gerincünket!

Érdemes magunkkal vinni egy henger vagy ék alakú párnát, amellyel megtámaszthatjuk a derekunkat. Ezek használata által jelentősen csökkenthetjük a gerincünkre nehezedő nyomást, és a fájdalom kialakulását. Ha magas növésűek vagyunk, vigyünk magunkkal az útra egy kispárnát, amire ráülhetünk. A szék magasságának olyannak kell lennie, mint a lábszárunk hosszának, így a talpunk kényelmesen tud a földön pihenni.

 

4. Vigyünk magunkkal meleg sálat!

A repülőgépen többnyire fentről fújják a hideg levegőt, ez a fejünknek sem kellemes, de a nyaknak és a válltáji izmoknak főleg nem használ, fájdalmas merevséget okozhat. Ezt könnyen kivédhetjük meleg sállal.

5. Emeljünk óvatosan!

Felszálláskor és leszálláskor is meg kell emelnünk bőröndünket, kézipoggyászunkat. A helyes emelés technikájának elsajátítása mellett ügyeljünk az egyenletes súlyelosztásra is. Ha nehéz táskákat viszünk magunkkal, osszuk el őket a két kezünkben. A féloldali cipekedés gerincünket egyenlőtlenül terheli. Kerüljük a súlyos válltáskákat is, amelyek váll,- nyak,- derék- és lábfájdalmat okozhatnak, helyette célszerűbb a hátizsák viselése, vagy még inkább egy gurulós bőrönd használata. Ennek húzása közben arra figyeljünk, hogy váltogassuk kezünket, hol a bal, hol a jobb karunkkal húzzuk, gerincünket pedig ne tekerjük ki cipekedés közben.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: repülés utazás nyaralás tippek megelőzés tanácsok hátfájás derékfájás repülőút gerincfájdalom hátfájdalom derékfájdalom

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7312544433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wrstjnethn 2017.06.12. 10:03:48

Nem ártott volna a cikk megírása előtt tapasztalatot is szerezni és nem csak az íróasztal mögül elmélkedni:
ad. 2: Ha felszállás előtt szólsz a légiutas-kísérőknek, hogy te sokat fogsz járkálni, minimum hülyének fognak nézni. Mivel javasolják is, hogy mozogj egy hosszú út alatt, senkit nem lep meg, hogy azok, akik nem alszanak, rendszeresen körbesétálnak a gépen, nem egyedi eset. Ráadásul egy igazán hosszú út alatt a személyzet nagy része is elmegy aludni, csak ügyelni maradnak páran, meg újratölteni a konyhában az üdítőket, pláne nem fogja érdekelni őket, ki mennyit sétál.
ad. 5: Sok szerencsét a helyes technikához a gép belsejében. A kisebb illetve öregebb gépek esetében még zsúfoltabb a beltér, esély sincs "helyesen emelni".


süti beállítások módosítása