HTML

Lájkolj minket

Csontritkulás – a férfiak számára veszélyesebb!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2024.08.30. 14:29

A csontritkulásra gyakran tekintünk tipikus női betegségként, pedig a férfiakat is jelentős mértékben veszélyezteti. Az erősebb nem tagjai kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg csontritkulás eredetű csípőcsonttörést következtében, mint a nők. A csontritkulásból fakadó combnyaktörések esetén pedig férfiaknál 3x nagyobb a halálozási arány, mint a nőknél.

bhc_csontritkulas-ferfiaknal.jpg

A csontritkulás egy anyagcserezavar, amelynek következtében fogy a csontok tömege, romlik a csontok minősége, ezáltal pedig csökken a csontok rugalmassága és teherbíró képessége, ami jelentős mértékben növeli a csonttörések kockázatát. Az osteoporosis hazánkban, az 50 év felettiek körében legalább 600.000 nőt és 300.000 férfit – azaz minden 2. nőt és minden 5. férfit érint. Az eredményt azonban árnyalja, hogy a csontritkulás a férfiak körében valószínűleg jelentős mértékben aluldiagnosztizált, aminek súlyos következményei lehetnek az állapotukra nézve.

A csontritkulás nem csak női nyavalya!

Magyarországon a csontritkulásban szenvedők egyharmada férfi, a közvélekedésben mégis erősen tartja magát az elképzelés, hogy az oszteoporózis elsősorban a menopauzán átesett nők tipikus betegsége (a körükben egyébként valóban magas kockázata van a csonttömegvesztésnek). Ez a felfogás azonban azt eredményezi, hogy a férfiak ritkábban vesznek részt célzott szűrővizsgálatokon, nem figyelnek fel időben a csontritkulás jeleire, és többnyire csak akkor diagnosztizálják náluk az oszteoporózist, amikor bekövetkeznek a sorozatos, súlyos csonttörések. Ezek miatt a férfiak 50%-kal kisebb valószínűséggel részesülnek csontritkulás kezelésben, mint nőtársaik.

Férfiaknál későbbi életkorban és fokozatosabban jelentkeznek a csontritkulás tünetei

A férfiak esetén a csontritkulás általában későbbi életkorban jelentkezik és a csonttömegvesztés lassabban, fokozatosabban zajlik. A nőknél már 50 éves kor felett gyakran diagnosztizálják a betegséget, és a csonttömegvesztés a menopauzával együtt járó erőteljes hormonális változások hatására gyors ütemben zajlik. Ezzel szemben bár a középkorú férfiaknál gyakori az alacsony csontsűrűség (oszteopénia), a csontritkulás jellemzően csak 70 éves kor táján jelentkezik, és a tesztoszteron szint fokozatos csökkenése következtében alakul ki a csonttömegvesztés. Emiatt a tünetek férfiaknál később jelentkeznek, mint a nőknél, és gyakran nem kapcsolják össze őket azonnal a csontritkulással. Amihez az is hozzájárul, hogy férfiak esetén (még idős életkorban is) gyakrabban következik be trauma vagy baleset következtében a csonttörés – első körben nem a csontritkulásra gondolnak a csonttörés kiváltó okaként.

Melyek a csontritkulás rizikófaktorai férfiak esetén?

Férfiaknál a csontritkulásra hajlamosító tényezők a 70 év fölötti életkor, a férfi nemi hormonok (tesztoszteron) alacsony szintje, a vékony testalkat, a megkésett pubertás, az egyenes ági felmenők körében jelentkező csontritkulás illetve csontritkulás eredetű csonttörés, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a rendszeres alkohol-fogyasztás, valamint az elégtelen kalcium és D-vitamin bevitel.

csontritkulas_a_ferfiak_szamara_veszelyesebb.jpg

Miért akkora probléma a csontritkulás férfiaknál?

Kutatási eredmények szerint a férfiakat nagyobb mértékben veszélyezteti a csontritkulás által okozott mozgáskorlátozottság és halálozás, mint nőtársaikat. A csontritkulás eredetű csonttörés bekövetkezésének valószínűsége az 50 év feletti férfiaknál 22%. Jobban fenyegeti őket a csontritkulás miatt kialakuló mozgáskorlátozottság, melynek következtében idős éveikre tolószékbe kényszerülhetnek és állandó segítségre szorulhatnak. A férfiak kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg a csontritkulásból eredő csípőcsonttörést követő egy évben, mint a nők. A csontritkulásból eredő combnyaktörések esetén pedig férfiaknál 3x nagyobb a halálozási arány, mint a nőknél.

Ezek a krónikus betegségek növelik férfiaknál a csontritkulás kockázatát

Egyes férfiakat sújtó betegségek nagy mértékben növelhetik a csontritkulás kockázatát. Ilyenek többek között a csökkent hereműködés, ami az alacsonyabb tesztoszteron szint miatt jelent problémát, illetve a hypercalciuria, azaz a vizelettel történő fokozott kalciumürítés, amelynél az alacsony kalcium szint miatt romlik a csontok minősége. Ezek mellett olyan mindkét nemet érintő betegség esetén is nő a csontritkulás rizikója, mint a pajzsmirigy- vagy mellékpajzsmirigy túlműködés, a cukorbetegség, a rheumatoid arthritis, az asztma, a COPD, a gyulladásos bélbetegség, a krónikus veseelégtelenség és az alkoholos májbetegség, lisztérzékenység (cöliákia).

Figyeljünk a gyógyszerek nemkívánatos mellékhatásaira is!

Bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése is fokozhatja férfiaknál a csontritkulás kialakulásának kockázatát. Ilyenek például a szteroidok, a prosztatarák kezelésére használt gyógyszerek, amelyek alacsony tesztoszteronszintet eredményeznek, a refluxra alkalmazott protonpumpa-gátlók, egyes vízhajtók, valamint más daganatos és epilepsziás megbetegedésekre használt szerek.

Így fedezheti fel időben a csontritkulást!

A csontritkulást nagyon nehéz műszeres orvosi vizsgálatok nélkül felismerni, néhány korai jelet azonban mi magunk is megfigyelhetünk. Ezek közé tartozik a testmagasságunk csökkenése, a hátfájás vagy a hátunk görbeségének fokozódása, amiket nem szabad egyszerűen az öregedés természetes velejárójaként értelmeznünk. Akkor is gyanakodhatunk, ha más módon nem indokolható vesekövességet tapasztalunk. A csontritkulásból eredő csonttörések megnövekedett rizikójától akkor kell tartanunk, ha romlik az egyensúlyérzékünk és a mozgásképességünk.

Nézze meg a csontritkulásról készült infografikánkat!

Hogyan diagnosztizálják a csontritkulást férfiaknál?

A csontritkulást DEXA-vizsgálat segítségével diagnosztizálják, amelyen 50-70 éves kor közötti férfiaknál egy vagy több rizikófaktor megléte esetén , 70 éves kor felett pedig rizikófaktorok meglététől függetlenül minden férfinak javasolt részt venni. A DEXA-vizsgálatot – az eredménytől és az orvosi utasítástól függően –1-3 évenként ajánlott ismételni a további csontvesztés nyomonkövetésére, illetve az alkalmazott terápia hatásosságának ellenőrzésére. A DEXA-vizsgálat mellett a csontritkulás mértékének kimutatásához laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálat is szükséges lehet, csonttörés gyanúja esetén pedig röntgen vizsgálatot kérhetnek az orvosok.

Milyen gyógyszerekkel kezelik a férfiaknál jelentkező csontritkulást?

A férfiak csontritkulására jelenleg több terápiás szer is rendelkezésre áll, amelyek alendronsav, rizendronsav, zolendronsav, ibandronsav, illetve denosumab, teriparatid hatóanyagokat tartalmaznak. Klinikai vizsgálatok adatai alapján az osteoporosisban szenvedő férfiak esetén az alendronát és a rizendronat hatékonyabbak a többi biszfoszfonátnál. A szájon át szedhető gyógyszerek alternatívájaként indokolt esetben intravénás kezelés is alkalmazható. A zoledronsav az egyetlen intravénás biszfoszfonát, amely bizonyítottan hatásos a törések megelőzésére férfiaknál. A teriparatid, az abaloparatid és a denosumab alternatívák olyan férfiaknál, akik nem tolerálják a biszfoszfonátokat, vagy nem reagálnak rá. Azoknál a férfiaknál, akiknél nagyon nagy a törési kockázat teriparatid javasolható. A gyógyszeres kezelésben részesülők akár 60-80%-a egy éven belül abbahagyhatja a gyógyszeres terápiát.

bhc_csontritkulas_a_ferfiak_szamara_veszelyesebb.jpg

Tanácsok férfiaknak a csontritkulás megelőzésére és kezelésére

Mozogjon rendszeresen!

Válasszon olyan mozgásformát, ami nem túlságosan megerőltető és idősebb életkorban is kivitelezhető. A mindennapos testmozgásra alkalmas lehet a gyaloglás, a kocogás, a lépcsőzés, alkalmanként pedig a tánc is szóba jöhet. A lényeg hogy nagyjából napi 40 percet mozogjon, ezzel már sokat tehet csontjai védelmében.

Próbálja ki a súlyokkal történő edzést!

Az olyan antigravitációs tornagyakorlatok, mint a súlyzókkal történő edzés vagy a súlyemelés heti 3-4x, alkalmanként fél órán keresztül végezve sokat segíthetnek a csonttömeg növelésében és a csontritkulás kezelésében.

Fogyasszon kalciumban gazdag ételeket és italokat!

A csontritkulás megelőzése érdekében fogyasszon naponta 1000-1200 mg kalciumot. Ezeket lehetőség szerint olyan kalciumban gazdag ételekből és italokból juttassa be a szervezetébe, mint a sajt, a joghurt, a bab, a lencse, a zeller, a szardínia, a lazac, a mandula, valamint a tej. Ha ezek mellett szükséges, akkor szedjen kalcium tablettákat is csontjai védelme érdekében. A férfiak napi kalciumszükséglete 19-70 év között napi 1000 mg, míg 71 évesnél idősebbeknél napi 1200 mg.

Szedjen D-vitamint!

A csontok egészségének megőrzése érdekében ajánlott napi 600-800 nemzetközi egység D-vitamin fogyasztása. A D-vitamin ajánlott bevitele 19-70 év közötti férfiak számára napi 600 nemzetközi egység (15 mcg), 71 éves és idősebb férfiak számára napi 800 nemzetközi egység (20 mcg). Amennyiben azonban a laboratóriumi vérvizsgálat eredménye alapján alacsony (20-30 ng/mL alatti) a D-vitamin szintje, orvosi javaslatra ennél többet is szedhet. Kutatási eredmények kimutatták, hogy a napi legalább 700 NE D-vitamin kalcium-kiegészítőkkel együtt történő alkalmazása felnőtteknél csökkenti a csonttörés kockázatát.

Számoljon le az egészségre káros szokásokkal!

Amennyiben vannak az egészségre káros szokásai, minél hamarabb vessen véget ezeknek. Szokjon le a dohányzásról a csontjai védelme és a többi súlyos szövődmény megelőzése érdekében.

Kezeltesse az alapbetegségeket!

Amennyiben a csontritkulását más állapot, például tesztoszteron-hiány okozza, mindenképp kezeltesse a kiváltó okot a sorozatos, súlyos csonttörések megelőzése érdekében.

Vegyen részt DEXA-vizsgálaton!

Amennyiben fennáll önnél a csontritkulás kockázata, vagy igazoltan csontritkulásban szenved rendszeresen vegyen részt DEXA-vizsgálaton állapotának ellenőrzése érdekében.

Ne vegyük félvállról a csontritkulást!

Bár a csontritkulás tünetei férfiaknál későbbi életkorban jelentkeznek, a sorozatos, súlyos csonttörések, valamint az oszteoporózis következtében fellépő mozgáskorlátozottság és halálozás megelőzése érdekében fontos lenne, hogy a férfiak is rendszeresen részt vegyenek célzott szűrővizsgálatokon. Így a férfiakat érintő csontritkulás időben felismerhető és kezelhető lenne, a súlyos következmények pedig elkerülhetővé válnának.

A cikk a Budai Egészségközpont ortopéd és reumatológus szakorvosainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: csontritkulás csonttörés csontvesztés oszteoporózis csontsűrűség csonttömeg osteoporosis osteopenia csontritkulás férfiaknál alacsony csontsűrűség

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr218478701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása