HTML

Lájkolj minket

Nyújtson, hogy megelőzze a derékfájást!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2020.02.13. 05:11

A deréktáji fájdalmak kortól és nemtől függetlenül a népesség nagy részét érintik. A világon több millió ember szenved mozgásszervi megbetegedésből fakadó súlyos, hosszú ideig tartó fájdalomtól. A munkából való kiesés és betegszabadság hátterében sokszor szerepel az ágyéki gerincfájdalom, mint a leggyakoribb aktivitást korlátozó kórkép egyike.

gerinces_hatfajas-tenyek-tevhitek.jpg

Előzze meg a gerincbetegségeket mozgással!

A derékfájdalom előfordulásának gyakoriságánál fogva az egyik legköltségesebb mozgásszervi panasz, amely óriási terhet ró az egyénre, családra és társadalomra. A fizikai inaktivitás csökkent izomerőhöz és állóképességhez, csontritkuláshoz, alacsony flexibilitáshoz és koordináció vesztéshez vezethet. A fizikai aktivitás megőrzése nagyon fontos eszköz a mozgásszervi betegségek megelőzésében. Rendszeresen végzett gyógytorna gyakorlatok segítségével, valamint az ergonómiai és életmódbeli alapelvek betartásával olyan életminőség javulást érhetünk el, amely képessé tesz bennünket a hétköznapi tevékenységek fájdalommentes elvégzésére.

Nyújtógyakorlatok derékfájósoknak

Gyógytorna gyakorlataink enyhítik a derékfájást és segítenek megelőzni a derékfájdalom kialakulását. Lehetőség szerint minden nap, de legalább hetente több alkalommal végezze el a videón bemutatott mozdulatsorokat. A nyújtógyakorlatokat egészítse ki izomerősítő tréninggel. A gyakorlatok megkezdése előtt egyeztessen szakorvosával, gyógytornászával, akik szakmai segítséget tudnak nyújtani az állapotának megfelelő mozgásforma kiválasztásában. 

Kiindulóhelyzet hanyatt fekvésben. Nyújtózkodjon ebben a helyzetben, karok lábak maradjanak a földön. A gyakorlat végrehajtható úgy is, hogy ellentétes karral és lábbal nyújtózik. Egy-egy pozíciót tartson ki pár másodpercig.

Kiinduló helyzet hanyatt fekvésben. Tegye talpra a lábait. Az egyik lábát húzza a mellkasához és tartsa ott pár másodpercig, majd cserélje meg a lábát. 5 ismétlést végezzen mindkét lábbal felváltva.

Kiinduló helyzet hanyatt fekvésben. Közelítse a mellkasához a behajlított lábait, tartsa meg a pozíciót pár másodpercig.

Kiinduló helyzet hanyatt fekvésben. Tegye talpra a lábait. A medence billentéshez a derekát szorítsa a földhöz, majd térjen vissza kiinduló helyzetbe. A gyakorlat során a fenekét ne emelje el a földtől. 5-10 ismétlést végezzen.

Kiinduló helyzet hanyatt fekvésben. Karok oldalalt, a földön maradnak. Tegye talpra a lábait. Mindkét lábát egyszerre döntse az egyik majd a másik irányba. 5 ismétlést végezzen mindkét irányban.

Kiinduló helyzet hanyatt fekvésben. Karok oldalalt, a földön, törzshöz közel támaszkodjanak. Tegye talpra a lábait. Az egyik lábát, majd a másik lábát nyújtsa felváltva. 5 ismétlést végezzen mindkét lábbal.

Kiinduló helyzet sarokülésben. Mellkasát közelítse a földhöz, karokkal nyújtózzon előre. Tenyere maradjon a földön. Tartsa ki a pozíciót kb. 10 másodpercig.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: nyújtás derék derákfájás derékfájás megelőzése

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr8915470430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása