HTML

Lájkolj minket

Kerülje el a karácsonyi hátfájást!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.12.19. 05:41

Karácsonykor számtalan olyan helyzettel találkozunk, amely megterheli gerincünket és ily módon kínzó hát vagy derékfájdalmakhoz vezethet. Gondoljunk csak a görnyedt testhelyzetben végzett ajándékcsomagolásra, a hajlongással és nyújtózkodással járó fenyőfadíszítésre vagy épp a családi látogatás során használt bőröndök emelgetésére. Eláruljuk, hogy emelje helyesen a tárgyakat, hogy hátfájás nélkül úszhassa meg az ünnepeket!

karacsony-hatfajas-nelkul_1.jpg

A gerinc számára kimondottan megterhelő feladatot jelent az emelés és a cipekedés. De mi a teendő, ha az ünnepek kapcsán, utazáskor, ajándékozáskor mégis emelnünk szükséges? Eláruljuk, melyek a karácsonyi készülődésnél végzett emelés közbeni leggyakoribb hibák és hogyan kerülhetjük el őket!

emeles.jpg

Emeléskor az egyik leggyakoribb hiba, hogy egyenes térddel hajolunk, sőt gyakran még törzsünkkel is elfordulva próbáljuk elérni az emelendő tárgyat elérni.

Az emelési módszerünk már azzal is sokat javíthatunk, ha odafigyelünk az emelés közbeni lehajlás és törzsfordítás kerülésére. Az emelés helyes kivitelezésének a lényege, hogy a derék és a törzs egyenes maradjon, és ne csavarodjon el a csípőhöz képest.

Helyes emeléskor a térdünket behajlítva közelítjük kezünket az emelendő tárgyhoz, és ügyeljünk arra, hogy az emelendő tárgy minél közelebb legyen a törzsünkhöz, mert így a teherkar rövid és a szükséges erőkifejtés kisebb.

Kisebb súlyú tárgy felemelését egyenesen, vízszintesen tartott törzzsel is végezhetjük. A derék és törzs elcsavarodását úgy kerülhetjük el, ha teljesen szembe fordulunk az emelendő tárggyal.

Videónkban megmutatjuk, hogyan hajoljunk és emeljünk a gerincünknek is helyesen!

A helyesen végzett mozdulatokat először meg kell tanulni és oda kell rá figyelni, hogy tényleg így emeljünk a mindennapjainkban!

Ezzel a módszerrel a karácsonyi időszakban is megelőzhetjük a gerincfájdalmat, amely beárnyékolhatná az ünnepeket.

Békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk minden kedves olvasónk részére!

A videók az Országos Gerincgyógyászati Központ, a Budai Egészségközpont Szakkórháza gyakorló gerincbetegnek szóló Gerinckontroll című könyvéhez kapcsolódnak.

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony hát hátfájás hátfájdalom hátfájás oka

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr3115358300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása