HTML

Lájkolj minket

Miért hízunk el az aktív sport abbahagyása után?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2017.11.04. 09:38

Az aktív sportolás után bizony gyakran szembesülünk azzal a problémával, hogy a kilók sokkal rohamosabb tempóban szöknek vissza ránk.  A probléma látszólag egyszerű. Az aktív edzés abbahagyása után kevesebb mozgással kevesebb kalóriát égetünk el, ebből következően pedig az el nem égetett kalóriák szép lassan túlsúly formájában halmozódnak fel. A dolog azonban ennél jóval összetettebb.

gerincesblog-miert-hizunk-el-a-sportolas-abbahagyasa-utan.jpg

A fent említett tényező igaz, viszont több egyéb összetevő is közrejátszik abban, hogy a rendszeres mozgás abbahagyása után miért igényelnek extra figyelmet a sportolók.

Megváltoznak az étkezési szokásaink

A sportolók nagy része a rendszeres edzés és versenyzés után sem változtatja meg étkezési szokásait. Hozzá vannak szokva ahhoz, hogy egy átlagos ember étrendjéhez képest többet ehetnek, mivel a kalóriákat úgyis elégetik. Rendkívül nehéz megváltoztatniuk a korábbi fehérje- és szénhidrátdús étrendjüket a napi átlagos kalóriabevitelnek megfelelően, különösen akkor, ha nincs jártasságuk ebben. Mások viszont azért esznek többet, mert végre senki nem írja elő, hogy mikor, miből és mennyit ehetnek. Sajnos azonban a sport abbahagyása után megszűnik annak védő hatása is, így a kalóriatöbblet és az abból eredő elhízás számos egészségügyi probléma forrása lehet, mint például: szív- és érrendszeri betegségek, ízületi problémák, epekő.

edzes-nyar.jpg 

Átalakul a napi rutinunk

A sportolók napirendje roppant szigorú, versenyek előtt pedig szinte már felér egy kiképzéssel. Nem mindegy, hogy mikor, hogyan étkeznek, mozognak, alszanak. Minderre egy gondos edző figyel, aki jól ismeri a sportoló testi és szellemi erejét. A fizikai aktivitás és táplálkozási szakértő hiányában könnyen felborul az egyensúly, főleg, ha sérülés vagy lelki tényezők is a mozgásmennyiség beszűküléséhez vezetnek.

Búcsút intünk eddigi életformánknak

Sok sportoló egész életében csak a sportágának él gyerekkorától fogva. Amint azonban eljön az a pillanat, hogy valamilyen oknál fogva búcsút kell intenie addigi életformájának, új helyzet áll elő, amivel meg kell küzdenie. A közönség figyelme, valamint a drukkhelyzetből és a győzelemből fakadó eufóriát fel kell, hogy váltsa egy másféle örömforrás, a siker más területen történő megélése. Ez akkor működik a legjobban, ha van ideje a sportolónak erre felkészülni, és a váltás fokozatosan megy végbe. Sokszor jelent megoldást a csapatnál vagy a sportágban maradás, immár valamilyen támogató funkcióban - így a siker közös megélése továbbra is megmarad. Vannak olyan sportolók, akik teljesen új karrierbe kezdenek, és az aktív sport mellett valamilyen civil foglalkozásra is szert tettek, sokszor egyetemet végeztek. Ha azonban gyorsan kerül sor a váltásra, például valamilyen maradandó sportsérülés miatt, szükség lehet a szakember segítségére a sikeres váltáshoz. A helyzetet pedig tovább rontja, ha valamilyen krónikus fájdalom is maradt a túlhajszolt sportolói múltból.

gerinces-izuletek-ropogtatasa.jpg

Bizony a szervezetünk is öregszik

20-30 éves korunk körül égeti el a legtöbb tápanyagot szervezetünk. Ezt követően, ahogy idősödünk egyre kevesebb kalóriára lesz szükségünk, még ha csak minimálisan is. Ez ugyanígy igaz a sportolókra is. Elhízással jár együtt a metabolikus-x szindróma is, amely ugyancsak a korral járó betegség. Jellemzője a magas inzulinszint és vérnyomás, valamint az alacsony HDL (ún. „jó”) koleszterinszint. Néma gyilkosnak is nevezik a betegséget, mert sokáig nem jár érezhető tünetekkel, látható jele pedig „csak” a zsírszövetek gyarapodása.

Érdemes sportolni!

Cikkünkkel természetesen nem szeretnénk elvenni a sportkedvelő emberek mozgási kedvét. Kiemelkedő sportteljesítményükkel büszkeséget adnak mindannyiunknak, követendő példát a fiatal generációnak. A rendszeres testmozgás ugyanis renget pozitív hatással rendelkezik. Ráadásul az izmos emberek nehezebben híznak el. A versenysport és az utána lévő életmód-változtatás azonban nagy körültekintést, és sok esetben szakemberek bevonását igényli.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ gyógytornászainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás egészség elhízás mozgás sportolás elhízás sportolás abbahagyása után

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1713146754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása