HTML

Lájkolj minket

A szarkopénia és az időskori ágyéki gerincdeformitás kapcsolata

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2018.02.14. 15:34

Az idősödő társadalmunk csont-izomrendszert érintő kóros állapota a csontritkulás (oszteoporózis) és a  korral járó izomtömeg vesztés (szarkopénia). Cikkünkben eláruljuk, hogyan előzhetjük meg az izomtömegvesztésből fakadó időskori gerincproblémák kialakulását!

gerincesblog-idoskori-gerincproblemak.jpg

Szarkopénia – gerincdeformitás - derékfájdalom

Számos oka lehet a korosodó gerinc deformitásának: több szintes porckorongkopás, oszteoporotikus csigolyakompresszió, csigolyacsúszás, gerinccsatorna szűkület, a gerincstabilizáló izmok renyhesége stb.  A gerinc struktúráinak védelmében, és a stabilitásának megőrzésében a gerincoszlop mellett húzódó felületes nagy és csigolyákat a mélyben összekötő kis stabilizáló izmok, valamint a csípőhorpaszizom játsszák a legfontosabb szerepet. Ezen izmok renyhesége, izomtömegük megfogyatkozása (degenerációja) hozzájárul a gerincdeformitások kialakulásához.

Tokiói orvosi egyetem ortopéd sebészeti munkacsoportja megvizsgálta, hogy milyen kapcsolat van a szarkopénia és a korosodással együtt járó gerincdeformitás, valamint a szintén öregedéssel összefüggő másodlagos ágyéki gerinccsatorna szűkület között idősebb nőknél.

A tanulmány eredménye úgy foglalható össze, hogy szarkopéniát találtak az ágyéki gerinccsatorna szűkülettel bíró egyének 16%-ban és az ágyéki gerinc deformitással küzdő idősebb hölgyek – jelentősen magasabb – 46%-ban.

A tanulmány alátámasztja, hogy a szarkopénia lényeges szerepet játszik a gerinc aktív stabilizáló izomelemeinek renyheségében, mely progresszív ágyéki gerincdeformitáshoz, a gerinc funkcionális kapacitásának csökkenéséhez, és krónikus derékfájdalomhoz vezet.

Hogyan előzhetőek meg az időskori gerincproblémák?

A gerincproblémák jelentős része rendszeres fizikai aktivitással csökkenthető. A nyújtás, erősítés és kondicionáló gyakorlatok megerősítik azokat az izmokat, melyek a gerinc passzív srukturális elemeit védik, és a gerincet stabilizálják. Kétségtelen, hogy a legeredményesebb a szakember által összeállított egyéni tréningprogram, mely a szarkopénia megelőzését célozza. Emellett az időben elkezdett lassú tempójú rendszeres futással, kocogással, sétával, szobakerékpározással, és az ülő életmód ciklikus megszakításával, rövid mozgásprogramok beiktatásával is sokat tehetünk a szarkopénia megelőzéséért.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: gyógytorna megelőzés prevenció derékfájás gerincprobléma gerincfájdalom szarkopénia gerincdeformitás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr5613668786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása