HTML

Lájkolj minket

Bütyök és derékfájás: a lúdtalp szövődményei

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2023.04.06. 06:44

Látszólag apróság, de a lúdtalp mozgásszervi betegségeket, erőteljes térd- és derékfájást is okozhat.

Bár sokan nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget, a lúdtalppal mégis érdemes, sőt kell is foglalkozni. Hiába tartják jellemzően gyermekkori problémának, a felnőttek lúdtalpát éppen úgy kezelni kell, ahogy a gyerekekét. Eleinte ugyanis általában nem okoz panaszokat, de hosszabb távon olyan szövődményekkel járhat, amelyek jelentősen ronthatnak az életminőségen.

Lúdtalp akkor alakul ki, amikor a láb egészséges, normális statikai felépítése megváltozik. Ideális esetben ugyanis a lábfej csontjai hosszanti- és haránt irányban is boltozatot alkotnak. Ezt a hosszanti és a harántboltozatot az izmok és a szalagok tartják normál pozícióban, ezzel lehetővé téve a könnyed, gördülékeny, rugalmas járást. Ha azonban a láb statikai felépítése megváltozik, a boltozat megsüllyed, az ívelt részek ellaposodnak, a boka befelé, a sarokcsont pedig kifelé fordul, és kialakul a jellegzetes, sokszor már ránézésre felismerhető lúdtalp. A folyamatban nemcsak a lábfej és a talp érintett, ennek hatására később az úgynevezett X-láb, illetve a hanyag tartás problémája is megjelenhet.

gerinces_1_ludtalp_1.jpg

A lúdtap kialakulásának számos oka lehet: veleszületett genetikai hajlam, fejlődési rendellenesség, hirtelen növekedés vagy hirtelen súlygyarapodás, például kamaszkorban vagy a várandósság alatt. Okozhatja a helytelen testtartás is, ami tehát egyszerre lehet oka és következménye a lúdtapnak. Emellett vannak bizonyos foglalkozások, amelyek szintén növelik a lúdtalp kialakulásának esélyét. Ezek általában azok a szakmák, amelyek tartós állást igényelnek, akár egész napon át, mint például a fodrász, a bolti eladó, a pincér, a pultos vagy akár a sebész.

Bütyök, kalapácsujj, derékfájdalom

Bár a lúdtalp nem mindig okoz tüneteket, mégsem pusztán esztétikai probléma, szövődményei között van többek között lábon kialakuló bütyök és kalapácsujj, a talpfájdalom, a különböző ízületi merevségek, gyulladások, kopások, a térd, a derék és a csípő fájdalma. Az alsó végtagok nem megfelelő terhelése miatt ugyanis az izmok és az ínszalagok megfeszülhetnek, ami a gerincoszlop instabilitásához és fájdalmakhoz vezethet. A lúdtalpban szenvedők gyakran kényszerülnek az alsó végtagjaikat és a medencéjüket előre tolva járni, ami a derék feszülését eredményezheti. Az így kialakuló állandó feszesség miatt a derék izmai merevvé válhatnak, ami fájdalmat és diszkomfortot okozhat.

A lúdtalp kezelése

Azzal mindenki tisztában van, hogy ha lúdtalpa van, akkor lúdtalpbetétet kell hordania a cipőben. A helyzet azonban ennyire nem egyszerű, hiszen a lúdtalpbetét csak abban tud segíteni, hogy a kellemetlen vagy fájdalmas tünetek enyhüljenek, a kiváltó okot nem tudja megszüntetni. Éppen ezért szükséges, de nem elégséges módja a probléma kezelésének. Ráadásul nem is viselhető egész évben, például a nyári szandálos, papucsos időszakban, illetve bizonyos alkalmi- vagy sportcipőkbe nem is lehet mindig beletenni. Betét nélkül viszont a kellemetlen tünetek akár napok alatt visszatérhetnek.

gerinces_2_ludtalp_2.jpg

Éppen ezért a lúdtalp kezelésének helyes módja az alapos ortopéd szakorvosi vizsgálat, ezt követően az egyénre szabott lúdtalpbetét kiváltása. Előrehaladott esetben ortopéd cipő használata, külső rögzítő alkalmazása vagy rekonstrukciós műtét is szóba jöhet. Emellett fontos a gyógytorna megkezdése. Csak a gyógytornász által összeállított személyre szabott tornagyakorlatok segítségével lehet ugyanis a kiváltó okot is kezelni. Ha már szövődmények is kialakultak, akkor a gyógytorna sem mindig elég, ilyenkor szükség lehet a tovább panaszok kezelésére, térdízületi kopásnál például hialuronsavas kezelésre, vagy sajátvér PRP kezelésre, amely visszaadja a porc rugalmasságát és az ízület fájdalommentes mozgását.

A cikk a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosának közreműködésével készült el.

Szólj hozzá!

Címkék: gyógytorna gerinc járás derékfájás lúdtalp lúdtalpbetét

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr9418095666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása