HTML

Lájkolj minket

Miért rángatózunk elalvás előtt?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2018.10.10. 12:22

Stresszes világunkban sokaknak az elalvás sem megy könnyen: gyakran előfordul például, hogy ahelyett, hogy simán átadhatnánk magunkat a pihentető alvásnak, a testünk váratlan összerándulással gorombán visszaránt az ébrenlétbe. Miért történhet ez, és mit tehetünk ellene?

alone-bed-bedroom-271897.jpg

Érezte már néhány perccel lefekvés után, hogy az ellazulás, elalvás folyamatát az alvás-ébrenlét határán váratlan végtagmozgás, vagy az egész testre is kiterjedő görcsös összerándulás szakítja meg? Van, akinél ez felébredéshez is vezet, másoknál pedig nem tudatosul, csak egy félálomban átélt rossz érzéssel rontja el a zavartalan pihenését, vagy pedig ez az élmény mintegy az álmaiba épül bele: sokan számolnak be álombeli zuhanás élményükről, amelyből a becsapódás előtti utolsó pillanatban ébrednek fel. Az elalvó rándulásnak, elalvási myoclonusnak vagy hypnick rándulásnak ismert jelenséget kellemetlenségnek éljük meg. Nem betegség, nincs különösebb orvosi jelentősége, de ha gyakran előfordul, azért az alvás minőségét, eredményességét ronthatja. Nagyon gyakori, a becslések szerint a népességnek több mint a kétharmadát érinti.

A tapasztalatok szerint gyakrabban fordul elő erős fizikai, szellemi vagy érzelmi megterhelés, kimerültség, erős stressz, alváshiány hatására, és akkor is, ha túl sok koffein vagy nikotin által van „felpörgetve” az aludni készülő szervezete. A jelenség okát vizsgálva az alváskutatók két magyarázatot találtak a legvalószínűbbnek.

Az idegek játéka a lassuló működés során?

Az egyik magyarázat az idegrendszer elalvást előkészítő működésére, illetve annak pillanatnyi zavarára vezeti vissza az elalvási izomrándulás jelenségét. Alvásba merülve ugyanis lassul a szívritmus és a légzés, csökken a testhőmérséklet, veszítenek tónusukból az izmok. E folyamat során, az ébrenlét-alvás határán működésbe lép az alvás és az ébrenlét ritmusos változását szabályozó agytörzsi ún. retikuláris aktivációs rendszer is, és eközben ingerület érheti a végtagok mozgatásáért felelős idegsejteket is.

Összerándulás: önvédelmi reflex

A másik magyarázat szerint a test egyfajta védekező reflexe miatt következik be az elalvási myoclonus. Ahogy az elalvás folyamatában az izmok lazulnak, elérhetik azt a pontot, amikor hogy az agyba veszélyjel érkezik, mert tehetetlen zuhanásnak, halálos veszélynek érzékeli az izmok ellazulását, elernyedését. Az agy ekkor riaszthatja a mozgásszerveket, hogy a feltételezett becsapódás erejét az izmok megfeszítésével csökkentsék, és ezzel ébreszti az alvót.

pexels-photo-935777.jpeg

Elkerülhető-e az elalvás előtti összerándulás?

Ezt az elalvás előtti kellemetlenséget segíthet elkerülni minden olyan életmódi változás, ami a nyugodt alvás érdekében történik. Így késő délután már tanácsosabb kerülni a koffeintartalmú italokat, ételeket, a megterhelő fizikai munkát vagy edzést. A vacsorát ajánlatos legalább két órával a lefekvés időpontja elé időzíteni. A hálószobából lehetőleg zárjunk ki mindent, ami a napi stresszre emlékeztet: hazahozott, félbehagyott munkát, laptopot, bekapcsolt mobiltelefont, stb. Jó hatású lehet az alvást segítő relaxálás, jóga, egy bögre langyos tej vagy nyugtató citromfű, levendula, kamilla, orbáncfű vagy macskagyökér tea is.

 Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

11 komment

Címkék: alvás idegrendszer elalvás reflex lefekvés végtagmozgás összerándulás elalvási myoclonus hypnick rándulás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr6514293663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NeDuddGi 2018.10.11. 14:43:35

Hát nem tudom, hogy én el akarom-e kerülni a rángatózást? Amikor nagyon fáradt vagyok, kifejezetten pihentetőnek érzem ezeket a rángásokat, könnyebb elaludni, jobban kipihenem magam... Szerintem maradhat.

sírjatok 2018.10.11. 16:33:14

@NeDuddGi: engem se zavar, inkább jópofa, kényelmes még félálomban kómázni picit tőle.

gigabursch 2018.10.11. 17:04:48

Legalább ennyire érdekes, amikor kemény fáradtság után az ember ekhasao a parketten szundizni és érzi, ahogy megfeszül, majd elenged a Tarján, karaja ês hátszíne...

sutyerák 2018.10.11. 18:51:16

bögre langyos tej,mi? már a gondolattól is görcsölök

BéLóg 2018.10.11. 18:51:44

Én akkor is rángok ha ébren vagyok, de jól esik...

nookedli 2018.10.12. 09:06:29

40 évesen elringatom magam elalvás előtt, mert megnyugtat :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.10.13. 14:47:19

Én viszont q-ra rühellem ezt a b@rom rángatózást.Néha akkorákat rúgok-ugrok, hogy majd' kiesek az ágyból...
Régebben melóidőben is tudtam néha aludni (ügyfélváró helyiségekben), széken vagy padon ülve, és néha ott is rámjött.Biztos marha röhejesen nézhettem ki...
:-)))
Igyekeztem felébredés után még gyorsan pár kamu mozdulatot tennem, leplezendő az önkéntelent.
:D
Szóval, el tudnám felejteni örökre, bökje meg.

s-ombre-ro 2018.10.16. 03:23:34

Gyermekoromban rendszeres volt az a fajta álom, hogy összehúzódzkodva repülök, a magasságot az öklöm szorításával szabályoztam.
Aztán zuhanni kezdtem és nagy rúgással ütköztem a földnek.
Elég zaklatott gyermekkorom volt.
Egy jó évtizede, már idős koromban, lepusztult gerinccel nagyon sokszor ébredtem gyilkos fájdalomra, ami arra késztetett, hogy felkeljek az ágyból és egy jobb testtartással fájdalommentes helyzetet találjak.
A fájdalom olyan intenzív volt, hogy vallatni lehetett volna vele.
Most, hetvenöt évesen aztán kezdett elfogyni a jobboldali combizomzatom.
Újra kellett tanulnom járni, ez sikerült, de a hatszor operált bal csípőm, mint adjuváns, erre ráment.
Most már tehetetlen vagyok, állandó derékfájdalommal, csekély mozgáskészséggel és kínlódva várom, hogy végre bekerülhessek az intézménybe.
Talán a jövő évben odaérek!
Nagy megváltás lesz!!!

s-ombre-ro 2018.10.16. 03:30:24

@s-ombre-ro: Lemaradt, de az Országos Gerincsebészeti Központra gondoltam.
Ők talán tudnak segíteni rajtam!

Zsoka Lentvorszki 2019.03.15. 16:59:42

Az én férjem nem csak rángatózik de motyog és van hogy hangosan kiált amit néha érték is egy egy szót.Volt hogy a fejemet ütötte azt mondta hogy egy majommal verekedett!olyan is volt hogy leesett az ágyról.Nem tudom orvoshoz kellene menni vele?Így elmondva vicces de nem az .Én alvászavarral küszködök így szinte mindég hallom és látom hogy mit küszködik össze!

Rettegő 2020.05.22. 15:41:07

2010-ben 30évesen kezdődött először a rángásom elalvás előtti fázisban kórházban fekve. Stresszes volt az egész és egyszer csak elalvás közben durr, szinte felrepültem 10 cm az ágytól. Azóta "csak" végtag rándulásra korlátozott, de mintha szándékosan ki akarna velem cseszni, hogy nem engedi elaludjak. Gyakran tarkó rándulás és fej fájás kíséri. Kicsit kezdem kiismerni. Nem iszom koffeint még kólát sem már, mert még rosszabb tőle. Alkohol segít elalvás előtt, de arra meg rá lehet szokni, megszüntetve pedig triplázva jön elő a dolog kb 2 éjszakán keresztül, így ez a megoldás sem jó. Magnézium, altató teák csak részben segítenek, meg nem szűnik tőle. Azt is tudom már mi az a 3 dolog ami miatt stresszes leszek és megjelenik a rángatózás rögtön. Sajnos ezeket nem tudom megszüntetni csak mérsékelni. Úgy gondolom akinek ilyen van hasonló okok miatt alakul ki és megszűnni soha nem fog, gyógymód nincs rá. Így eléggé el vagyok keseredve miatta. Gyakorlatilag kihat a napi rutinra, már fél az ember lefeküdni, mert tudja csak fájni fog. Nagyon rontja az életminőségemet.


süti beállítások módosítása