HTML

Lájkolj minket

Ébredéskor se érezzünk derékfájást!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2023.05.25. 06:29

Az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz a derékfájás, mely sok esetben jelentkezik reggel, ébredés után. Ennek hátterében sokszor a rosszul megválasztott alvási póz állhat, de pár tanács megfogadásával ez könnyen elkerülhető!

gerinces_1_ebredeskor_derekfajas.jpg

A modern életforma egyáltalán nem kedvez a gerinc egészségének. Rengeteg munkahelyen kell huzamosabb ideig ülni vagy állni, de szabadidőnkben is sokat ülünk valamilyen képernyő előtt. Ezek már önmagukban felelősek lehetnek a derékfájásért, de egy helytelen alvási póz tovább ronthatja a tüneteket. Fogadjunk meg néhány gyakorlatias tanácsot, hogy gerincünk izmai is pihenhessenek éjszakánként és elfelejthessük az ébredéskor jelentkező derékfájást:

1. Lehetőleg kerüljük a hason fekvést! Ha mégis ezt a pózt választjuk, akkor alacsonyabb fejpárnát válasszunk, illetve hasunkat vagy lábszárunkat is támasszuk alá egy párnával, hogy ellazulhassanak a derék izmai.

2. Oldalt fekvő pozícióban hajlítsuk be a térdeinket és tegyünk két lábunk közé egy párnát.

3. A háton fekvő pozíció a legjobb, de figyeljünk, hogy ne pakoljunk túl sok párnát a fejünk alá! Térdeink alatt lábainkat is megtámaszthatjuk.

4. Válasszuk meg jól fekhelyünket! Az ideális matrac stabil, nem túl puha, de nem is túl kemény. Ha jól választunk, támaszt nyújt gerincünknek és nem süpped be a testünk.

Ha ergonómiailag megfelelő pozícióban alszunk egy jó matracon, akkor alvásunk pihentető lesz, ébredéskor valóban jól fogjuk magunkat érezni, nem tapasztalunk derékfájást. Ennek az az oka, hogy helyes fekvő helyzetben negyedakkora nyomás nehezedik gerincünkre, mint helyes álló pozícióban. Ez kedvezően befolyásolja a porckorongok anyagcseréjét, a gerinc körüli izmok feszítettségi állapotát.

gerinces_2_ebredeskor_derekfajas.jpg

Ha ezek után is tapasztaljuk ébredéskor a derékfájást

Ha derekunkat kímélő pózban alszunk és matracunkkal is elégedettek vagyunk, de reggelente ugyanúgy tapasztaljuk a derékfájást, akkor érdemes ébredést követően pár nyújtó gyakorlattal felkészíteni testünket a napi terhelésre. Ha ez sem segít keressünk fel egy gerincgyógyászt. Az orvos a probléma megállapítása után segít kiválasztani a megfelelő terápiát. Azért is fontos, hogy ilyen esetben orvost keressünk fel, mert a derékfájás hátterében nem csak a porckorongok kopása, illetve sérve vagy az izmok feszülése állhat, hanem számos más probléma is lehet a panaszok kiváltó oka. Vegyük komolyan a derékfájást, hiszen bármi is legyen a hátterében, egy időben elkezdett kezelés számos további kellemetlenségtől kímélhet meg minket!

A cikk a Budai Egészségközpont gyógytornászának közreműködésével készült el.

Szólj hozzá!

Címkék: alvás derékfájás derék

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1018131934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása