HTML

Lájkolj minket

Mi az az ostorcsapás sérülés?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2018.10.04. 09:53

Traumás nyaki gerinc szindróma – ostorcsapás sérülés következményei. Az utak túlzsúfoltsága miatt a közúti balesetek száma ugrásszerűen emelkedik, s ezzel együtt nő a traumás nyaki gerincszindróma előfordulásának a gyakorisága is. Bár ostorcsapás sérülés létrejöhet más esetben is – pl. a fejet érő kontaktsportoknál, esés, vagy a fejet ért nehéz tárgy általi ütés következtében – de a leggyakoribb okai a koccanásos közúti balesetek.

cars-city-drive-191842.jpg

Szemből, hátulról, vagy oldalról történő ütközés során a fej hirtelen tehetetlenül hátra, előre vagy oldalra csapódik, és a nyak a nagy lendület miatt a természetes mozgásához képest ellentétes irányba mozdul el, s következménye a különböző súlyosságú nyaki gerincsérülés.

ostorcsapas.jpg

A traumás nyaki gerinc szindróma sokféle tünetből áll, a kisebb-nagyobb rándulástól a gerincvelő zúzódásáig, és csigolya töréséig. Az utóbbi két történés ritka, és a súlyos kísérő tünetek miatt könnyen észlelhető. Többnyire azonban a nyaki izmok, szalagok húzódása, a nyaki régió kisízületeinek rándulása, elmozdulása, vagy a nyaki gerinc sérv kialakulása a következmény. A baleset utóhatása hetekig, de akár évekig tartó fájdalom, mozgáskorlátozottság lehet. Sokszor a több éves krónikus nyaki panaszok hátterében, csak ismételt rákérdezéssel derül ki, hogy évekkel korábban történt nyaki rándulásos sérülés a kórelőzményben.

Az ostorcsapás sérülés Quebec-i klinikai osztályozási rendszere

  • 0: nincs nyaki fájdalom, és nincsenek fizikális jelek
  • I: nyaki fájdalom, merevség, érzékeny pontok a nyaki régióban, de nincs fizikális jel
  • II: nyaki fájdalom, merevség, nyomásérzékeny pontok, csökkent mozgástartomány
  • III: nyaki panaszok, neurológiai deficittünetek, csökkenése vagy hiánya a mély reflexeknek, végtagi izomgyengeség, érzészavar
  • IV: nyaki panaszok, és csigolyatörés vagy elmozdulás

A klinikai tünetek a traumás nyaki gerinc szindrómában különböznek betegenként, melyeket még sok egyéb tényező befolyásolhat, úgymint a baleset körülményei, a sérülés mértéke, helye. Az alábbi szimptómák valamennyi csoportban előfordulhatnak.

Klinikai tünetek

  • Nyaki fájdalom

Az ostorcsapás szindrómában az egyének 65%-ban a nyaki fájdalom megjelenhet a sérülés után 6 órán, 93%-uknál 24 órán, és 100%-uknál 72 órán belül. Jellemző, hogy a fájdalomról nem panaszkodik a beteg azonnal a baleset után. A traumás nyaki gerinc szindrómából sok beteg felépül a néhány hét vagy hónap alatt, a problémát a krónikus ostorcsapás szindróma jelenti, amelynek kisérője az éveken át tartó nyaki fájdalom a páciensek 20-40%-nál.

  • Fejfájás

A fejfájás, mint krónikus tünet a betegek 70%-ánál jelen van. Általában a nyakszirti régióra, arcra, fejtetőre lokalizálódik. A nyak mozgása a fejfájást fokozza, úgyszintén a fáradtság, alváshiány, stressz és a depresszió.

  • Szédülés, szédelgés

Hirtelen a nyaki gerincet ért túlzott előre hajlás, vagy hátra hajlás következtében az izmok, szalagok és kisízületi tok feszülése módosítja a helyzetérzékelő egyensúlyt, s szédülés léphet fel akutan, vagy a sérülés után évekkel a felgyorsult porckorong kopás, instabilitás eredményeként.

Igen ritkán, és súlyosabb esetben a szédülést agytörzsi vérzés és a belső fül rendellenessége okozza.

  • Zsibbadás a fejben és az arcban

Elsősorban a felsőbb nyaki gerinccsigolyák sérülése esetén észleljük az arc környéki zsibbadást az arcon „hagymalevél” eloszlásban.

  • Szemtünetek

A szemtünetek – szemfájdalom, kettős látás, látáscsökkenés „szemhéjlógás”- a traumás nyaki gerinc szindrómás betegek 35%-ánál megjelenhetnek, a háromosztatú ideg, a szemmozgató ideg és a látóideg rendellenessége következtében.

A sérülést szenvedett betegek 17-29 %-ánál van jelen, s e tünetek több mint hat hónapig fennállhatnak az egyének 33%-ánál.

  • Végtagi tünetek

A felső végtagok zsibbadása és izomgyengesége ideggyöki vagy gerincvelő sérülés következménye, diagnosztizálására az MR képalkotás szükséges, kiegészítő vizsgálat a neurofiziológiai vizsgálat.

  • Fibromyalgia

Az ostorcsapás szindrómában 21%-ban jelentettek tudományos közlemények pszichoszomatikus jegyekkel bíró fibromyalgiát, mely tünetegyüttest izomfájdalom, ízületi merevség, fáradtság jellemez, s melyet ingerlékenység, alvási zavar, szorongás, depresszió kísér.  

  • Egyéb

Nem tisztázott a pontos mechanizmusa a következő tüneteknek, de gyakori kísérő jelensége elsősorban a krónikus ostorcsapás sérülésnek: fülcsengés, koncentrációs zavar, fáradékonyság, anginaszerű mellkasi fájdalom, rágáskor jelentkező állkapocsízületi fájdalom.

Súlyos esetben, vagy krónikus ostorcsapás szindrómában az orvos dönti el a röntgen, a koputertomográfia (CT), mágneses rezonancia (MR), vagy egyéb vizsgálatok szükségességét.

Terápia

A súlyos esetek természetesen sürgősségi ellátást igényelnek. Legtöbbször azonban pár napig tartó nyugalomba helyezés, rövid ideig tartó gyógyszeres kezelés után elmúlik.

Akut állapotokban segíthet a puha rögzítő gallér (Schanz-gallér) rövid ideig tartó viselése.

A hat hónapig vagy annál tovább fennálló ostorcsapás sérülést krónikus ostorcsapás sérülés szindrómának nevezzük, mely esetben a különböző fizioterápiás módszerek alkalmazása lehet eredményes.

Legfontosabb azonban a megelőzés, óvatos, figyelmes vezetés, az autóban jól beállított megfelelő magasságban elhelyezett fejtámla, és a biztonsági öv használata.

 

A teljes cikk a gerinces.hu oldalon olvasható: https://gerinces.hu/a_gerincrol/nyari-veszelyek-az-utakon/ 

 

Felhasznált irodalom: Nobuhiro Tanaka, Kazuyoshi Nakanishi et al. Pathology and Treatment of Traumatic Cervical Spine Syndrome: Whipllash Injury Advances in Orthopedics 2018. febr. 28.

Szólj hozzá!

Címkék: ostorcsapás sérülés krónikus ostorcsapás sérülés szindróma traumás nyaki gerinc szindróma

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr8214280837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása