HTML

Lájkolj minket

Hogyan segít a masszázs?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.08.01. 07:24

Tartós stresszhatás alatt van, kimerült, fáj a nyaka, görcsös, merev a válla, esetleg alvászavarai vannak? Ha eddig nem tette, mielőbb próbálja ki a frissítő, lazító, regeneráló masszázsok valamelyikét! Nemcsak testi egészségének tesz jót vele, hanem lelkileg is feltöltődhet általa.

masszazs_1.jpg

A masszázs több ezer éve ismert és kedvelt terápiás módszer, különösen a görög-római és a távol-keleti kultúrákban használták sokféle betegség, probléma kezelésére illetve megelőzésére, de akár egyszerűen egy kellemes időtöltésként is. Legismertebb a svéd és a thai masszázs, de azokon kívül is számtalan, különböző technika létezik, amelyeket a céljuk szerint sorolunk orvosi, gyógy-, sport-, frissítő, lazító- aromaterápiás- masszázs kategóriába. Közös bennük, hogy a céljuk a páciens szervezetének aktivizálása és energizálása, vagy lazítása a stresszoldása, illetve egyénre szabottan a fennálló egészségi problémák enyhítése. A szakszerűen végzett masszázs preventív hatása mellett, hatékonyan segítheti az orvosi kezelést, kiegészítheti a gyógytornát.

Masszázstechnikák, alapfogások

A masszázs lényege a bőrre, annak receptoraira, érzékelőire gyakorolt hatás. Ezek továbbítják az érintés, a különböző intenzitású nyomás, a dörzsölés és a masszőr kezének melege okozta hő ingerét az agyba. A masszőr, kikérdezéssel, megtekintéssel és tapintással méri fel a páciens állapotát. Feltérképezi a bőrfelület alatti esetleges csomókat, ödémás vagy fájdalmas helyeket, majd a kezével változó erősségű nyomást gyakorol a kezelt testrészre. A fogások, a lágy simítástól, a felületes vagy mélyebb a dörzsölésen, a rezegtetésen, az ütögetésen át az erőteljesebb, mélyebbre ható gyúrásig váltakozhatnak. A masszőr ezt az öt alapfogást meghatározott sorrendben és erősséggel kombinálja, illetve ezeket egészíti ki az adott masszázstechnikára jellemző egyéb elemekkel.

A masszázs élettani hatásai

A masszázsinger nemcsak a kezelt testrészre hat, hanem az ún. reflexpontokon át és az idegpályákon keresztül a távoli szervek is elérhetők vele. Ezen alapul a reflexológia, a talp- és kézmasszázs, vagy a kevésbé ismert szegmentmasszázs.

A masszírozás serkenti a kezelt területeken a vér- és nyirokkeringést. A hajszálerek oxigénnel és tápanyagokban gazdag vérrel telítődnek, így helyi vérbőség alakul ki, több tápanyagot kap a bőr alatti kötőszövet és az izomzat, illetve a szövetekből a káros anyagcsere-termékek, salakanyagok elszállítása is felgyorsul. A vérnyomás csökken, a szívverés normalizálódik, a szervezet védelmi rendszere, ellenálló-képessége erősödik. A masszázs – technikától függően – nyugtató és frissítő hatású is lehet egyszerre, hatékony stresszoldó, hozzájárul az alvásproblémák rendezéséhez. Az izmok ellazulnak, az esetleges kóros izomfeszülés, merevség, fájdalom enyhül. Különösen jó hatású például a hátmasszázs abban az esetben, ha a tartós stressz miatt görcsös izmok hát- és nyaki fájdalmakat okoznak. A masszázs hatására – az intenzív testmozgáshoz hasonlóan – fokozódik az endorfinhormonok, a dopamin és a szerotonin termelődése, nő az izmok teljesítőképessége.

masszazs_2.jpg

A mozgást segítő masszázs

Nemcsak a speciálisan erre a célra kidolgozott sportmasszázs, hanem a többi masszázsforma is igen jó hatással van a mozgásrendszerre, ezért a krónikus mozgásszervi betegségek esetén a terápiák hatékony kiegészítője. A hátmasszázs során például a túlterhelés és a helytelen testtartás miatti izomgörcsök és az izomfeszülés megszüntetésével csökken a csigolyákra és a porckorongokra ható nyomás, enyhül a derék-, nyak- vagy hátfájdalom, javul a mozgás. A masszázs a testedzéshez hasonlóan javítja az anyagcserét, nemcsak a lágyrészekben, hanem a csontokban is, így erősíti a csontszövetet is, lassíthatja a csontritkulás folyamatát. Ezért a masszázs azoknak is jó szolgálatot tehet, akik életkoruk, betegségük miatt nem képesek rendszeres, intenzív testmozgásra.

Amikor kerülendő a masszázs

Bármilyen jó hatású is a masszázs, bizonyos körülmények között nem, vagy legalábbis csak korlátozottan ajánlott. Kétséges esetekben a kezelés igénybevételéről ki kell kérni a szakorvos tanácsát, és hivatásos gyógymasszőrhöz kell fordulni.

Így például a várandósság ideje alatt fokozott óvatossággal kell végezni minden masszázst. Különös odafigyelést az első és harmadik trimeszterben lévő kismamák igényelnek.

Heveny ízületi vagy egyéb gyulladás, súlyos visszérbetegség, láz, fertőző betegség, bizonyos bőrbetegségek fennállásakor ellenjavallt a masszázs igénybevétele.

Tumoros megbetegedések, erős csontritkulás esetén, epilepszia és bizonyos szívbetegségek esetén a masszázs kerülendő.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: masszázs sportmasszázs stresszhatás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr4314988574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása