HTML

Lájkolj minket

Mik azok a trigger pontok?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.12.05. 05:55

Gyakori panasz, hogy a túlerőltetett, fáradt, feszes izmokban kis, fájdalmas csomók, ún. trigger-pontok jelennek meg, amelyekből a fájdalom távolabbi területekre is kisugározhat. Miért alakulnak ki, és hogyan enyhíthetők ezek a kellemetlenségek?

gerinces-trigger-pontok-no.jpg

A trigger pontoknak nevezett fájdalmas csomócskák, a myofascialis trigger pontok a vázizomzatban, illetve az izomszöveteket körülvevő, összekapcsoló kötőszövetben, vagyis a myofascia bármelyik pontján kialakulhatnak. Kitüremkedés vagy bőrtünet nem kíséri ezeket, kívülről nem vehetők észre, csak az adott terület érzékenysége vagy fájdalma jelzi. Latens trigger pont esetében a csomó csak nyomásra reagál fájdalommal, az akut esetben azonban a fájdalom nemcsak érintésre, hanem az izom mozgatásakor, illetve nyugalomban egyaránt jelentkezik.

Trigger pontokra utaló tünetek

Ha az adott izom, a hozzá kapcsolódó ízület mozgástartománya beszűkül, az izomerő csökken, illetve egyes pontokon nyomás hatására kisugárzó fájdalom jelenik meg, feltételezhető a trigger pontok jelenléte. A funkciózavart más tünetek is kísérhetik, például rossz közérzet, fokozott verejtékezés, de akár szédülés is jelentkezhet. A fájdalom az érintett pontból kisugározhat, és olyan mértékűvé válhat, hogy a mozgás beszűkülését eredményezheti. A kis, érzékeny csomók nagyobb bajt okozhatnak, mivel a fájdalom miatt a beteg „kíméli” az érintett mozgásszervet, kevésbé mozgatja, esetleg merev kényszertartás is kialakul, ami fokozza, további területekre terjeszti ki az izmok feszülését, érzékenységét, fájdalmát. 

Mitől alakulnak ki a trigger pontok?

Ezek az érzékeny, fájdalmas pontok a szervezet védekező mechanizmusának működéseként alakulnak ki, jelzik a mozgásszerv területén lévő problémát. Számos ok miatt megjelenhetnek, például a tartós stressz miatti mozgásbeszűkülés, „védekező”, görnyedt testtartás, merev kényszertartás következtében. Gyakori, hogy állandósult mozgáshiány miatt gyengült izmokon, vagy a tartós, ismétlődő igénybevétel (kemény fizikai munka vagy túledzés), illetve egyszeri nagyobb túlerőltetés, emelés, terhelés, túlnyújtás miatt alakulnak ki ezek a fájdalmas pontok. Előfordul, hogy baleset, sportsérülés vagy más trauma, műtét során sérült izmokon találjuk meg ezeket a fájdalommal járó izomcsomókat. Az okok között szerepel a nem megfelelően végzett edzés, a visszatérő hideghatás (például a rosszul beállított légkondicionáló által keltett légáramlat), lehet a hátterében anyagcsere-betegség, de még a szükségesnél kisebb folyadékbevitel miatti dehidratáció, helytelen étrend, elégtelen tápanyagbevitel vagy ásványianyag-hiány is. Egyéb mozgásszervi elváltozások, idült és akut betegségek következtében (például ízületi gyulladások, kopások, gerincferdülés, Scheuermann-kór), illetve azok egyik tüneteként is kialakulhatnak trigger pontok. 

A kezeletlen trigger pontokból a fájdalom kisugározhat, és intenzívebbé is válhat, mely egy folyamatot indít el, aminek következménye a mozgás további beszűkülése, mozgáskorlátozottság is lehet. Az eredményes kezeléshez elengedhetetlen a lehetséges okok végiggondolása, feltárása és megszüntetése.

gerinces-trigger-pontok.jpg

A fájdalmas trigger pontok kezelése

A kezelés előtt szükség van a beteg részletes kikérdezésére, állapotfelmérő vizsgálatára, hogy kiderüljön a trigger pontok kialakulásának oka. A kezelés általános feszültségoldó masszázzsal kezdődik, majd az érintett izomzat lazításával, a csomócskák masszázsával, a trigger-pontokra gyakorolt nyomással történik. Mivel a trigger pontokból kisugározhat a távolabbi területekre is a fájdalom, a terapeuta nem a fájdalom megjelenési helyén, hanem az ahhoz kapcsolódó trigger-ponton végzi a kezelést. A kezelést jól képzett szakemberek, trigger-pont terapeuta gyógymasszőrök végezhetik. A terápia oldja az érintett izmok feszülését, lazítja a görcsös merevségét, enyhíti a fájdalmat, de a probléma teljes megszüntetése csak a háttérben lévő, kiváltó ok kezelésétől várható.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: fájdalom izom trigger izület izomszövet

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr9615338942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása