HTML

Lájkolj minket

Tönkreteszi ízületeit a klíma? Így védekezzen ellene!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2018.07.18. 14:07

A légkondicionáló használata a munkahelyen, otthon és az autóban olyan általánossá vált, hogy komolyan foglalkozni kell az egészségügyi következményeivel is. Az orvosok egyre gyakrabban találkoznak olyan problémákkal, amelyeket a túlzott klímahasználat okoz.

gerincesblog-klima-izulet-mozgasszervi-fajdalom.JPG

Így hat a klíma a mozgásszervekre

A nyári hőségben mind többen küszködnek vállízületi, nyak- és háti fájdalmakkal. A legtöbb problémát azok számára okozza a rosszul beállított vagy túl hidegre állított klíma használata, akik statikus testhelyzetben végzik a munkájukat, például irodában ülőmunkát végeznek, és huzatban vagy a klíma közvetlen közelében dolgoznak. Ha túl nagy a különbség a kinti és a benti hőmérséklet között, illetve ha a hűvös levegő folyamatosan ugyanarra a testrészre irányul, az panaszokat okozhat. A bőr és a közvetlen alatta lévő szövetekben a hideghatás miatt a hajszálerek összehúzódnak, az érintett testrész vérellátása romlik, az izmok megfeszülnek, izomkötöttség, fájdalom, illetve ezt kísérő gyulladás alakul ki.

Első tennivaló természetesen a klíma beállításának megváltoztatása és a fájó testrész melegen tartása sállal vagy pulóverrel. Vonaton, villamoson, repülőn utazók mindig vigyenek magukkal ilyen „melegítő” ruhadarabot, mert a klímát nem mindenhol lehet átállítani.

Az esetek többségében a panaszok néhány nap múlva elmúlnak, de az sem ritka, hogy hosszabb ideig tartó mozgásszervi betegség alakul ki. Nem ritka a váll, a könyök, a csípő és a térd ízületében lévő ízületi nyáktömlőnek (bursa) vagy a váll ún. rotátor köpenyének, a kar mozgatásáért, forgatásáért felelős izomcsoportnak a gyulladása. Ez utóbbi esetben az intenzív fájdalom, a mozgáskorlátozottság olyan fokú, hogy az érintett a karját sem képes felemelni.

Enyhébb fájdalomnál segíthetnek a vény nélkül kapható gyulladás- és fájdalomcsökkentő készítmények, de ha a fájdalom nem múlik el egy-két nap alatt, mindenképpen mielőbb szakorvoshoz érdemes fordulni vele.

gerincesblog-klima_izulet.jpg 

Más egészségkárosító hatásai is lehetnek

Fontos tudni, hogy a rosszul kezelt, nem megfelelően karbantartott légkondicionáló számos egyéb panaszt is okozhat. Ha a klíma túlságosan kiszárítja a levegőt, szemszárazság, kötőhártya-gyulladás jelentkezhet. A száraz levegő kiszárítja a száj és a légutak nyálkahártyáját is, ami – különösen a hideghatással együtt – növeli a légúti fertőzések esélyét is. A huzat és a túlzott klímahasználat hatására fejfájás, szédülés, fülzúgás és kimerültség is jelentkezhet. A nem megfelelően karbantartott klíma miatt allergiás tünetek is kialakulhatnak, és fertőzések kiindulópontja is lehet. Ha nincs rendszeresen tisztítva a klíma, elszaporodhatnak benne a baktériumok, vírusok és gombák is. Szerencsére nem gyakori, de veszélyes fertőzés az ún. legionárius-betegség és a szisztémás gombafertőzés is, amikor a kórokozók a légkondicionáló szűrőrendszerében telepednek meg, és onnan jutnak a helyiség levegőjébe.

 

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

Alapszabály, hogy a külső és a belső hőmérséklet közötti különbség ne legyen több hat-nyolc foknál. Akinek valami okból mégis ennél nagyobb hőmérséklet-különbséget kell elviselni, az jól teszi, ha a munkahelyén tart egy-egy plusz réteg ruhát, pulóvert, amit a vállára teríthet. A klímából kiáramló hideg levegőt ne irányítsuk senkire. A klímaberendezés rendszeres karbantartásával, a szűrők időnkénti tisztításával, cseréjével megakadályozhatók a fertőzések. A helyiség túl száraz levegőjét párásítóval, szobanövényekkel tehetjük kellemesebbé.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7414058276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kommentes nikk 2018.07.19. 09:11:05

Szívből gyűlölöm a légkondit, őrült szerencse, hogy nálunk nincs a munkahelyen. Páromnál 4-5-en ülnek egy irodában, köztük két dagadt, akiknek folyton melegük van, és tekergetik lefele a légkondit húsz fok alá, párom meg szenved, forró nyáron is gyakran náthás, taknyos, sokat fáj az arc-, homlokürege. Amit még utálok, az a multiplex mozi, az összesben dermesztőre van állítva a hőfok, pulóverben kell menni augusztusban moziba. Kocsiban sosem kapcsolom be, ott az ablak oszt' kész.

KissGecihuszár 2018.07.19. 09:46:02

@kommentes nikk: íme a mai nap ügyeletes 1. számú okostojása, akinek az totál nincs meg, hogy a klíma nélküli kocsikban (AUTÓKBAN) utazók figyelme, koncentrálóképessége 30 C feletti hőmérséklet esetén akár !50%-al! csökkenhet,ami pont elég egy mikor elalváshoz, vagy egy hirtelen közlekedési szitu kései észrevételéhez, gyors higgadt döntés hozatalához! Ez megvan?! A klimát tudni kell JÓL használni; SOHA ne magunkra, hanem kocsiban a leggyengébb hőszigetelő felületekre, azaz az ablakokra és csakis oda, épületekben pedig -amennyiben a klíma kifúvó lamellái a mennyezeten helyezkednek el- a lehető lejobban azokat a menyezet felé tolva, amennyiben azok a falon (1 méter körüli kifúvó magasság) ,akkor "tökig" a mennyezet felé beállított lamellákkal kellüzemeltetni, ugyanis a meleg levegő minden esetben a helyiség felső haramdában helyezkedik el, míg a hideg ugye mielőbb szeretné az alsó 1/3-ot beteríteni. Irodák, középületek esetében pedig a legjobb, ha a klíma kezelőpanelje nem állítható az ott dolgozók kénye-kedve szerint, hanem egy központilag vezérelt, az épület benapozottsági fokát, páratartalmat, sok egyéb változót is figyrelembevevő KNX-EIB rendszer irányítja akár az egyes irodahelyiségekben lévő befúvókat, használt levegő elszívókat, ugyanis az sem mindegy, hogy 1-1 irodahelyiségben 1 óra időtartam alatt épp hányan tartózkodnak, sőt az sem, hogy a ben lévők közül hány desznyó méretű van, akik nyilván már a mellső sonkáik mozgatásától is izzadni kezdenek!
Szóval; ésszel használjunk klímát (IS)!!

szepipiktor 2018.07.19. 09:52:01

Blikk
Nem a klíma teszi "tönkre", hanem a helytelen alkalmazása. Semmivel sem másabb, mintha egy huzatos helyen ülünk folyamatosan.
Nem értem, hogy egy fontos témát miért kell aljabulvár sítlusban hirdetni.
A legnagyobb gond pedig az, és ezt ez az írás is elköveti, hogy egyszerűen nincs fogalma a legtöbb embernek arról, mi az a klíma.
Az nemklíma, amit az irodában vagy az utóban használunk, mert az csak hűt és a kondenzvizet vonja el. A klíma lényege azonban a levegő nedvességtartalmának a biztosítása, azaz a hűtés nem csinál száraz levegőt.
Hogy kinek sok vagy kine kevés egy irodában? Ki nem szrja le?
Egy paramétert kell figyelembevenni, az egy általános dolog, romlik az ember hatékonységa a melegben, a párás levegőben és beteg lesz a hidegben, huzatban vagy a száraz levegőben.
De nincs két egyforma ember, így lényegtelen az egyéni hobbi.
Az ilyen írások valójában olyanok, mint hogy GPS van a telefonunkban...

szepipiktor 2018.07.19. 09:59:04

@KissGecihuszár:
ÍGY VAN!
Sajnos ez itt a bulvár és a marketing, viszont a humánértelmiség soha nem segítette még a műszaki fejlődést.
.
Nekem sok barátom akad ki, amikor kérdezem az autójában, hogy kinyithatom-e az ablakot?
Minek? MEGY A KLÍMA!
De én LEVEGŐT szeretnék!

ivision 2018.07.19. 10:31:01

@szepipiktor: rossz kocsiba ültél át amikor az SMS-t kaptad :)

devilstrueface 2018.07.19. 10:35:13

@KissGecihuszár:
azért ez nem csak a kocsira igaz :) simán a munkavégzésre is.

a mi irodánkban pl nincs légkondi és szenvedés minden nyár, tökéletesen igaz, amit írsz a vezetésre, de én ezt állandóan érzem olyankor meló közben is.

ehhez hozzájön, hogy ugye dresszkód van, mert hát persze, miért is ne, télen nyáron, hidegben melegben, de persze a normális munkakörülményeket megteremteni azt már nem. szóval már délelőtt 10kor szétizzadtam az aznapi ruhámat, a közérzetemnek annyi, nesze koncentráljál a dolgodra.

dolgoztam olyan helyen, szerencsére rövid ideig, ahol a kollégák a délutáni kánikulában is 30-ra állították a légkondit és mellett kinyitották az ablakot! ez a másik kedvencem mikor a sok zseni ablakot nyitogat dögmelegben, mert "levegő". a másik meg dögöljön meg.

kommentes nikk 2018.07.19. 10:37:42

@KissGecihuszár: miért én vagyok az okostojás te farok, ha nem én használom rosszul a légkondit? A légkondikorszak előtti autózás meg nem létezett ugye, okostojás? faszom az ilyen hülyékbe...

has 2018.07.19. 10:59:43

@kommentes nikk: Azért vagy okostojás, mert más hülyeségét teszed magadévá. Az autókba a légkondit 39 óta szerelnek. A ladákba meg nem volt szükség, mert nem volt ilyen meleg, nem volt dugó és nem kellett órákig araszolni a városba. Azországútra meg nem ajánlott a leengedett ablak, mert növeli a fogyasztást.

Raketta25 2018.07.19. 11:09:26

Tiltsák be a klímát! Vagy esetleg mondjon le... (Még nem döntöttem el.)

efi 2018.07.19. 11:26:55

Fázni azok a nőcik szoktak csak, akik papucs, trikó, miniben nyomják, leszarva, hogy a szerencsétlen férfinak meg zárt cipő hosszú gatyában kell.

kommentes nikk 2018.07.19. 11:41:46

@has: "Az autókba a légkondit 39 óta szerelnek." Hol is? Mert nálunk biztos nem. Én meg itt élek, szóval nem igazán érint, ha Floridában 80 éve van autós légkondi, én nem ott lakom. nekem a légkonditól fáj a szemem és a torkom már negyed óra után, ha kötelező lenne, akkor se kapcsolnám be, kurvára nem érdekel, ha más szerint ez nem jó, nem kötelező a légkondi, innentől fogva faszság ezen pattogni. Régen bazi sokat vezettem és sosem aludtam el, nem is értem ezt a baromságot. "Azországútra meg nem ajánlott a leengedett ablak, mert növeli a fogyasztást." - a légkondi meg kifejezetten csökkenti, mi? És én vagyok az okostojás bazmeg....

eßemfaßom meg áll 2018.07.19. 12:11:22

@szepipiktor: "De én LEVEGŐT szeretnék! " Szerinted a légkondi mit nyom be az utastérbe? Vizet?

eßemfaßom meg áll 2018.07.19. 12:12:53

@kommentes nikk: "A légkondikorszak előtti autózás meg nem létezett ugye, okostojás?"

Létezett, csak kurva szar volt nyáron autózni:)

eßemfaßom meg áll 2018.07.19. 12:15:51

@kommentes nikk: "nekem a légkonditól fáj a szemem és a torkom már negyed óra után" Ne az arcodba told a levegőt. Annyi csoda van manapság mát az autókvba beépítve, pl át lehet állítani a legtöbben a légbefúvás helyét, az irányát...

Azt feltételezem, ha légkondiproblémád van akkor nem trabant 601-ben ülsz

kommentes nikk 2018.07.19. 12:36:01

@eßemfaßom meg áll: a száraz levegőtől kikészül a torkom, nem kell, hogy rámfújjon. Biztos a 14 évnyi (mára abbahagyott) dohányzás is benne van, de a torkom nem bírja az ilyesmit.

devilstrueface 2018.07.19. 13:38:09

@eßemfaßom meg áll: "Létezett, csak kurva szar volt nyáron autózni"

azért tegyük hozzá, hogy sok régi szériánál ott volt az a külön nyitható/állítható háromszögalblak. az is egyfajta légkondi. ma már ilyen sincs a kocsikban szóval ezért is felesleges felhozni a régi szép időket.

has 2018.07.19. 13:53:35

@kommentes nikk: Stílusod lenyűgöző!
Országúton kisebb fogyasztást jelent egy klíma, mint a lehúzott ablak, ráadásul attól, hogy meleg szél éri az izületeket, uagyan úgy begyulladnak.
Gondolom télen is kikészül a torkod, mert akkor természetes körülmények között száraz a levegő.
Amúgy, meg ha nem tetszik, ne használd.
Visszavonom, nem vagy okostojás, kötekedő barom vagy.

pajaci 2018.07.19. 15:26:52

"Alapszabály, hogy a külső és a belső hőmérséklet közötti különbség ne legyen több hat-nyolc foknál."
Tehát ha 42fok van kint, akkor gyújtsak be, hogy 34fok legyen a lakásban?

eßemfaßom meg áll 2018.07.19. 15:27:22

@kommentes nikk: "a száraz levegőtől kikészül a torkom" szar ügy, valamelyik nap néztem, hogy a kültéri páramérö 30%-ot mutatott, nyilván akkor az ablakot se engedted le a kocsiban hanem párásítottál a saját leveddel.

Egyébként meg ne a belső levegőt kerintesd oszt nem lesz csonszáraz a levegő bent viszont meg se döglessz a melegtől.

eßemfaßom meg áll 2018.07.19. 15:32:53

@devilstrueface: 40+fokban azért az elefántfül kb halottnak a csók. tavajelőtt nyáron elromlott klímával kellett átutazni az országot kb a legmelegebb napon, füldugó a huzat ellen, fejre tekert vizes lepedő, letekert ablak volt a felszerés és még így is éreztem, hogy nem aznap nyujtom a legjobb vezetési teljesítményemet.

KissGecihuszár 2018.07.19. 16:11:09

@kommentes nikk: Látom, jól megkaptad mindenkitől, te csíra véglény, mert az vagy! Fingod nincs összefüggésekről, a saját (genetikailag) elbaszott torkod miatt legszívesebben legyilkolnád a légkondi gyártóktól kezdve még azokat is, akik bárhol be merik kapcsolni. Na, többek közt a teféléd miatt is olyan búvalbaszott, élhetetlen, fos&szar ez a szerencsétlen Magyarország!

KissGecihuszár 2018.07.19. 16:13:29

@eßemfaßom meg áll: Ott röpül Dévényi Tibibá 10 pontos labdája; nem 1, de nem is több tucat seggfej barom autójában voltam kénytelen ülni, akik csak belső keringtetéssel járnak és nem értik, mi a faszér fáj a fejük 10 perccel az indulást követően, pláne ha még más(ok) is ül(nek) a kocsijukban! Ennyire segghülye az átlagmagyarja...

KissGecihuszár 2018.07.19. 16:16:19

@has: Így igaz, pl. a Mercibe csak '72-óta W116 megjelenése óta tesznek, bár akkoriban csak extraként,de már kérhető volt.

KissGecihuszár 2018.07.19. 16:19:57

@devilstrueface: Szar egy melóhelyed lehet, ahol van dresscode, de a nagy code-ozás közepette basznak a melósra és légkonditlan irodában senyvesztik álló nap! Lehet, hogy melóhelyet kéne váltanod, vagy kollektíve sztrájkolnotok kéne? Elég lenne egy pár órás strike és a köcsög management egyből újratervezné a kretén hozzáállását, persze ehhez mindannyiotoknak tökös legénynek, nőcinek kéne lennie. Ez menni fog??

devilstrueface 2018.07.19. 17:30:25

@KissGecihuszár: nem nem, ez nem az a szektor. a mi közegünk meg amúgy sem az a bármiben összetartó közeg.

efi 2018.07.19. 23:12:03

"a külső és a belső hőmérséklet közötti különbség ne legyen több hat-nyolc foknál"
Hagyjuk már ezt a marhaságot. Az 1 db belépés és 1 db kilépés kedvéért üljön bent mindenki 8 órát 30 fokban? Akkor minek a klíma, 30 fokos irodát nélküle is lehet csinálni. 25-26 fok fölé nem szabad menni, ha kint 100 fok van, akkor sem.


süti beállítások módosítása