HTML

Lájkolj minket

A futástól a nordic walkingig: kardiómozgások minden korosztálynak

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2020.05.29. 06:54

A jó idő beálltával egyre többen szánják rá magukat a futásra, kerékpározásra vagy valamilyen egyéb kardiómozgásra. De mit is értünk pontosan kardiózáson? Kinek melyik formája való, és mire kell figyelnünk, mielőtt belevágunk?

futastol_a_nordic_walkingig-01.jpg

De mi is az a kardió?

Amikor kardiómozgásról, vagyis kardiovaszkuláris edzésről beszélünk, a legtöbben automatikusan a futásra vagy esetleg a lépcsőzőgépre gondolnak. Pedig a kardiózás nem elsősorban a mozgásformát, hanem a mozgás intenzitását jelenti, azaz számtalan sport alkalmas lehet a szív és az érrendszer edzésére. Jellemzően azokat a sportágak kell megemlítenünk, amelyek az egész test megdolgoztatására képesek: a tempós gyaloglástól a kocogáson át a futásig, a nordic walking, a biciklizés, a spinning, az ellipszistréner, az ugrókötelezés, az úszás, a görkorcsolyázás, a sífutás. Ami közös bennük, hogy növelik az oxigén felhasználást, így leginkább azokra a szervrendszerekre hatnak, amelyek az oxigénellátásért felelősek: a tüdőre, a szívre és az érhálózatra.

A kardiózás előnyei

A kardiovaszkuláris edzés előnyei közösek: hasznosak a szervezet számára, mert a segítségükkel zsírt égethetünk, ezáltal hozzájárulnak az optimális testsúly megőrzéséhez vagy eléréséhez. További előnyük, hogy növelik a légzés hatékonyságát, edzik a szív izomzatát, fiatal korban kezdve fejlesztik a szív koszorúér-hálózatát, ezáltal pedig csökkentik a szívinfarktus, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Hasznosak még többek között az anyagcsere karbantartására, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, az inzulinrezisztencia és a diabétesz elleni harcban is.

Ha valaki rendszeresen kardiózik, viszonylag rövid idő után megtapasztalhatja, hogy az edzések segítenek a stressz oldásában, sőt, a depresszió elleni küzdelemben is. Jobb közérzetet biztosítanak, hozzájárulnak a mélyebb, pihentetőbb alváshoz. Többségük kültérben is űzhető, ezzel az előnyökhöz hozzáadódnak a friss levegő jótékony hatásai is. A kardiómozgások az agyban endorfin hormont szabadítanak fel, amely a boldogságérzet kialakulásáért felel. Bármilyen meglepő, de egyes kutatások szerint a rendszeres kardiózás javítja a memóriát és a koncentrációs képességet is.

Nem minden mozgásforma való mindenkinek

Ahhoz azonban, hogy ezeket az előnyöket megtapasztaljuk, rendszeresen kell valamilyen kardiómozgást végeznünk. A szakemberek egyetértenek abban, hogy bármilyen mozgás jobb, mintha semmit nem edzünk, de igazi hatást akkor érhetünk el, ha legalább heti háromszor minimum harminc percig végzünk valamilyen kardiovaszkuláris edzést.

Az, hogy ez milyen edzés, teljesen egyénfüggő. Számít az életkor, a testsúly (hogy az illető küzd-e túlsúllyal vagy sem), az egészségi állapot, az edzettségi szint és persze a rendelkezésre álló szabadidő mennyisége. Nincs olyan, hogy a futás jobb, mint az úszás, vagy hogy a kocogás hasznosabb, mint a görkorcsolyázás. Mindenkinek más a legjobb, a lényeg az, hogy valamilyen kardiómozgással megdolgoztassuk a szívünket. Szintén fontos, hogy mielőtt bármilyen rendszeres kardióedzésbe kezdünk, ellenőriztessük az egészségi állapotunkat egy orvossal.

futastol_a_nordic_walkingig-02.jpg

Gyors futás vagy nordic walking?

Általánosságban elmondható, hogy a gyorsabb futás (8 km/h vagy annál gyorsabb iram), a spinning vagy bármilyen nagy intenzitású kardió edzés inkább azoknak való, akik már rendelkeznek bizonyos edzettségi szinttel. Ami ennél is fontosabb, hogy a futás sem az ízületi problémákkal küzdőknek, sem a jelentősebb túlsúllyal küzdőknek nem ajánlott. Idősebb korban, amikor már a krónikus betegségek is gyakoribbá válnak, jóval lassabban regenerálódik a szervezet, érdemesebb mérsékeltebb intenzitású mozgásformákat választani. Aki hosszabb kihagyás, például szülés után tér vissza a mozgáshoz, szintén kezdhet valami kevésbé intenzív mozgással.

Ilyen például a kocogás, a lassabb tempójú biciklizés vagy az úszás. Ezek is értékes kardiómozgások, de a fentieknél kevésbé terhelik a szervezetet. Aki pedig egészségi állapota, kora vagy túlsúlya miatt kifejezetten alacsony intenzitású edzést tart megfelelőnek, annak a sétálás, tempós gyaloglás vagy a nordic walking javasolt. Utóbbi egy skandináv eredetű mozgásforma, melynek során egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség és a mozgáskoordináció. Az alacsonyabb intenzitású kardióedzések után a szervezet hamar regenerálódik, ezért ezekből akár hetente 4-5 alkalom is beiktatható.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: úszás futás mozgás spinning gyaloglás kocogás nordic walking kardió kardiovaszkuláris edzés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr9715727778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2020.05.29. 15:24:25

Nordic walkinghoz hasonló, de szobában végezhető mozgás az elliptikus tréner (elliptical trainer) végzett edzés. Vagy még jobb az íven mozgó arc trainer (Cybex márkájút próbaltam), rendkívül intenzív edzést nyújt az ízületek kímélésével. És nem rázkódik az agyam se, amit utálok a futásban. Egy 20 perces kardió program az arc traineren hetekig érezhetően növeli a fittségemet, a lépéseim jelentősen ruganyosabbak, egyszerűen könnyebb az élet minden területe.
Nordic walkinghoz ki kell menni a természetbe, emelkedőt kell keresni az intenzívebb edzéshez. Szobában elliptical vagy arc traineren ez egy pár gombnyomással megoldható.

Arra kell csak figyelni, hogy ne a pár tízezer forintos gépet vegyük, hanem nagyobbat, aminek legalább 45 cm a lépéshossza. Rövidebb lépéshossz, amolyan kisbaba lépésekhez vezet, ez csak megerőlteti a combokat és a térdeket is.


süti beállítások módosítása