HTML

Lájkolj minket

Tanácsok, ha otthon maradva sem akarjuk feladni a mozgást

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2020.03.19. 06:37

A koronavírus terjedésével egyre többen kényszerülnek arra, hogy lemondjanak megszokott tevékenységeikről, többek között a sportról. Ha igazán elővigyázatosak akarunk lenni, kerüljük az edzőtermeket, uszodákat, de ettől még nem kell feladni a mozgást. Összegyűjtöttünk pár tippet az otthoni mozgáshoz.

gerinces-otthoni-mozgas-01.jpg

Akinek hiányzik a rendszeres mozgás, a megszokott edzőterme, jógaórája vagy faltenisz-meccse, ideje átgondolnia, miként mozoghat tovább. A sportot feladni nem szabad, hiszen jót tesz az immunrendszerünknek, a közérzetünknek, segít enyhíteni a járvány terjedése miatt érzett szorongást, aggodalmat. Ha megtehetjük, akkor érdemes autóba ülni, és a várostól távolabb lévő erdőkben kirándulni, kocogni. Ha viszont a négy fal közé kényszerülünk, akkor is van lehetőség a mozgásra.

Legyen az edzőtermünk a lakásunk!

Aki eddig konditerembe járt, és súlyzós edzéseket végzett, folytathatja a munkát otthon is. Igaz, hogy nagy gépek helyett inkább a saját testsúlyára, esetleg otthoni kézi súlyzókra kell alapoznia az edzéseit. Ha ez nem áll rendelkezése, akár hétköznapi tárgyak is helyettesíthetik a súlyzókat, például egy-egy ásványvizes palack.

Vannak olyan gyakorlatok, amelyekhez súlyzó sem kell és eszközök nélkül végezhetők: fekvőtámaszok, guggolások, kitörések vagy hasprések. Különösen jó otthoni edzés a plank, ami nemcsak a has, hanem az egész törzs izomzatát megdolgoztatja. Ezt végezhetjük időre, tehát megpróbáljuk bizonyos ideig kitartani a szabályos planket, vagy akár variálhatjuk is úgy, hogy felhúzzuk az egyik lábunkat, vagy megpróbáljuk fél lábbal, fél kézzel, esetleg fél lábbal és fél kézzel kitartani a pózt. Nagy segítség lehet egy fitneszlabda, az ezen kitámasztott plank, az ezen végzett felülések még hatékonyabban edzik az izmokat. – Mozgásszerveink, azaz gerincünk és ízületeink védelme érdekében azonban nem lehet elégszer hangsúlyoznunk, hogy csak a helyesen végrehajtott gyakorlatok használnak: a hibásak túlterhelik a mozgásszerveket. Ezért videóra, szöveges leírásra az alapozzon, aki megfelelő szakembertől a pontos, hasznos végrehajtást már megtanulta!

Jóga, nyújtás otthon

Szerencsére a jógázáshoz, gimnasztikához, nyújtógyakorlatokhoz nem kell semmilyen extra felszerelés, ezek egyszerűen végezhetők otthon is (de ezeket is pontosan, helyesen kell csinálni!). Még a közösségi élményt sem kell feladni: ha a jógacsoport megbeszéli, az oktató online is megtarthatja az órát és például a Skype segítségével azt is láthatja, ha valaki hibásan végzi a gyakorlatot.

gerinces-otthoni-mozgas-02.jpg

Online edző- és oktatóvideók

Az internet a járványügyi helyzet ellenére is nagy segítség lehet az otthoni mozgásban. Rengeteg oktató videó érhető el, akár jógázni, akár hasizmot erősíteni, akár dinamikus edzést szeretnénk végezni. Vannak egymásra épülő videósorozatok, ahol minden egyes napon egyre nagyobb terhelést kaphatunk, ráadásul táplálkozási tippek is járnak a gyakorlatok mellé. De rengeteg okostelefonos applikáció is van, ami segíthet az otthoni edzésben, némelyik még azt is kiszámolja, hogy hány kalóriát égetünk a mozgással.

Játékos gyakorlatok

Otthon előkerülhet néhány olyan, esetleg a család fiatalabb tagjaitól kölcsönvett tárgy is, amelyekre eddig nem gondoltunk, hogy nekünk is hasznos lehet. Az ugrókötél, a labda, a hullahopp karika mind remek eszközök az otthoni edzéshez, utóbbi segítségével például centiket faraghatunk le a derekunkból.

Edzés a szabadban

Ha az időjárás megengedni, ezeket az edzéseket végezhetjük az erkélyen, a teraszon vagy a kertben is, nem kell a négy fal között maradnunk.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

2 komment

Címkék: sport jóga mozgás járvány otthoni edzés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr3215534920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2020.03.19. 15:35:13

Fekvőtámasz, húzódzkodás, guggolások és kitörések. Ennyikeh! Nyújtással kombinálva.
Ezeket lehet nehezíteni különböző kéztartásokkal, testtartásokkal, extra súlyokkal. Lásd a fegyencedzés gyakorlatai (convict conditioning).

Lifemanagement admin · https://lifemanagement.blog.hu 2020.03.19. 17:44:54

Érdemes most erősíteni azokra a képességekre, amiket el szoktunk hanyagolni, mint a nyújtás vagy erősportolóknak az állóképességei edzés.
Állóképességi sportolóknak az erősítés.


süti beállítások módosítása