HTML

Lájkolj minket

A nem-szteroid gyulladáscsökkentők és a pitvar fibrilláció

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.06.25. 08:09

A mozgásszervi betegségekben, így a gerinc rendellenességekben is a leggyakrabban használt készítmények, a fájdalom és a gyulladás csökkentésére a jól ismert nem-szteroidos gyulladáscsökkentő (NSAID) gyógyszerek. A témáról már részletesen írtunk honlapunkon Gyógyszerszedés – derékfájás: szokások és veszélyek című írásunkban.

Gerinces_ekg_blog.jpg

Ismeretes, hogy bizonyos NSAID típusú gyógyszerek szedése növeli a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) mellékhatásokat, így a pitvar fibrilláció veszélyének a rizikóját is, elsősorban az idősebb korosztályban és a tartós alkalmazás esetén.

Erről számol be egy holland (Rotterdam) tanulmány, amelynek célja az volt, hogy megvizsgálja a kapcsolatot az NSAD-k és a pitvar fibrilláció kialakulásának kockázata között egy populáció szintű, több éves prospektív adatgyűjtési vizsgálatban. A tanulmányban nagy esetszámú – 857 fő – résztvevőt elemeztek, átlag életkoruk 68,5 év volt, és 58%-ban a vizsgált alanyokat nők tették ki. Átlagosan 12,9 évig tartott a nyomon követés.

Három csoportra osztották a megfigyelt egyéneket: első csoportot azok alkották, akik éppen szedték NSAID-t legalább 15-30 napja, a második csoportot, akik korábban szedték, de legalább egy hónapja már nem, és a harmadik csoportot alkották azok, akik NSAID-t egyáltalán nem használtak. Minden résztvevőt EKG-val követtek – amelyet digitálisan tároltak – a kezdettől a pitvar fibrillációs incidens megjelenéséig, illetve a vizsgálati időszak végéig. Statisztika elemzés során figyelembe vették az életkort, a nemet, a pitvar fibrilláció egyéb ismert kockázati faktorait,– a vérnyomás értékeket, a vérzsír szinteket, a dohányzást, a testtömeg indexet, a korábban lezajlott szívinfarktust, a szívelégtelenséget és a cukorbetegséget is.

A holland megfigyelés igazolta, hogy a 2-4 hetes NSAID kúra 76%-kal növelte a pitvar fibrilláció kialakulásának az esélyét azokhoz képest, akik nem szedtek NSAID-t. A pitvar fibrilláció már a NSAID szedés első 14 napjában megjelent, de a gyógyszer abbahagyása után idővel eltűnt. Ezeket az eredményeket később egy dániai népesség alapú esettanulmány is alátámasztotta.

A magyarázat a pitvar fibrilláció kialakulásának rizikójára és az NSAID kezelés kapcsolatára még nem minden részletében tisztázott. A jelen következtetés a szerzők részéről, hogy az NSAID-k folyadék retenciót idézhetnek elő, így növekszik a vég-diasztolés és vég-szisztolés vérnyomás, melynek következménye a szív bal kamratágulata. Az NSAID-k által gátolt enzimek (ciklooxigenazok) a szérum kálium szintet ingadozóvá teszik, illetve csökkentik, ami szintén hozzájárulhat a szív ingerület vezetésének megváltozásához.

 

Jelen tanulmánnyal is óvatosságra intünk – amit már tettünk korábban is a fent említett írásunkban – a tartós (hónapokon-éveken keresztül indokolatlanul) és nem a kezelő orvos által rendelt és kontrollált NSAID készítmények használatával kapcsolatban, elsősorban az idősebb korosztályra vonatkozóan, és a már ismert kardkiovaszkuláris rizikójú betegségekben.

 

A cikk ismertetője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

 

Kapcsolódó írásunk:

Miért félünk a szteroidoktól? - Túlzó aggályok, jogos veszélyek 

 

Forrás: BMJ Open 2014.04.08. Non-steroid anti-inflammatory drugs and the risk of atrial fibrillation: a population based follow-up study; Bouwe P Krijthe, Jan Heeringa, Albert Hofman

3 komment

Címkék: gyulladáscsökkentő hátfájás derékfájás szteroid nem-szteroid

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr506406893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2014.06.26. 10:18:07

AZ ÖREG BETEGEKET IS EZZEL TESZIK EL LÁB ALÓL A MAGYAR KÓRHÁZAKBAN....IS !

John Doe3 2014.06.26. 13:32:22

Ajánlom a t. kolléga úr figyelmébe: www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCMQFjAA&url=http%3A%2F%2Fonlinelibrary.wiley.com%2Fdoi%2F10.1046%2Fj.1365-2796.2003.01107.x%2Fpdf&ei=hv-rU4m8FcGO7QaP1IGABQ&usg=AFQjCNF_wVGuTvfwn5TxXTMrTMsydv2HBQ.
Ezen kívül a NSAID-okról általánosságban beszélni ... nehezen verifikálható. Közismerten eltér ui. az egyes hatóanyagok mellékhatás-profilja.
Továbbá --idézem: " Az NSAID-k által gátolt enzimek (ciklooxigenazok) a szérum kálium szintet ingadozóvá teszik, illetve csökkentik, ami szintén hozzájárulhat a szív ingerület vezetésének megváltozásához." Ez a mondat nehezen értelmezhető, ui. ha szó szerint veszem, akkor a cikk állításával homlokegyenest ellenkező állításhoz jutok. Valójában az NSAID kezelés a hyperkalaemia kockázatát növelheti meg, ami szintén igen fontos, de nem árt tudni, hogy a cikkben említett pitvarfibrillációt a hypokalaemiával hozzák összefüggésbe, és jellemzően éppen K adásával kezelik. Mit is akar tehát voltaképpen mondani a szerző?

Gerinces Magazin 2014.07.04. 08:02:48

@John Doe:
Az az érzésünk, hogy egymásnak ellentmondó okfejtésbe kezdett az olvasó. Ha a részletekre kíváncsi a témával kapcsolatban, kérjük, olvassa el a megadott teljes eredeti tudományos közleményt, ami leírja , hogy még nem teljesen tisztázott a mechanizmus – csak teóriák vannak - az NSAID szedés és pitvarfibrilláció kapcsolata között. A tanulmány egyenlőre csak elég nagy százalékban igazolta az összefüggést.


süti beállítások módosítása