HTML

Lájkolj minket

A derekam vagy a vesém fáj?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.04.15. 06:22

A vesék az ágyéki régió felett kétoldalt helyezkednek el a hátizmok, az epehólyag és a hasnyálmirigy közelében. Így, ha deréktáji fájdalmat érzünk, akkor elsőre nem egyértelmű, hogy veseproblémák vagy a gerincközeli idegek, izmok jelzik-e a betegséget.

11.jpg

Vesebetegségekre figyelmeztető jelek

Ha a deréktáji fájdalom a gluteális régió fölött, az alsó bordák alatt, a gerinc két oldalán érződik, akkor az vese megbetegedésére (pl. vesegyulladás, vesekövesség, vesedaganat, sérülés) utalhat. A fájdalom többféle lehet, egyedül a vesekövesség okoz jól elkülöníthető, görcsös, éles fájdalmat, ami verejtékezéssel, hányingerrel is jár. Vesebetegség esetén ödémás duzzanat is jelentkezhet, leggyakrabban az arcon és a végtagokon, amit általános gyengeség és fáradékonyság is kísér.

A vesebetegségeket nemegyszer húgyúti fertőzés előzi meg, így a vizelési problémák (például gyakori vizelés, amelyet csípős, égő érzés kísér, esetleg zavaros, véres vizelet) is egyértelműen jelzik, hogy a deréktáji fájdalmak kiváltó okait a vese és a húgyutak környékén kell keresni.

A vesebetegségeknek a fájdalmon kívül kísérő tünetei lehetnek még emésztési zavarok, émelygés, szédülés, hányinger, hasmenés, székrekedés, láz, fáradékonyság is. A diagnózist laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálat, hasi ultrahangvizsgálat segítheti, amelyet háziorvosi éves kontrollon is lehet kérni. Ha felmerül a vesebetegségek gyanúja, mielőbb urológus szakorvost kell felkeresni.

Ha a derékfájdalmat a gerinc és a hátizmok problémái okozzák

A deréktáji fájdalom kisugározhat más szervekből, így például nőgyógyászati betegségek (például az endometriózis) is okozhatják, de a legtöbb esetben a gerinccel és a mozgásszervekkel, ízületekkel és hátizmokkal kapcsolatosak a problémák. Így például csigolyák kisízületi gyulladásai, porckorongsérv, gerincből kiinduló daganatok, isiász, izomhúzódás is kiválthatnak háti-deréktáji fájdalmat.

Az okok felderítéséhez hozzásegíthet, ha tudjuk, hogy az idegi eredetű, szúró jellegű fájdalom esetén érzéskiesés, zsibbadás végtaggyengeség is jelentkezhet kísérő tünetként. A rossz tartás vagy helytelen emelés miatti izomtúlfeszülés, esetén a fájdalom tompább, de az adott izmot érintő mozdulatoknál jellemzően erősödik. A mozgásszervi eredetű derékfájdalmat kényszertartás, járási nehézség, izomgyengeség is kísérheti.

12.jpg

Igen gyakran a derékból alsó végtagba sugárzó fájdalom az isiász, vagyis az ülőideg gyulladása is. A derékfájdalmak csonteredetűek is lehetnek, például oszteoporotikus csigolyaösszeroppanás vagy traumás csigolyatörés esetén. Ilyenkor a fájdalom hirtelen jelentkezik, különböző erősségű lehet, és mozgásra fokozódik.

Fájdalomcsillapítás, teendők

Sokféle vény nélkül is kapható fájdalomcsillapító készítmény, tapasz, kenőcs, tabletta stb. áll rendelkezésre a deréktáji fájdalmak enyhítésére. Ezen kívül hagyományos, házi praktikák tucatjaival is lehet próbálkozni. Bármelyikkel igyekszünk is megszűntetni a fájdalmat, mindegyik esetében ajánlatos ismerni annak kiváltó okát, mert csak így választhatunk hatásos kezelési módot.

Könnyen előfordulhat, hogy enyhülés helyett állapotromlás következik be. Ezért visszatérő vagy tartós hát- illetve derékfájdalom esetén mindenképpen érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, hogy a kezelés elejét vehesse a gondok súlyosbodásának. Még sürgősebb a pontos diagnózis és az orvosi segítség akkor, ha a derékfájdalom mellett olyan tünetek is jelentkeznek, mint a zsibbadás, mozgáskorlátozottság, ödéma, láz, végtagokra is kisugárzó fájdalom.

A karantén alatt hirtelen fellépő deréktáji fájdalom esetén hasznos lehet korábbi cikkünk is!

A cikk a Budai Egészségközpont gerincgyógyászainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: fájdalom vese derék fájdalomcsillapítás vesebetegség

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr8116501648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása