HTML

Lájkolj minket

Baj, hogy kattognak az ízületeim?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.04.01. 07:35

Nemcsak a kisízületek, például a kézujjak képesek kattogásra-ropogásra, hanem egyes mozdulatoknál a nagyízületek, a váll, a csípő és a térd is. Mi okozza az ízületek kattogását, és kell-e aggódnunk miatta?

gerinces-5_6.jpg

Az ízületek „kattanása” olyanoknál is előfordulhat, akiknek semmiféle mozgásszervi problémája nincsen, de utalhat valamilyen ízületi problémára, elváltozásra is. Általános jó tanács, hogy ha egy ilyen – tulajdonképpen ártalmatlan – jelenség újra meg újra ismétlődik, vagy ha más panaszok is kísérik, érdemes sportorvoshoz vagy ortopéd orvoshoz fordulni egy alapos vizsgálatot kérve.

Buborékok az ízületekben

Egy kis ízületi anatómia: az ízületek a csontvégek találkozásánál találhatók, ezek teszik lehetővé a végtagok mozgatását. A felszínüket sima porcréteg borítja. Az ízületi résben a csontvégek súrlódásmentes elmozdulását az ízületi tokban termelődő ún. szinoviális folyadék segíti. Az ízületek sajátos pattanó hangja létrejöhet az ún. kavitáció esetén: ha egy mozdulat során csökken az ízület belsejében a nyomás, az ízületi folyadék egy része gáznemű lesz, gázbuborékok keletkeznek, amelyek szétpattanása adja a jellegzetes hangot. Ha ez áll a jelenség hátterében, akkor ezt a hangot nem lehet azonnal újra előidézni, legalább húsz percnek el kell telnie hozzá.

Ízületi károsodás is lehet a háttérben

Ha ez a hang azonnal újból kiváltható, akkor valószínűleg más oka van, ami ízületi sérülés, porckárosodás, porckopás (arthrózis) lehet. Ez utóbbi esetben az ízületi porc elvékonyodhat, felszíne egyenetlenné válhat, ami a felületek egymáson való elmozdulásakor ropogó hangot ad. E hangjelenség, a krepitáció általában együtt jár egyéb panaszokkal, fájdalommal vagy mozgáskorlátozottsággal is. A fájdalom többnyire csak akkor jelentkezik, amikor az ízületi károsodás már előrehaladott, csökkent az ízületi folyadék mennyisége és ízületi gyulladás is kialakult.

Pattanó hangot okozhat az ízületi szalagok és inak elmozdulása, ha más inakon való tapadása hirtelen megszűnik. Kiválthat ilyen hangot az is, ha az ízületi sérülés, rándulás miatt kóros pozícióba kerül, majd visszaugrik az ízületi árokbeli helyére. Ez történik pl. az állkapocs-ízület „kiakadása” esetén, amiről itt olvashat részletesebben.

gerinces-6_7.jpg

Mi a teendő a kattanó ízületekkel?

Van, aki társaságban, mások előtt szívesen ropogtatja, pattogtatja az ízületeit (leggyakrabban a kézujjait), mert tetszik neki az a borzongás, amit az ijesztően furcsa hang kivált. Azonban nem ajánlott kísérletezni ezzel a jelenséggel, mert a ropogtatás lazíthatja az ízületi szalagokat és károsíthatja a porcokat, különösen, ha porckopás miatt alakult ki az ízület kattanó hangja.

Ha a hanghatás mellett nincs más panasza, nem érez fájdalmat, nem nehezült meg a mozgása, akkor nincs semmi teendője vele. Ha viszont fájdalom, gyulladás, ödéma, mozgáskorlátozottság is jelentkezik, akkor konzultálni kell erről ortopéd vagy reumatológus szakorvossal, mivel súlyosabb ízületi probléma jele is lehet.

A cikk a Budai Egészségközpont reumatológus szakembereinek közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: ízület kattanó ízület kreptáció

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7016487238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása