HTML

Lájkolj minket

Tíz+1 ötlet, ami segít megszeretni a testedzést  

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2015.05.21. 07:44

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a mozgás a legeslegjobb prevenció. A mozgás eleinte sokunk szemében kényszerű rossznak tűnik, főleg, ha először nem belső késztetésből, csak alakunk vagy egészségi állapotunk érdekében vágunk bele. Gyakran alig hisszük el, hogy vannak, akik kedvtelésből, örömmel végzik az edzéseket, akár komoly áldozatokat is hoznak érte, sőt, a sport a kedvenc beszédtémájuk. Van egy jó hírünk: az edzéseket is meg lehet szeretni! Összegyűjtöttünk tíz olyan módszert, ami még a fanyalgó kocasportolók számára is élvezetessé teheti az edzéseket.
gerinces_testedzes_blog.jpg

1. Válassza, ami tetszik!

A mozgásnak számtalan formája létezik, választhatja a jógától az aerobicon át a társas, vagy akár hastáncot. Ha ódzkodik az intenzívebb tempótól, tegyen napi rendszerességgel hosszabb sétákat vagy járjon el úszni, keressen egy tai-chi kört. A lényeg, hogy valami olyasmibe fogjon, ami érdekli, vonzza, amit testhezállónak érez. Ne azt válassza, amivel a szomszéd, vagy a barátnője sikerrel lefogyott. Az nekik volt jó, ön válasszon tetszése szerint! 

 

2. Keressen pozitív visszajelzéseket!

A család, baráti kör biztatása, támogató hozzáállása az edzésprogramhoz nagyon sokat segíthet, ossza meg velük a terveit! Akik szeretik azonnal tudni, hol tartanak a fogyásban, azoknak találták ki a fitness trackert, amely méri a pulzusszámot és az elégetett kalóriákat. De eszközök nélkül, az egyes mozgásformákkal adott idő alatt elégetett kalóriákat számolva is mindig tudhatja, hol tart, mekkora teljesítményre van szüksége céljai eléréséhez.

 

3. Hívjon magával edzőtársat!

Élvezetesebb, sőt mulatságosabb az edzés, ha egy vagy több baráttal végzi. Jó az is, ha meg tudja beszélni a történteket, esetleges problémáit, edzéssel kapcsolatos terveit. Ezért, ha régi barátai közül senki sem társulna a sportprogramjához, érdemes csatlakozni egy helyi sportklubhoz, edzőkörhöz, futó- vagy természetjáró csoporthoz.

 

4. Mozogjon természetes környezetben!

Ha az időjárás lehetővé teszi, eddzen a szabadban, jó levegőn. Nemcsak egészségesebb, hanem úgy mentálisan, mint fizikailag is előnyös, feltölt, többletenergiát ad.

 

5. Ne erőltesse!

Ha valami közbejön, akár munka, feladat, vagy egy váratlan betegség, fáradtság, ami miatt ki kell hagynia egy edzést, bátran tegye meg. Sőt, eleve úgy alakítsa ki a programját, hogy rugalmas legyen, ha kimarad egy nap, legyen terv a pótlására. Jó ötlet például, ha heti maximális és minimális edzési órákat vagy napokat jelöl ki. Így könnyebb a terv keretein belül maradni. Akik szigorú rendet diktálnak maguknak, azok kudarcként élik meg, ha valami közbejön, így hamarabb feladják az egészet, ha kénytelenek kihagyni egy-egy edzést, ráadásul közben lelkiismeret-furdalás is gyötri őket.

 

6. Ne számolgassa állandóan a kilóit!

Aki elsősorban azért kezd mozogni, mert fogyni szeretne, rosszul teszi, ha állandóan a mérleget faggatja. Idő kell ahhoz, hogy a fogyás elinduljon. Ráadásul a kilók száma nem mindig és nem is teljesen mérvadó. Az izomtömegnek is van súlya, mozgással jelentős és előnyös alakváltozás érhető el úgy, hogy közben a súly alig változik.

 

7. Ne törődjön a trendekkel!

A testedzés lényege a mozgás, a fizikai terhelés. Nem számít, hogy ezt edzőteremben, vagy otthon végzi, és az sem, milyen típusú tevékenységről van szó. Nem feltétlenül a legdivatosabb, új edzésformát kell kipróbálni, nem érdemes belekapni ebbe-abba. A lényeg, hogy tartósan, folyamatosan mozogjon, lehetőleg valami olyan formában, amit örömmel végez. A célzott edzésprogramot nem helyettesíti, de ne feledjük, mozgás a kertészkedés, a gyaloglás és a tánc is.

 

8. Hallgasson zenét mozgás közben!

Nem véletlen, hogy annyi ember visel fülhallgatót az edzőteremben vagy futás közben. A zene hatalmas motiváló erő, energiát ad, kutatások szerint hozzájárul a teljesítmény javításához is, eltereli a figyelmet a fáradtságról. Mindenkinek csak ajánlani lehet, hogy kedvenc zenéit hallgassa mozgás közben.

 

9. Jutalmazza meg magát!

A cél az, hogy az edzés szinte automatikus szokásává, napjai szerves részévé váljon. Hogy könnyebb legyen kitartani mellette, önmagát is motiválhatja. Pl. az első öt kilótól megszabadulva, vagy az első hónapnyi edzés után apróbb meglepetésekkel, ajándékokkal, egy régen vágyott jó könyvvel, egy laza, kényeztető hétvégével jutalmazhatja meg magát, igénye és lehetősége szerint.

 

10. Hamár edzés, akkor tegye a megfelelő ruházatban!

Tény, hogy a sportoláshoz általában nincs szükség drága és különleges ruházatra, mégis jobban érezzük magunkat egy-egy funkcionális darabban. A megfelelő sportruházat és cipő nemcsak jó motiváló erő lehet, de segít a sérülések távol tartásában és a kényelmes mozgásban. Költséghatékony megoldásként kezdhetjük egy új fejpánt, csukló- vagy bokavédő beszerzésével is!

 

10+1. Ne feledkezzen meg az alapszabályokról!

A sportoláskor mindig fő a fokozatosság! Ezzel előzhetjük meg a sérüléseket - amihez szükséges a megfelelő bemelegítés és lenyújtás is az edzések elején és végeztével!

 

Kapcsolódó cikkeink a Gerinces Blogon:

A gerincbetegeknek is jót tesz a mozgás

Hogyan kerülhetők el a tavaszi sportsérülések?

Gerincbeteg a fitnesz-teremben?

Mikor és hogyan kezdjünk el futni?

Hogyan lehetünk boldogabban a mozgástól?

 

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

4 komment

Címkék: sport megelőzés mozgás egészséges életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr957455748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2015.05.21. 18:12:09

Már az első hülyeség. Ha nem szeretek edzeni, akkor nincs olyan mozgás ami tetszik. Mert ha tetszene, akkor csinálnám.

conchita wurst 2015.05.21. 18:32:28

nemhogy a blogger is futott volna ahelyett hogy leírja amit már mindenki 250szer elolvasott máshol(de még mindig a laptop előtt görnyed)

hehe

Reszet Elek 2015.05.21. 19:10:28

Kinek mi jön be, nem lehet általánosítani. Én például azt szeretem hogy végre magammal vagyok és (viszonylagos) csönd vesz körül. Eszem ágában sincs mást hívni vagy bedugaszolni a fülem. Inkább hallgatom a lélegzetem, a futópályának csapódó lábam zaját, a pálya melletti fű suhogását a szélben...
"10. Hamár edzés"? Éppenséggel túl sok a divatozás meg trendizés.


süti beállítások módosítása