HTML

Lájkolj minket

Mit tehetnek a zenészek a gerincfájdalom ellen?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2023.04.13. 07:24

Az órákon át tartó ülés, a hangszer tartásából következő természetellenes póz komoly nyak- hát- és derékfájdalmat okozhat a hangszeren játszó zenészeknél.

Évtizedekkel ezelőtt hangzott el, mégis máig aktuális Kodály Zoltán intelme a fiatal zenészekhez. ”A zene életveszélyes foglalkozás. Sok szépen indult pálya tört ketté a testi kondíció elhanyagolása miatt!" – Kodály a Zeneművészeti Főiskola tanévzáró ünnepélyén idézte fel a hallgatóknak Schumann gondolatait 1953-ban. Joggal hívta fel a figyelmet erre, hiszen a zenészek teste fokozott igénybevételnek van kitéve, amelynek fájdalmas következményei akár már fiatal korban utolérhetik őket. Egy hangszeres zenész mindennapjaihoz hozzátartozik az órákon át tartó gyakorlás, ami egyhelyben állást vagy ülést, a hangszer tartásából következő természetellenes, sokszor féloldalas pózt jelent. Elég csak a hegedűművészekre vagy a fúvósokra gondolni: aszimmetrikus, gerincet megterhelő tartásban kell gyakorolniuk. Más hangszerek, például a nagybőgő esetében a nehéz eszköz folytonos cipelése jelenthet gondot.

gerinces_1_zenesz_1.jpg

Főként a gerinc és a kezek vannak kitéve veszélynek

Nem véletlen, hogy egy 2010-es magyar tanulmány szerint a megkérdezett zenészek 87 százalékának volt már valamilyen mozgásszervi fájdalma, amely összefüggésbe hozható a hangszeres játékkal. A fájdalomról beszámoló válaszadók több mint felénél az is előfordult, hogy panaszaik akadályozták őket a zenélésben. A zenészek körében végzett egyéb felmérések összefüggést mutattak a tartáshibák, a gyakorlásból fakadó tartási rendellenességek és a gerinctáji fájdalmak között. Tartáshibákról akkor beszélünk, ha a gerinc görbületei a normálistól eltérőek, azonban aktív izomerővel még korrigálhatóak, mobilisak. Rögzült deformitások nem alakulnak ki és a csigolyaszerkezet nem mutat eltérést. Ilyen esetekben a medence dőlésszöge megváltozik, a súlyvonal a fiziológiástól eltérő pontokon halad át, felborul az izomegyensúly. Ez az izmok, ízületek túlterhelődéséhez és fájdalom kialakulásához vezethet. Emellett a zenészeknél a kezek is különösen nagy igénybevételnek vannak kitéve, emiatt körükben gyakori az ínhüvelygyulladás, illetve az ízületek degenerativ megbetegedése is.

Mindez nem csak a felnőtt zenészeket érinti. Már a zeneművészeti szakközépiskolai képzés során napi több órát töltenek a tanulók hangszeres gyakorlással, így már ekkor megjelenik többek között a hangszertartás okozta egyoldalú terhelés problémája. Emiatt már gyerekkorban foglalkozni kell a hangszer testhez viszonyított optimális helyzetének kérdésével, a helyes testtartás kialakításával, a prevencióval és a rekreációval is.

gerinces_2_zenesz_2.jpg

Mit tehetnek a zenészek a fájdalom ellen?

A legideálisabb az lenne, ha minél fiatalabb korban együtt tudnának működni a leendő zenész, a szülők, a zenetanárok és a gyógytornász, fizioterapeuta szakemberek. Fiatalabb korban ugyanis jobb esély van a helyes (hangszeres) tartás kialakítására. Később, amikor a tartási hiba már kialakult, sokkal nehezebb korrigálni azt. Életkortól függetlenül az aszimmetrikus terhelést elszenvedő zenészeknek arra kell törekedniük, hogy az aszimmetrikus testtartást korrigálva a fiziológiás testhelyzetet aktív izomerővel képesek legyen fenntartani. Ebben legnagyobb segítségükre a gyógytorna, a gyógymasszázs és a gyógyfürdők lehetnek.

Kis túlzással elmondható, hogy szinte minden hangszeres zenésznek szüksége lenne arra, hogy együttműködjön egy gyógytornásszal. A gyógytornász szakember segítségével ugyanis kiderül, hogy a terhelés és a tartáshiba mértékétől függően milyen mozgásra van szükség. Panasz esetén szakképzett gyógytornász által vezetett egyéni kezelés javasolt, míg az általános jó fizikális állapot fenntartásához ajánlott az úszás, a jóga, a pilates, stretching, Alexander módszer. Ugyancsak hasznos lehet a gyógymasszőr rendszeres felkeresése is. A masszázs során a feszes izomzat fellazításával lehetővé válik az izomegyensúly kialakítása.

Évente néhány alkalommal, kúraszerűen érdemes lehet a gyógyfürdőket is felkeresni. Itt is ajánlott szakemberrel konzultálni a kezelés megkezdése előtt, hiszen a gyógyvizek kémiai összetétele különbözik, mindegyik más probléma kezelésére alkalmas. A gyógyvizek egy része a gerinc degeneratív megbetegedéseire, a csípő- és térdízületi kopások kezelésére is hatásos. Sőt, a porc újjáépítésében is segíthetnek a fürdőkúrák, ahogy a mozgásbeszűkűlések csökkentésében, a krónikus gyulladások, ízületi kopások kezelésében is. Magyarország kivételesen gazdag gyógyvizekben, érdemes kihasználni ezt az adottságot.

A cikk a Budai Egészségközpont gyógytornászának közreműködésével készült el.

Szólj hozzá!

Címkék: zene zenész gyógytorna gerinc gyógymasszázs derékfájás testtartás gerincfájdalom

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr8718101386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása