HTML

Lájkolj minket

Így viseld a túrahátizsákod

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2018.09.26. 09:54

Mielőtt nekivágnánk az őszi erdőnek, érdemes ellenőrizni, hogy a túrázáshoz használt hátizsákunk jól „fekszik-e”, úgy van-e beállítva, hogy a súly a gerincünket a lehető legkíméletesebben terhelje. 

hiking-2837719_1920_1.jpg

Egy jól kiválasztott, a viselője testalkatához igazítva beállított hátizsák hatalmas szolgálatot tehet a kirándulásaink során, helyesen használva minden praktikus felszerelés belefér és a gerincet sem terheli túl.

A hátizsák kiválasztásának szempontjai

A hátizsák tárolóképessége az egyik legfontosabb eleme a használhatóságának, de már a kisebb hátizsákot is alaposan meg kell nézni a súlyeloszlás, a viselés kényelme és a gerincre, vállra jutó terhelés miatt is. Rosszul beállított, egyenlőtlen súlyelosztású hátizsák fölösleges terhelést ró a gerincünkre. A vállpántok legyenek állíthatók, szélesek és párnázottak, és jó, ha a hátizsáknak további állítható pántjai, szíjai is vannak. A hátizsák hátrésze érintkezik a legnagyobb felületen a viselője testével, ez határozza meg, hogy mennyire stabil a fekvése, kényelmes a hordása, és hogy van megoldva az anyag szellőzése.

Meg kell nézni olyan szempontból is, hogy mennyire áll ellen az időjárásnak, például vízlepergető anyagból készült-e, és a különböző zsebek, tartók milyen tárolási lehetőségeket jelentenek.

backpack-2239724_1920.jpg

A hátizsák beállítása, testre szabása

  • A bepakoláskor törekedni kell a megfelelő súlyelosztásra: a nehezebb tárgyakat alulra és a háthoz közelebb eső részre kell tenni, a könnyebbeket felülre, hogy a hátizsák súlypontja minél közelebb maradjon a testünkhöz.
  • A vállpántot úgy kell beállítani, hogy a hátizsák ne lötyöghessen minden lépésnél és ne verdesse a fenekünket. Ehelyett a hátunkon ill. a medencecsontunk tetején szilárdan helyezkedjen el. Sokat segíthet a vállpántokat összekötő mellszíj, melynek feladata, hogy a vállpántok ne tudjanak szétcsúszni, illetve a teheremelő pántok, amelyek a hátsó panel tetejét kötik össze a vállpántokkal, és segítenek, hogy a hátizsák megfelelően feküdjön a hátunkra, ne álljon el.
  • A csípőpánt tehermentesíti a gerincet, ideális esetben a teher több mint kétharmada erre nehezedik. Ezért a beállítást mindig a csípőpánttal kezdjük, melynek a medencénkre (a csípőcsontokra) való megfelelő támaszkodása nagyon fontos.
  • Ha nincs teljesen tele a hátizsák, akkor érdemes a térfogatszűkítő elemeket is használni, hogy a teher súlypontja ezzel is közelebb kerüljön a háthoz.

  Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

2 komment

Címkék: hátizsák gerinc súlyelosztás gerinckímélő

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1714262621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.09.27. 13:43:26

A tanácsok jók, csak a fontossági sorrend nem: az első és legfontosabb, hogy a csípőpántot állítsuk be: szorosra, a csípőcsont felett! Majd a többi ezután következik. Olyan hátizsákot ne is vegyünk, aminek nincs párnázott, erős csípőpántja.
Valamint az is segít (és jobb), ha van váza a hátizsáknak. Így ugyanis jobban terhelődik a csípőpántra a súly.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.09.27. 13:44:29

jav.: "...a csípőcsont felső részére" állítsuk a pántot.


süti beállítások módosítása