HTML

Lájkolj minket

Gerincvédő tanácsok iskolásoknak

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2020.08.27. 06:39

A fiataloknál riasztóan magas számban fordul elő a tartáshiba. Óvodáskorban 62 százalékban, a középiskolások között 80-ra tehető a tartáshibások aránya. Ez nem betegség, azonban a gerinc fiatal-felnőttkori porckopásának előhírnökévé válhat.

gerincvedo-tanacsok-01.jpg

A megfelelő tanulóhely kialakítása a gyermek testméreteinek figyelembevételével történik

1. Az optimális székmagasság és ülőfelület-hosszúság lehetővé teszi, hogy a tanuló gyerek az ülőfelületen egészen a széktámláig hátracsúsztassa fenekét, és eközben talpa a földön nyugodjon.

2. A szék támlája olyan helyen és helyzetben van, hogy a medencecsont tetejét és a derekat támasztani képes.

3. A szék támlája úgy legyen kiképezve, hogy író helyzetben is és figyelő helyzetben is meg tudja támasztani a medencecsont tetejét és a derekat.

4. A szék ülőfelületének elülső széle nem éles, és így nem nyomja a combot, vagyis nem gátolja a vérkeringést.

5. A gyerek támassza medencecsontjának tetejét és a derekát a szék támlájának. Ha a szék erre nem alkalmas, akkor tegyünk a gyerek dereka mögé kispárnát. Ha nincs kéznél más, akkor a kezét hátratéve is kiválóan meg tudja támasztani a medencecsont tetejét és a derekát.

6. Lábát támassza a földre (ha a gyermek túl kicsi a szék magasságához képest, akkor dobozra tegye a lábát). A derekat terheli, amikor a láb nem támaszkodik.

7. Az asztal magassága igazodjon a testméretekhez, tehát kisiskolás gyermeknek más asztalra van szüksége, mint a „felnőtt-méretű” egyénnek. Igazán gerinckímélő asztalnak az tekinthető, amelyiknek a lapja megdönthető.

8. Tehetünk a szék ülőfelületére ékpárnát (ez a gyógyászati segédeszközöket árusító boltokban kapható), mely megemeli az ülőcsontot, ezzel a medencét és az ágyéki gerincet jobb helyzetbe hozza.

Különféle üléstípusok

Tudatosítsuk a gyerekekben a különféle üléstípusok lehetőségét.

1. Aktív üléstartás
Ilyenkor a derekat, hátat nem támasztja a szék támlája, ezért az izmok aktívan dolgoznak ahhoz, hogy helyesen ülhessen a gyermek. Ha a szék támlája nincs jó helyen, mindig így kell ülnie rajta, vagyis mindig saját izmai erejével kell fenntartani a helyes ülést.

2. Figyelőtartás
Ilyenkor a medence tetejét és a derekadat megtámasztja a szék támlája, miután teljesen hátracsúszott a fenekével. Ez esetben a helyes ülést a szék támlája segíti, az izmoknak kevesebbet kell dolgozniuk. A tanári magyarázatra figyelve alkalmazva érdemes használni ezt a tehermentesítő tartást!

3. Írás-olvasástartás
Íráskor, olvasáskor a medencével csússzon előre a széken, most tehát nem támasztja a medence tetejét és a derekadat. Alkarokkal az asztallapra támaszkodva a munkafüzetet vagy a könyvet maga elé, középre helyezi.

gerincvedo-tanacsok-02.jpg

A mobiltelefon helyes használata

A mobiltelefon hosszas használata során a helyes ülés általános szabályai mellett a fej és a nyak tartására fokozottan ügyelni kell. A telefonhasználat ugyanis a fej–nyak hajlítási szögét növeli, ami maga után vonja a háti és a deréktáji (=ágyéki) gerincszakasz fokozott hajlítását is. Ez rosszul befolyásolja a tartást, és felesleges izomfeszülésekhez vezet a gerinc és a válltájék izmaiban. Tartós használat során azzal kerülheti el a fej túlzott előre hajlítását, hogy magasabban tartja a telefont vagy az asztalra helyezi, miközben a könyökökkel az asztalra támaszkodva szemmagasságba emeli.

A tablet helyes használata

A gyerek fokozottan figyeljen a testtartásra és kerülje a rossz testtartást (erre utal az, amikor a fej előre hajlik, a hát pedig C-alakú ívet vesz fel, vagyis meggörbül). Az olyan feladatokhoz, mint az e-mailek megválaszolása, kezelje úgy a tabletet, mint egy asztali számítógépet! Az olvasáshoz és a játékokhoz úgy tartsa, mint egy könyvet! A filmnézéshez ajánlott az asztalon közel függőleges helyzetben való elhelyezés.

A cikk az Országos Gerincgyógyászati Központ reumatológus szakorvosainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek asztal iskola szék medence derék helyes ülés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1216178402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása