HTML

Lájkolj minket

Az ízületi fájdalom és a túlzásba vitt légkondi

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2023.07.20. 14:22

Ha kint tombol a nyári hőség, bent pedig erősen le van hűtve a szoba, az előhívhatja az ízületi panaszokat.

Ilyenkor a nyári hónapokban számos munkahelyen, üzletben és lakásban kapcsolják be a klímát, és hűtik a kinti melegnél akár 10-15 fokkal hidegebbre a benti tereket. Sajnos azonban nem mindenkinek okoz kellemes lehűlést a tartós légkondícionáló használat, sokan szenvednek ilyenkor a klíma okozta kellemetlen panaszoktól. Ilyen lehet többek között a torokfájás, tüsszögés, köhögés, a szem szárazsága, viszketése, könnyezése, a bőr kiszáradása, fejfájás, fogfájás, fülpanaszok.

gerinces_1_klimareuma.jpg

Kevésbé közismert, de a túl nagy különbség a kinti és a benti hőmérséklet között, a tartós kitettség a klímának, az ízületi fájdalmakat is előhívhatja. Ezek lehetnek nyaki, váll-, könyök-, térd- vagy csípőfájdalmak, de a legjellemzőbb talán a nyak és a vállak fájdalma, mert ezek a legérzékenyebbek a hidegre. Nem arról van szó, hogy kifejezetten a klímahasználat vagy a hideg levegő okozza az ízületi panaszokat, hanem inkább arról, hogy az arra amúgy is hajlamosaknál ez hozza elő a fájdalmas tüneteket. A köznyelvben klímareumának is nevezett jelenség hátterében az áll, hogy a tartós hideg hatására a bőr és az alatta lévő szövetek lehűlnek, emiatt az izmok túlságosan megfeszülnek, romlik az adott terület vérellátása és gyulladás alakulhat ki. Különösen igaz ez akkor, ha valaki kifejezetten a klímaberendezés közelében kénytelen sokat tartózkodni, és a készülék közvetlenül ráfújja a hideg levegőt.

gerinces_2_klimareuma.jpg

A legtöbb esetben a kellemetlen tünetek enyhülnek, ha megszűnik a kiváltó ok, azaz sikerül elkerülni a tartós hideget. Ha azonban a panaszok nem múlnak el, akkor előfordulhat, hogy egy ízületi tömlő gyulladt be, amelyek megtalálhatóak a váll, a könyök, a csípő és a térd ízületében is. De vállfájdalom esetén előfordulhat az is, hogy a váll mozgásáért és stabilizálásáért felelős rotátorköpeny gyulladása áll a háttérben. Tartós fájdalom esetén mindenképpen érdemes felkeresni egy szakorvost. Az ízületi- és izomfájdalmak gyógyszerrel, gyógytornával, lágyrész manuálterápiával, gyógymasszázzsal, pakolásokkal, különböző fürdőkkel kezelhetőek.

Egyebekben pedig érdemes figyelni arra, hogy bármilyen forróság is van kint, a külső és belső hőmérsékletkülönbség ne legyen több 6-7 foknál, mert ennyit tolerál jól a szervezet. Ne működtessük napi 8-10 órát át a klímát, néha tartsunk szüneteket a használatában, és semmiképpen ne áramoljon a hideg levegő közvetlenül valakire. A legjobb megoldás az lenne, ha a légkondícionálókat a helyiségek előzetes hűtésére használnánk, és nem akkor üzemelnének folyamatosan, amikor ott tartózkodunk. Ha másképp nem megoldható, akkor vigyünk magunkkal melegebb ruhadarabokat, és ezekkel óvjuk érzékenyebb testrészeinket a túlzott benti hidegtől.

A cikk a Budai Egészségközpont reumatológus szakorvosának közreműködésével készült el.

Szólj hozzá!

Címkék: meleg nyár klíma hideg hőség légkondícionáló ízületi fájdalom klímareuma

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7518174378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása