HTML

Lájkolj minket

Mi történik a testünkkel masszázs közben?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2018.09.18. 07:30

A masszázs egy ezeréves frissítő, stresszoldó és gyógyító technika, melynek mindegyik formája – egy negyedórás irodai vállmasszázs is – üdítő, frissítő hatású lehet. Az egész testet átdolgozó masszázsok után pedig szinte újjászületik az ember.

physiotherapy-567021_1920.jpg

Hogyan hat a testünkre a masszázs?

A masszázs évezredek óta használatos pihentető-frissítő módszerként, de a legkülönbözőbb panaszok enyhítésére is hatékonyan alkalmazzák. A testmasszázsnak számos formája létezik, köztük vannak száraz és krémekkel olajokkal végzett masszázsok is, de egyes technikák illatok, aromák alkalmazásával teszik különlegessé a kezelést. A masszázs ingerei közvetlenül, mechanikai úton, és közvetve, az idegrendszeren keresztül és reflexes úton hatnak szervezetünkre. Ily módon befolyásolható a belső szervek funkcionális működése, valamint a bőr, a kötő- és izomszövet állapota. Terápiás hatása alapján fontos szerepet játszik a megelőzésben, a gyógyításban és a rehabilitációban.

5 fogás a svédmasszázs során

A svédmasszázs legelterjedtebb fogásai a simító, dörzsölő, gyúró, ütögető és rezegtető mozdulatok.

  1. A masszőr először felszínes és mély simítások alkalmazásával ellazítja a testet, miközben egyenletesen eloszlatja a masszázskrémet, illetve masszázsolajat a bőrön. A mélysimítások mindig a szív felé irányulnak, segítve a vérkeringést és a vér és nyirok áramlását.
  2. A simító mozdulatokat a dörzsölés követi, melyet általában két ujjal végzik a test különböző területein, melynek segítségével oldhatók a lerakódások és az izomcsomók, a görcsök pedig fellazulnak.
  3. Ezután egy erőteljes fogás, a gyúrás következik, melyet a lábon, karon, háton és a fartájékon végeznek. A gyúrás ellazítja az izmokat, szétválasztja a merev izomrostokat, fokozza az izmok vérellátását, serkenti a vér- és nyirokkeringést.
  4. Az izmok tonizálására az ütögetés különféle formái alkalmazhatók, melyek lehetnek erősek, enyhék, lassúak vagy gyorsak.
  5. A rezegtető mozdulatok lazítanak, eloszlatják az erősebb fogások okozta feszültségeket és nyugtatják az idegrendszert.

massage-389716_1920.jpg

Mikor nem ajánlott a masszázs?

A masszázs ajánlható stressztől elgyötört, kimerült, hát- és derékfájdalmakkal küzdő embereknek, és természetesen a teljesen egészségeseknek is, pl. egy pihentető wellness hétvége részeként. Ám van néhány olyan élethelyzet, amikor nem tanácsos, sőt, kifejezetten ellenjavallt igénybe venni. Így például láz, akut gyulladás esetén, közvetlenül műtéti beavatkozás után, szívbetegségben vagy súlyos keringési rendellenességben szenvedőknek, daganatos betegeknek, várandós kismamáknak, a menstruáció ideje alatt, és közvetlenül étkezés után, teli gyomorral. Kerülendő a masszázs a továbbiakban, ha a kezelés után véraláfutások, esetleg allergiás bőrtünetek jelennek meg. Általános jó tanács, hogy a masszázs előtt a masszőrnek jelezni kell, hogy a páciensnek milyen betegségei, problémái vannak.

5 komment

Címkék: masszázs masszőr svédmasszázs

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7014245077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2018.09.18. 22:16:16

Hát a legtöbb emberen csak a zsírt lehet gyurmálni. Mellesleg én soha nem éreztem, hogy rá lennék szorulva, számomra amúgy is értelmezhetetlen az hogy "izomcsomó", meg "lerakódások". Ami jó, azt meg nem kell megjavítani.

OneBall · http://oneball.blog.hu/ 2018.09.19. 09:11:00

@efi: én is így voltam vele és ezt hittem, amíg el nem kezdtem járni. Aztán megtapasztaltam a különbséget a bekeményedett, a tapintásra elugráló izomcsomók és egy kezelt, lazára meggyúrt izom között. Azóta ha más nem, minimum masszázshengerezek, persze az csak fél(de inkább negyed)megoldás.
Ha neked nincsenek ilyen gondjaid, szerencsés vagy, örülj neki!

namaste2 2018.09.19. 09:46:16

@efi: A zsír alatt izom van. Mindenkinek. És a leggyengébb izom is meg tud húzódni, rövidülni, begyulladni.

Két féle ember van: Aki már járt masszőrnél és tudja a különbséget, és aki még nem. Meg aki masszőr helyett a reklámozott doboznyi reumatikus gyógyszereket szedi, és aki inkább masszőrhöz megy.

Egyébként szerinted sportolókat edzés után miért gyúrnak át?
Nyirokrendszer beindításáról hallottál?

Sport sérülés, amikor hónapokon át már csak a masszőr tud segíteni? és működik.

Kár, hogy ebben a cikkben megint csak egy a sok közül, éppen hogy csak érinti a témát.

room_101 2018.09.19. 10:17:00

Ha valaki véralvadást gátló gyógyszert szed, annak is ellenjavallt.

efi 2018.09.19. 21:35:53

@namaste2:
5 centis zsírpárna mögött te semmilyen izmokat nem fogsz tudni rendesen megmasszírozni.


süti beállítások módosítása