HTML

Lájkolj minket

Miben tér el a gyógymasszázs a hagyományostól?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2023.11.10. 11:15

Masszőrhöz járni kellemes stresszoldó program, de a gyógymasszázs emellett bizonyos betegségek, sérülések kezelésében is segíthet.

Amióta orvoslás létezik, a test masszírozása része a kezeléseknek. Az érintések, nyomások ugyanis kiválóan alkalmasak bizonyos testi fájdalmak enyhítésére, adott esetben gyógyítására. Masszázsnak nevezhetünk minden olyan mechanikai ingert, amit egy szakember kézzel, a test felületén kezelési céllal alkalmaz. Masszázzsal az izmok, az ízületek, a szövetek, a bőr és még a belső szervek állapota is befolyásolható.

masszazs-gerinces-1.jpg

Mitől gyógymasszázs a gyógymasszázs?

A masszázsnak számos különböző fajtája létezik, svédmasszázs, sportmasszázs, relaxációs masszázs, reflexológiai masszázs, thai masszázs, forró kövekkel végzett masszázs és így tovább. A gyógymasszázs azonban sok szempontból kilóg a többi közül, ez a kezeléstípus ugyanis nemcsak a relaxációt, a stresszoldást, az általános közérzetjavítást tűzi ki célul, hanem egy (vagy több) konkrét egészségügyi probléma kezelését, gyógyítását.

Éppen ezért lényeges, hogy a többi masszázstípussal ellentétben a gyógymasszázst nem lehet korlátlanul alkalmazni, kizárólag orvosi utasításra, az orvos által javasoltaknak megfelelően, képzett gyógymasszőr végezheti. Általában elmondható, hogy a gyógymasszázsnak hasznos kiegészítője lehet egy-egy terápia során a gyógytorna és a különböző fizioterápiás kezelések.

Milyen problémákra jó a gyógymasszázs?

A gyógymasszázs elsősorban mozgásszervi megbetegedések és sérülések feltárásában és kezelésében lehet hasznos. Ilyenek például a különböző izombántalmak, izomfeszültségek, izomsérülések, de akár az izmok terhelhetőségének, teljesítőképességének javítására is alkalmazható. Emellett hatásos lehet krónikus mozgásszervi fájdalmak, például hát-, nyak- vagy derékfájás kezelésében is. Ízületi problémák, ízületi gyulladás esetében is segíthet a mobilitás javításában, a fájdalom enyhítésében. Ugyancsak hatásos lehet különböző sportsérülések kezelésében, vagy éppen a mozgás hiányából, az ülő életmódból fakadó problémák kezelésében, a rossz testtartás ellensúlyozásában. Fontos része lehet a műtétek utáni rehabilitációnak is.

masszazs-gerinces-2.jpg

Emellett a hagyományos masszázsokhoz hasonlóan képes enyhíteni a stresszt, segíteni ez ellazulásban, a jobb minőségű alvásban. A gyógymasszázs gyorsítja az anyagcserét, a salakanyagok kiürülését a szervezetből, fokozza a nyirokkeringést, javítja a vérkeringést. Képes a kötőszövetek, a bőr állapotának, feszességének, sőt akár a bőrképnek a javítására is.

A cikk a Budai Egészségközpont közreműködésével készült el.

Szólj hozzá!

Címkék: masszázs gyógymasszázs

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr9918255461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása