HTML

Lájkolj minket

Gerincünket is terhelik a plusz kilók

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.06.14. 06:44

Túlsúly és elhízás tekintetében Magyarország világviszonylatban a negyedik helyen áll. Itthon 10 nőből 6 és 10 férfiból 7 tartozik túlsúlyos/elhízott tartományba. A túlsúly és az elhízás szív-, és érrendszerre, illetve daganatos megbetegedésekre gyakorolt káros hatását sokszor halljuk, azonban ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a testsúlytöbblet a tartásproblémákra, illetve a gerincbántalmak korai kialakulására is hatással van.

67080619_s.jpg

A súlyfelesleg többek közt helytelen testtartáshoz, ez pedig csigolyadeformitásokhoz, sérvek kialakulásához vezethet. A többletsúly nagy terhet ró a porcokra, ezáltal porckopások alakulhatnak ki viszonylag fiatal korban is. Attól függően, hogy a testsúlytöbblet hova lokalizálódik, különböző problémák kialakulásában még fokozottabb lehet. Magyarországon a felnőtt férfiak 38%-a, a felnőtt nők pedig 54%-a hasra lokalizálódó testsúlytöbblettel él.

A hasi súlyfelesleg megterheli a gerincet

Hiszen a hasizmok elrenyhülnek, így nem képesek a tartási funkciók betöltésére, az előre domborodó has előre fogja húzni a gerinc adott szakaszát, ezáltal még nagyobb teher nehezedik a csigolyákra, a porckorongokra, így fokozódik a gerincproblémák kialakulásának lehetősége. A fizikai aktivitás fokozása mellett a táplálkozással is sokat tehetünk gerincünk egészségének megőrzéséért. Az egyik legfontosabb, hogy törekedjünk normál testtömegünk megtartására vagy visszanyerésére.

10 tipp a hasi elhízás csökkentésére

1) Étkezzünk rendszeresen, naponta többször, kis mennyiséget!

Ne feledkezzen meg a kisétkezésekről sem, fontos a tízórai és az uzsonna!

2) Válasszunk zsírszegény nyersanyagokat!

Zsíros felvágottak helyett válasszon zsírszegény sonkaféléket!

3) Fogyasszunk teljes értékű gabonaféléket!

A rozskenyér egészségesebb, mint a fehér kenyér!

4) Együnk naponta többször friss, idény gyümölcsöt!

Édesség helyett válasszon gyümölcsöt!

5) Zöldségfogyasztásunk érje el az ajánlott napi minimum 300 g-ot!

Mind a három főétkezés tartalmazzon friss zöldséget!

6) Törekedjünk a minél kevesebb só, ételízesítő felhasználására!

Válasszon ízesítésre friss vagy szárított fűszernövényeket!

 7) Kerüljük a rejtett kalóriák bevitelét!

Cukros üdítők helyett fogyasszon vizet és dobja fel mentalevéllel, citromfűvel, gyömbérrel!

 8) Készítsük el ételeinket zsírszegényen!

Rántott ételek helyett válasszon zsiradék felhasználása nélkül vagy minimális zsiradékon elkészült natúr ételeket!

9) Figyeljünk a folyadékfogyasztásra!

Törekedjen a napi minimum 2-2,5 liter víz elfogyasztására!

10) Ha testsúlyproblémája van, forduljon szakemberhez segítségért a szélsőséges divatdiéták helyett!

 

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

 

14 komment

Címkék: tipp elhízás gerinc túlsúly súlyfelesleg gerincbántalmak tartásprobléma

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr8314893238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.06.15. 23:11:10

Egyetlen pontban sem szerepel, hogy együnk kevesebbet...

soiree 2019.06.16. 03:50:11

Az is sokat segítene ha az ovisoknak nem lenne kötelező megtanulni a "ki a hasat hátra a vállat" kötelező állásmódot meg nem gyakoroltatnák ezt még utána évekig alsóban is, mert pont a fenti képen látható tartás rögzül. Aztán ott van még a légzés: ha hasi mélylégzést folytat valaki és nem a pihegő ziháló mellkasemeléses légzést, szintén hasonlóképp tartja magát. A testsúly elhelyezéséről a talpon meg végképp senki soha egy szót sem szól, én már bizony nem tudok három ponton támaszkodni a talpamon, ahogy kéne mert feldőlnék :) Szóval a hibás tartás zöme nem (csak) a túlsúlyon múlik, alapból hibás tartást nevelnek a gyerekekbe, a túlsúly pedig csak mindezt fokozza, tovább rontja.

Suckless 2019.06.16. 06:11:27

Sajnos nagyon sokan adnak tanácsot olyan témában, amihez nem értenek. A hasi elhízást nem a zsír bevitele okozza, ahogy a blog sugalja. Ennek azért már utána lehet nézni (persze, nem dívány blogon pl.).

A hasi elhízást az inzulin rezisztencia okozza, amit a feldolgozott szénhidrát túlzott bevitele eredményez. Ebből alakul ki a zsírmáj, stb. és a végén a 2-es típusú cukorbetegség.

Teljes kiörlésű gabona, mint egészséges gabona is hülyeség. "A teljes kiőrlésű termékek semmivel nem egészségesebbek a fehér lisztből készülteknél (ugyanúgy megemelik a vércukorszintet), sőt korpatartalmuk miatt megkötik még az ásványi anyagok egy részét is. Előbb született meg a hivatalos ajánlás, s utólag igyekeznek az ajánlást igazolni." forrás: www.zoeharcombe.com/2016/06/will-whole-grains-make-you-live-longer/

Amúgy a zsírszegény ételeknek is van jelentősége, de nem azért, amiről a blogban szó van, hanem mert a folyamatosan bevitt telített zsírok magasan tartják az alap inzulin szintet, ami végső soron azt eredményezi, hogy nehezebben tudsz majd fogyni. Szóval nem a koleszterin okozza a problémát, hanem az összes feldolgozott szénidrát, cukor, stb. bevitele.

Pipas 2019.06.16. 06:16:01

"Együnk naponta többször friss, idény gyümölcsöt!"

Egy mandarinban átlagban 368 kJ energia van, egy liter coca-cola light-ban 13kJ. Egy pohár narancslében 468kJ. Egy energiaitalban cirka 200kJ.

Ja, együnk sok gyümölcsöt, akkor lefogyunk, hogyne!

Pipas 2019.06.16. 06:22:52

"Zsíros felvágottak helyett válasszon zsírszegény sonkaféléket!"

Ha valaki le akar fogyni, akkor a sonkaféléket elfelejtheti. Meg a hozzá való kenyeret is. Meg az összes felvágottat.

Nem lehet lefogyni úgy, hogy egy kicsit mást eszünk, ez legenda.

Pipas 2019.06.16. 06:27:27

"Étkezzünk rendszeresen, naponta többször, kis mennyiséget!"

Másik legenda. A naponta többször étkezésnek a naponta többet eszünk lesz az eredménye. A delikvens megnyugszik, hogy többször evett, ezzel mindent elkövetett a lefogyás érdekében és a napi öt étkezés során becsúszik egy-két nagyobb adag is.

Délelőtt ettem egy almát, nem érthet egy szelet kenyér este. Hát persze! :D

pioneer2016 2019.06.16. 08:33:27

Ezek a "jó-tanácsok" olyan nesze semmi, fogd meg jól kategória. Olyan közhelyek, amivel nem lehet sokat kezdeni.

desw 2019.06.16. 08:55:00

@pioneer2016:

A valóság még nagyobb közhely: ha többet zabálsz, mint amennyit lemozogsz, hízni fogsz. Pont. Aztán mégis dagadt a lakosság 70%-a!

József lánya 2019.06.16. 08:58:10

Sajnos nincs olyan, hogy lokális fogyás... Fogyni kell mindenhonnan, és a pocak is kisebb lesz. Már szült nők esetében érdemes megnézetni a hasizmot, hogy nincs e szétnyílva, mert az is okozhatja a nagyobb hasat.

pioneer2016 2019.06.16. 15:17:09

@desw: "Aztán mégis dagadt a lakosság 70%-a!"

Csakhogy eloszlassam a tévhitet.
Én 183 cm és 82 kg vagyok, férfi. Mindenféle táblázat és statisztika szerint is ideális a súlyom. A cikkben nem sok újdonság fogalmazódott meg, túl általános szlogenekkel,ezért reagáltam. Amíg az egészségesnek mondott ételek 2-3 x drágábbak a hagyományosnál, addig nehéz egészséges és tudatos étkezésről beszélni. Egy példa: a zöldségek és gyümölcsök ára drasztikusan emelkedett az elmúlt hetekben, hónapokban.

2019.06.16. 21:19:01

@comte de lippaud:
"Úgy tudom, a hízást a szénhidrátok okozzák, nem a zsír."

Rosszul tudod, mindkettő okozhatja. Csak sokkal jobb üzlet eladni azt, hogy zabálhatsz ugyanúgy, csak mit ne egyél, mint hogy legyél mértékletes

2019.06.16. 22:39:12

@pioneer2016:
Az egészséges ételek valóban drágábbak, ha az egészségességet általánosan nézzük, tehát nem csak egyedül az elhízásra gondolunk. De ahhoz, hogy valaki ne hízzon el, egyáltalán nem kell mélyebben belenyúlnia a pénztárcájába, ráadásul rengeteg a hízlaló, de nem is olcsó élelmiszer is, amire mégis tömeges a kereslet.


süti beállítások módosítása