HTML

Lájkolj minket

5 bevált stresszkezelési módszer

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2016.07.23. 07:55

A stressz az élet része, és olykor kifejezetten az előnyünkre válik. Megkülönböztetünk ugyanis negatív és pozitív stresszt.  A pozitív stressznek a köznyelvben azt nevezzük, ami motivál minket, plusz energiákat mozgósít bennünk, például egy határidős feladat befejezésekor. Azonban a nem kontrollált vagy a tartós stressz megbosszulja magát, hatása pedig egy bizonyos idő elteltével váratlan fájdalomként, vagy egyéb tünetként jelentkezhet testünkön. Összegyűjtöttük a stressz egészségügyi hatásait, amelyekre 5 bevált stresszkezelési technikát is javaslunk.

gerinces_blog_stressz.jpgKép forrása: LOVIS Report

Napjainkban sok olyan külső- és belső indíttatású stresszhelyzettel találkozunk, amely megterheli nemcsak szervezetünket, de szellemi és lelki tűrőképességünket is. A vészhelyzetek kezelésére szervezetünk adrenalin hormont küld segítségül. Hatására a szervezetben nő a szívverés, fokozott válaszkészség jön létre az idegrendszerben, a reakcióidő csökken. A stresszreakció hatására az immunrendszer aktivitása csökken, a hajszálerek összehúzódnak, a vércukorszint megemelkedik, mely biológiai reakciók segítenek az aktuális veszélyhelyzettel való megküzdésben. Ezek evolúciósan szükséges és nagyon hasznos változások a szervezetben.

gerincesblog_stressz.jpg

A stressz akkor káros, ha mindennapossá válik, vagy egy problémába beleragadunk. Ha folyamatosan stresszben élünk, akkor a szervezet kimerül és különböző kóros elváltozások jöhetnek létre. A fizikai panaszok pedig csak újabb aggodalmat keltenek bennünk, ez pedig beindít egy ördögi kört, mely stresszbetegségek kialakulásához vezethet.

Összegyűjtöttük azokat a testi területeket, amelyek fokozottan érzékenyek a stresszre:

1. Izmok és ízületek

Stressz hatására nő az izmok feszülése, ami idővel fájdalmas izomcsomókhoz, görcshöz vagy a szövetek gyulladáshoz vezethet. A megnövekedett izomfeszültség miatt a porcok és ízületek nagyobb terhelésnek vannak kitéve, hamarabb használódnak el. A tünetek súlyosabb esetben arthritist vagy fibromyalgiát, azaz állandó izomrost-fájdalmat is okozhatnak.

2. Szív és tüdő

A krónikus stressz életmódra gyakorolt hatásai (például a dohányzás, az egészségtelen étkezés és a sok idegeskedés) más komplex hatásokkal összefonódva a különféle szív- és keringési megbetegedések fontos kóroki tényezői lehetnek. Ha valaki folyamatos nagy nyomás alatt él, vérnyomás problémák jelentkezhetnek, ami megnöveli a stroke és szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ha a mellkasunkban gyakran érzünk szorító fájdalmat vagy erős szívdobogást, mielőbb forduljunk orvoshoz!

3. Emésztőrendszer

A stressz talán leggyorsabban az emésztőrendszerünkön fejti ki hatását, így például gyomorfájdalmak, puffadás, hasmenés vagy épp székrekedés formájában. Súlyosabb esetben irritábilis bél szindrómát vagy refluxot okozhat, de pszichoszomatikus megbetegedések között tartjuk számon a Colitis Ulcerosa és Crohn betegség bizonyos formáit is.

gerinces_nyakfajas_stressz.jpg

4. Váll, fej és állkapocs

A stressz feszültséget, fejfájást, merev, csomós nyaki- és vállizmokat, kattogó, fájdalmas állkapcsot hozhat létre. Ez utóbbinak hátterében erőteljes fogszorítás áll, amely idegi alapon vezérelt, és hatása terheli a fogat, koptatja a fogfelszínt, elmozdulást is eredményezhet, aminek következtében feszültségben tartja az állkapocs ízületet.

5. Immunrendszer

A betegségek leküzdéshez elengedhetetlenül szüksége az erős immunrendszer, azonban a stressz nagyon erősen csökkenti a szervezet védekezőképességét. Biztosan ön is észrevette már, hogy nagyobb munkahelyi megterhelés vagy magánéleti problémák esetén, sokkal hamarabb ledönti a lábáról valamilyen betegség, például megfázás vagy influenza. Hosszabb ideig tartó stresszhatás következtében előfordulhatnak különféle autoimmun betegségek is, például a lupus, de a gyulladásos bélbetegség is súlyosbodhat.

Mentális egészség

A stressz csökkentheti bizonyos, korábban kedvelt tevékenységek iránti lelkesedésünket, a mindennapi hobbitevékenységektől kezdve egészen a szexig. A helytelen táplálkozás, kevés testmozgás pedig csak erősíti a tüneteket, ez pedig burnouthoz, súlyosabb esetben depresszióhoz vezethet.

Szerencsére számtalan olyan technika létezik a stressz kezelésére, amelyeket a mindennapokban is gyakorolhatunk. Ezekkel a módszerekkel felvértezve, sokkal hatékonyabban szállhatunk szembe a stresszel:

1. Gazdálkodjunk az idővel!

A stressz egyik kiváltó tényezője az idő, pontosabban a határidők okozta nyomás, amivel nap mint nap szembesülünk. Annak ellenére, hogy a legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy az idő adta korlátok a munkahelyi negatív érzéseink legfőbb okai, csak kevesen kezeljük tudatosan.

gerincesblog_stressz_feladatlista.jpg

2. Írjunk listákat!

A „to do list” feladatok és határidők gyűjteménye, van akinél egy precízen vezetett lista, van akinél papírfecnik sorozata. Az, hogy ki és milyen formában használja abszolút egyénfüggő, a kezelésének és vezetésének célja viszont a stressz csökkentése, hiszen ennek köszönhetően napjainkat pontosabban meg tudjuk tervezni, időnkkel okosabban tudunk bánni.

3. Relaxáljunk!

Számtalan meditációs gyakorlat, relaxációs technika létezik, amely valóban hatékonyan segít a kikapcsolódásban. Ilyenek az autogén tréning, progresszív relaxáció vagy a mindfullness meditációs technika. Ezeket a relaxációs technikát szakember vezetésével érdemes elsajátítani és gyakorolni.

4. Mozogjuk ki magunkból a feszültséget!

A sport az egyik legtermészetesebb módja a feszültség levezetésének. Azon kívül, hogy a mozgás az egész testre pozitív hatással van, számos összefüggés bizonyítja a stresszcsökkentő hatását is. A feszültség és a stressz ellen éppen a mozgás a legjobb gyógyszer, legyen szó aerobikról vagy súlyzós edzésről, a stresszoldó hatás biztosított. Ha a testmozgást meditációval is ötvözzük, az eredmény még sokkal hatásosabb lesz.

gerincesblog_stresszkezeles.jpg

5. Kiránduljunk egyet képzeletben!

Sétálhatunk úgy is, hogy fel sem állunk az asztalunktól. Egy tanulmány bebizonyította, hogy azok a dolgozók, akik időnként ki tudtak nézni munkahelyük ablakából egy füves, fás zöld területre, sokkal kevesebb hibaszázalékkal dolgoztak, jobban tudtak koncentrálni, mint azok, akik csak falakat, tetőket láttak maguk előtt. A kutatók még azt is kiszámították, hogy elég mindössze 40 másodpercig megpihentetni szemünket a természetben, és máris friss erőre kapunk.

Fontos azonban tudnunk: ahhoz, hogy a stressz szerepét a különféle testi tünetekkel kapcsolatban azonosítsuk, mindenképpen szakszerű kivizsgálásra és kezelésre van szükség. Erre pszichoszomatikus szemléletű orvosi és pszichoterápiás szakrendelésen van lehetőség. Ez azért is fontos, mert örökletes és alkati tényezők szerint más és más területeken alakulhat ki a terheléssel szembeni sérülékenység.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: stressz stresszoldás stresszkezelés negatív stressz stressz fizikai hatásai stressz lelki hatásai pozitív stressz

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr738898726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bökönyi Norbert · http://emailcimlista.hu 2022.04.20. 14:21:33

Remek cikk a stresszkezeléssel kapcsolatban. Sokan bele sem gondolunk, mennyire egyszerűen lehet csökkenteni a naponta minket érő negatív ingereket.

Pedig a fenti módszerekkel nagyban lehet mérsékelni azokat.

Szerintem még fontos ebben a kérdésben a mi megközelítésünk is, hiszen a nézőpontjaink, szemléletünk is meghatározza azt miként reagálunk a külső hatásokra.

Néha nem árt hátralépni egyet és önmagunkat is megvizsgálni. Vajon helyesen cselekedtem egy nemrég történt interakció során? Vagy mehetett volna jobban is?

Hasznosnak találtam ezt a kis cikket ebben a témában.

www.horizontmentoring.hu/onfejlesztes/


süti beállítások módosítása