HTML

Lájkolj minket

Mit ne egyen, ha köszvénye van?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2022.02.24. 06:17

A köszvény egy fájdalmas ízületi megbetegedés, amely leginkább a láb- és a kézujjakat érinti. Mivel a húgysav felszaporodása miatt alakul ki, sokat tehetünk ellene a magas purintartalmú ételek kerülésével, a helyes étrend betartásával.

gerinces1_3.jpg

A köszvény akkor alakul ki, amikor anyagcsere-betegség vagy helytelen étrend következtében a vér húgysavszintje megemelkedik, a húgysav sói, a nátrium-urát kristályok az ízületekben lerakódnak és ott gyulladást váltanak ki, heves fájdalmat okozva. Mivel a nátrium-urát alacsonyabb hőmérsékleten hamarabb kristályosodik és rakódik le, ezért jellemzően a szívtől távolabbi, hűvösebb végtagok kisízületeinek elváltozása, például a nagylábujj köszvénye különösen gyakori.

A köszvény megjelenhet öröklött hajlam alapján, különböző betegségek (például veseproblémák, daganatos betegségek, enzimműködési zavarok) mellett, de az életmódi körülmények is elősegíthetik a kialakulását. A kiegyensúlyozatlan étrend, a túl sok fehérje és az alkoholos italok mellett a sok purint tartalmazó ételek fogyasztása növeli a magasabb húgysavszint és a betegség kialakulásának kockázatát. Nagy mennyiségű purint tartalmaznak például a belsőségek, a halak (kivéve pl. tőkehal, ponty, fogas), a tengeri élőlények és a húsok, melyek közül a csirkemell és a liba tartalmazza a legtöbbet. Meg kell jegyezni, hogy az ételek különböző részeiben se egyenlően oszlik el a purin, ezért, ha ragaszkodunk a húsokhoz és a halakhoz, célszerű eltávolítani a bőrüket, mivel így jelentősen csökkenthető a purintartalom.

Fájdalmas tünetek

A köszvény jelentkezése, az ún. köszvényroham helyi gyulladással, jelentős duzzanattal, égő érzéssel, heves fájdalommal jár. Ha például a nagylábujjon jelentkezik, akkor a fájdalom annyira intenzív lehet, hogy a beteg a legkisebb érintést, nyomást, még a takaró súlyát sem bírja elviselni.

Elhanyagolt, kezeletlen esetben, ha a beteg nem változtat az étrendjén, a nátrium-urát kristályok nemcsak a kisízületek, hanem az inak és a nagyízületek körül is lerakódhatnak. Így például térdízületi gyulladást és duzzanatot, deformitást is kiválthatnak, és hosszabb távon mozgáskorlátozottsághoz is vezethetnek. A húgysav-kristályok lerakódása nemcsak a mozgásszerveket érintheti, hanem egyéb szerveket, például a vesét, a szemet, a fület is.

Kezelés és diéta

A beteg panaszai, illetve a vér- és vizeletvizsgálatok alapján határozzák meg a köszvény diagnózisát. A heves, fájdalmas tünetek enyhítésére kolchicin hatóanyagú és egyéb, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket alkalmaznak. A gyógyszeres kezelés mellett különösen nagy szerepe van a megfelelő diétának. Ez utóbbi lényege, hogy kerülje a magas purintartalmú élelmiszereket, és biztosítsa a bőséges folyadékbevitelt is.

gerinces2_3.jpg

Köszvényesek étrendje

A köszvényre hajlamosak (akiknek a családjában vagy saját anamnézisében már előfordult ez a betegség) számára az étrend gerincét az alacsony purintartalmú, energiaszegény, alacsony zsírtartalmú nyersanyagokból, zsírszegény konyatechnológiával készített ételek képezik. Nem ajánlott a túl sok hús, különösen a vörös húsok (marha-, birka-, sertés-, vadhúsok), belsőségek (pacal, vese, velő, máj), rákok és a tenger gyümölcsei, húskészítmények, szalonna, töltelékáruk fogyasztása. Az alkoholos italokat tilos fogyasztani, mert köszvényes rohamot válthat ki. Az alkoholmentes sör pedig szintén tartalmaz purint. Mértékkel fogyasztható magasabb purintartalma miatt a lenmag, árpa, zab, köles, szezámmag, kukorica, rozs, búza. Ugyancsak mérsékelni kell a fogyasztását a brokkolinak, hagymaféléknek, petrezselyemgyökérnek, paprikának, parajnak, sóskának, karfiolnak és a fejes káposztának. A gyümölcsök közül érdemes kerülni a mazsolát, a friss és szárított fügét, aszalt szilvát, banánt. A diófélék közül a mák rendelkezik magas purintartalommal. A napraforgómag, földimogyoró, kesudió esetében szintén a mértékletes fogyasztás javasolt. A kakaópor is magas purintartalmú, illetve a fruktózzal édesített élelmiszereket is kerülni kell. Ajánlott azonban minden olyan zöldség és gyümölcs vagy egyéb készítmény, amely természetes gyulladáscsökkentőt tartalmaz, valamint a csalántea és bizonyos gyógyvizek, pl. Salvus, Parádi, Balfi, Csevicei serkenthetik a purin ürülését.

A cikk a Budai Egészségközpont dietetikusának közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: fájdalom étkezés dietetika étrend köszvény purin

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr8217764950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

weirdo 2022.02.28. 11:17:25

Bocs, akkor mit is fogyaszthatnak? Kvázi semmit?


süti beállítások módosítása