HTML

Lájkolj minket

Cooper teszt: sokan utálják, de hasznos

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.11.29. 16:22

Bizonyára sokak emlékezetében élénken él még az emlék az iskolai tornaórák Cooper tesztjéről. De ki is az a dr. Cooper és mire való a róla elnevezett teszt?

gerinces-blog-cooper-teszt.jpg

Ki is az a dr. Cooper?

Az 1931-ben született dr. Kenneth Cooper a nemzetközi fitneszmozgalom egyik elismert vezetője, évtizedek óta a prevenció egyik legnagyobb népszerűsítője. A Cooper-filozófiát, miszerint a betegségek megelőzése sokkal hatékonyabb, mint a problémák kezelése, az elmúlt évtizedekben számos tudományos kutatás alátámasztotta. Dr. Kenneth Cooper az élsportban is kiemelkedően nagy sikereket mutatott fel, pl. a brazil labdarúgó-válogatott erőnléti edzőjeként világbajnoki győzelemhez segítette a csapatot az 1970-es világbajnokságon. Láthatjuk, hogy az olyan sportág-specifikus jellemzők, mint a játékos mozgásának, futóteljesítményének, állóképességének elemzése, vagy a lépésszám és a lépéshossz adatainak, valamint ezek gyorsaságának vizsgálata és értékelése, a nemzetközi kutatások körében már több tíz évvel ezelőtt is elérhetőek voltak.

Mi az a Cooper teszt?

A világszerte ismert és elismert Kenneth Cooper által felállított Cooper teszttel egyszerűen kaphatunk információt a fittségi állapotunkról. A feladat megmérni, hogy hány métert vagyunk képesek futni 12 perc alatt. A megtett táv pedig szorosan összefügg az oxigénfelvevő képességgel. A Cooper tesztből lehet VO2 maxot (a test által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyiségét) számolni a megfelelő képlettel: VO2max= (t-505)/45, ahol t a Cooper teszt távolsága.

Kinek ajánlott a Cooper teszt?

Fontos, hogy ez a teszt kezdőknek nem ajánlott, s általában 8-12 hét edzés szükséges a teszt elvégzése előtt. Lényeges az is, hogy a tesztet megfelelő és átfogó bemelegítés után kezdjük el, illetve a 12 percet úgy teljesítsük, hogy a felmérés végére a lehető legjobban kimerüljünk. Továbbá igyekezzünk a tesztet úgy végrehajtani, hogy minél egyenletesebb legyen a sebesség a 12 perc alatt. Minél többször hajtjuk végre a tesztet, ezt majd annál inkább ki fogjuk tudni tapasztalni. A Cooper teszt végrehajtását a legegyszerűbben atlétikai körpályán (labdarúgó pályán, futópályán) lehet mérni. A tesztelést ajánlott 4-6 hetenként megismételni, ami által nyomon követhető az egyéni fejlődés, vagy adott esetben annak elmaradása, s annak mértéke.

gerinces-cooper-teszt-01.png

Szólj hozzá!

Címkék: teszt sport futás cooper

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr9215330792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása