HTML

Lájkolj minket

Meditáljon testmozgás előtt!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2016.05.14. 07:47

Ha futás előtt meditálunk, azzal hatékonyabban erősítjük a mentális egészségünket, mintha csak külön-külön foglalkoznak testünk, illetve lelkünk felfrissítésével. Mind a meditáció, mind a testmozgás hatékonyan enyhíti a szorongást, a depressziót és a hangulati zavarokat. Próbálja ki!

gerinces_meditacio_futas_szorongas_depresszio.jpg

Sokan tapasztalatból tudják, hogy a depresszió egyik alapvető jellemzője, hogy az ember képtelen szétoszlatni a folyton és folyton előbukkanó sötét gondolatokat, vagy épp a múlt boldogtalan emlékeit. A kutatók azt gyanítják, hogy a problémákon való vissza-visszatérő rágódás, az úgynevezett „kattogás” különösen az agy két területét érinti: a prefontális kérget, amelynek a figyelem irányításában van fontos szerepe, valamint a hippokampuszt, amely a tanulási képességekért és a memóriáért felelős. Bebizonyosodott, hogy a súlyos depresszióban szenvedőknek kisebb a hippokampusza, mint azoknak az emberek, akiket nem érint ez a mentális betegség.

De vajon mi a legjobb megoldás a depressziós tünetek leküzdésére?

A meditáció és a testmozgás enyhítik a depresszió tüneteit

Érdekes, hogy a meditáció és a testmozgás az agy ugyanezen részeit stimulálják, bár eltérő módon. Agyi képalkotó vizsgálatok eredménye szerint azoknál, akik hosszú ideje meditálnak, a kognitív feladatok megoldása közben a prefrontális kéreg idegsejtjei között aktívabb a kommunikáció, mint azoknál az embereknél, akik nem meditálnak. Ezek a különbségek valószínűleg azt bizonyítják, hogy a meditálók jobban képesek figyelmüket összpontosítani és koncentrálni. Az aerob testmozgás pedig jelentősen megnöveli az új idegsejtek termelését a hippokampuszban. Ráadásul mind a meditáció, mind a testmozgás igen hatékonyan enyhíti a szorongást, a depressziót és a hangulati élet egyéb zavarait.

Segít, ha meditálunk a testmozgás előtt?

A testmozgásról és a meditációról tett megállapítások kíváncsivá tették a kutatókat, akik azt kezdték vizsgálni, hogy vajon a meditáció és a testmozgás együttes alkalmazása képes-e még hatékonyabban enyhíteni a kellemetlen tüneteken.

Egy friss kísérlet során 52 férfit és 22 nőt vizsgáltak, akik klinikailag igazoltan depresszióval küzdöttek. A kutatók azt tapasztalták, hogy a depressziós önkéntesek gyenge koncentrációs képességekkel rendelkeznek. A kísérlet vezető egy összpontosítást gyakoroltató meditációra tanították meg az önkénteseket. Az alapszintű meditációs feladat lényege, hogy az ember nyugodtan üljön egy helyben és koncentráljon a lélegzésére, miközben számolja a légvételek számát. Amint annak száma elérte a tízet, visszafelé számoljanak lélegzés közben. Az önkéntesek 20 percig meditáltak így, majd felálltak, és 10 perces sétáló meditációt végeztek, amely során nagy figyelmet szenteltek a lépések hangjára. Majd felpattantak a futópadra vagy egy szobabiciklire, és mérsékelt ütemben, harminc percen keresztül kocogtak vagy kerékpároztak (öt perc bemelegítés, és öt perc levezetés keretezte az edzést).

A depresszió leküzdésének titka: a meditáció és a testmozgás együtt boldogabbá tesz

Nyolc héten át, heti két alkalommal végezték ezeket a gyakorlatokat. Ezt követően a kutatók újabb vizsgálatokkal tesztelték a hangulatukat és a koncentrációs képességüket, és igen jelentős változásokat tapasztaltak. Összesen 40%-kal csökkentek a negatív tüneteik. A résztvevők arról számoltak be, hogy sokkal kevesebbet töprengenek a szomorú emlékeken. Mindeközben az egészséges kontrollcsoport tagjai is arról számoltak be, hogy boldogabbak, mint a vizsgálat kezdete előtt. Az objektív, számítógépes koncentrációs vizsgálatok is igen pozitív eredményeket mutattak. A kísérletben résztvevők sokkal jobban tudtak koncentrálni, összpontosítani, és erősödött az a képességük is, amely meggátolta őket abban, hogy a negatív dolgokon „kattogjanak”.

Az eredmények alapján a kutatást végzők azt feltételezik, hogy a meditáció és a testmozgás szinergikus, azaz egymást erősítő hatást fejthetett ki az önkéntesek agyában. A meditáció a testmozgással szemben is jóval toleránsabbá teheti a vállalkozó kedvűeket, az hogy figyelünk a légzésünkre és testmozgás közben a testünkre, elősegíti, hogy jobban élvezzük a mozgást.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: sport depresszió szorongás egészség meditáció életmód futás mozgás testmozgás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr28711160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása