HTML

Lájkolj minket

Tényleg jobban fáj a derekunk hidegben?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2022.11.24. 06:30

A köztudatban erősen él az a nézet, hogy az ízületek érzékenyek az időjárásra, sőt akár még jelezni is képesek annak változását, de ez valóban így van?

Az ízületi fájdalmakkal élők sokszor tapasztalják azt, hogy hidegben fokozódnak panaszaik, sőt vannak, akik úgy érzik előre meg tudják jósolni a fronthatásokat is. Még az orvosok tapasztalatai is megerősíthetik ezt, hiszen, ha ilyen panaszokat hallanak, akkor akár természetesnek tarthatják, hogy van valamilyen összefüggés a hideg és a mozgásszervi fájdalom között. Logikus magyarázat lehet, hogy melegben ellazulnak az izmok, hidegben pedig összehúzódnak és ez a fájdalom erősödéséhez vezet. Az orvosi szakirodalomban viszont egymásnak ellentmondanak a kutatási eredmények, így ez kérdéseket vethet fel azzal kapcsolatban, hogy valóban igaz-e ez az általános gondolkodás ízületeink érzékenysége és hőmérséklet összefüggéséről.

tenyleg_jobban_faj_a_derekunk_hidegben_1.jpg

Van-e az elménknek szerepe a fájdalomérzésben?

Míg a hőmérséklet hatásával kapcsolatos bizonyítékok nem egyértelműek, addig a lelki állapot jellemzői, a stressz hatása már bizonyított. Kevésbé károsodott ízület esetén például lehet erősebb a beteg fájdalma, ha stresszesebb életet él, többet idegeskedik. Másik irányból megközelítve, pedig azt tapasztalhatjuk, hogy rengeteg ember él tünetmentesen úgy, hogy közben az ízületeiről, vagy a gerincéről készült MR felvételeken jól látható valamilyen elváltozás.

Szintén érdekes kérdéseket vet fel az úgynevezett „beállítódás”. Ezt a kifejezést arra használjuk, amikor valaki a hosszú időn át fennálló fájdalomról olyan erős tapasztalattal rendelkezik, hogy mindig odafigyel rá. Ennek következtében akkor is észlelheti a fájdalmat, amikor valójában már nincs minek kiváltani azt. Ahhoz, hogy az agyunk ne űzhessen velünk ilyen játékot, elsősorban a stresszoldó technikákra kell hangsúlyt fektetni, és az életmódon kell változtatni.

Mi a mozgás szerepe az ízületi panaszok csökkentésében?

Az izmok egy ízület környékén ínnal tapadnak. Mikor mozgunk, ez az ín húzódik, szakszóval vongálódik. Ilyenkor az ízületi folyadékból a porcba jobban beépülnek a szükséges tápláló anyagok, aminek következtében egészségesebb lesz az ízület, nem fog fájni. A derékfájás és más ízületi problémák esetében is hosszú távon a gyógytorna, a megfelelő mozgásformák segítenek. Fontos, hogy derékfájás esetén a gyógytornát nem ajánlott akkor csinálni, amikor a fájdalom erős, fellángoló szakaszában vagyunk. Ahelyett, hogy ritkán, kampányszerűen végzünk valamilyen testmozgást, inkább a rendszerességre törekedjünk.

tenyleg_jobban_faj_a_derekunk_hidegben_2.jpg

Mire figyeljünk az időjárás-jelentés helyett?

Bár a szakirodalom ellentmondásos a hideg hatásával kapcsolatban, mégis előfordulhat, hogy az őszi, téli időszakban erősebb az ízületi vagy a derékfájdalom. Ilyenkor sokan kevesebbet tartózkodnak a szabadban, kevesebbet mozognak, így gyengülhet a mozgás jótékony hatása. Emellett az év végi időszak feladatai sokszor igencsak összesűrűsödnek, sokkal stresszesebbé válhatunk, ami pedig negatív hatással van az egészségi állapotunkra is. Tehát, ha nem is tudjuk megválaszolni, hogy valóban érzékenyek-e az ízületek hidegre, akkor is érdemes odafigyelni testi és lelki egészségünkre, mozogjunk rendszeresen és kezeljük megfelelően a bennünket érő stresszhatásokat. Ne felejtsük el, hogy az időjárásra nem tudunk hatni, de életmódunkat mi választjuk meg!

A cikk a Budai Egészségközpont reumatológusának közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: ősz tél hideg porc derékfájás ízületi fájdalom

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr4617986384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterséges Geci 2022.11.27. 07:28:40

Pár hét óta tapasztalom: ha biciklire ülök (ami száraz, viharos széltől mentes időben naponta megtörténik), akkor másnap ébredéstől pár órán át valahol az L3-L5 csigolyáknál (mindig ugyanitt) egy-egy pillanatra éles, nyilalló fájdalom jelentkezik és ahogy jött el is tűnik. Ha két napig nem biciklizek, akkor elmúlik. Na ez mi a bánat?


süti beállítások módosítása