HTML

Lájkolj minket

Sportolás túlsúllyal? Nem mindegy, hogyan! (I. rész)

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.05.20. 09:28

A túlsúlyos embereknél kockázatos lehet, ha kellő körültekintés nélkül kezdenek bele egy új mozgásprogramba.

5_5.jpg

Az elhízás és a súlyfelesleg a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és a rák egyes formáinak ismert kockázati tényezője. Az OECD jelentése szerint az EU-ban a túlsúly és az elhízás átlagosan 3 évvel csökkenti a várható élettartamot. Az elhízottak aránya Európában hazánkban a legmagasabb, a felnőtt magyar lakosság 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig ennek duplája.

A túlsúlyos embereknél a mozgás célja összetett. Az általános egészségmegőrzés a legfontosabb szempont, esetükben javítani szükséges a:

  • keringést
  • légzést
  • cukor- és zsíranyagcserét
  • biztosítani a mozgásszervek (főként a csontozat) épségét.

Ne felejtsük el azt sem, hogy a mozgás örömszerzés, javítja az önértékelésünket és szociális kapcsolatteremtő szerepe is van. Az elégetett többletkalóriákkal ezeken felül hozzá tudunk járulni a fogyókúránk eredményességhez, a testtömegünk csökkentéséhez.

Miért járhat kockázattal elhízott emberek esetében egy új mozgásprogram?

Túlsúly vagy elhízottság esetén nem vághatunk bele következmények nélkül egy olyan edzéstervbe, amely egy átlagos edzettségű, ideális testtömegindexű, egyébként egészséges embernek jó szívvel ajánlható.

A korábbi inaktivitásunk következtében nagy valószínűséggel általános kondíciónk is gyenge, még akár egy rövid ideig tartó, könnyű terhelést is kimerítőnek érezhetünk, ami gyorsan kedvünket szegheti, elveszthetjük a kezdeti lelkesedésünket. Mozgató szerveinkre nehezedő testtömegtöbbletünk fokozott igénybevételt jelent, könnyen túlterhelhetjük magunkat, sőt, akár meg is sérülhetünk. Különösen a gerinc és a teherviselő nagyízületek (csípő, térd, boka) veszélyeztetettek ebből a szempontból.

A hirtelen, fokozatosság nélkül bevezetett sportolás nem csak a mozgásszerveket, hanem keringésünket és légzésünket is komolyan igénybe veszi. A mozgáshoz ugyanis az izomzat vérellátását jelentősen meg kell növelni ahhoz, hogy a kellő oxigén- és energiaigényt fedezni tudjuk.

Hogyan hat a túlsúly a mozgásszervekre?

Ha valaki jelentős túlsúllyal rendelkezik, az pont olyan, mintha hatalmas súlyokat cipelne magával. Ilyenkor az ízületekre, izmokra, ínakra is többletterhelés hárul, kóros szerkezeti átépülés kezdődik meg.

De nem csak függőleges terheléssel kell számolni, hanem sokszor a test súlypontja is eltolódik, ami tartási rendellenességet, ízületi deformációt is okozhat. Jó példa erre a pocakos embereknél vagy állapotos hölgyeknél megjelenő, a has elődomborodását kompenzáló fokozott ágyéki (deréktáji) gerinc görbület megjelenése, ami a gerinc degeneratív betegségeinek melegágya, és előbb-utóbb visszatérő derékfájás formájában mutatja meg magát.

Ördögi kör alakul ki akkor, amikor a túlterhelt, fájó testrészeket az ember kímélni igyekszik, és tehermentesítve a panaszos területeket, más testtájékok károsodását idézi elő.

6_7.jpg

Mi történik, ha 10 százalékkal csökken a testsúly?

  • 10-20 Hgmm-rel csökken a vérnyomás
  • 20-50%-kal alacsonyabb az éhomi vércukorérték
  • 10 %-kal csökken a koleszterinszint
  • 30 %-kal csökken a trigliceridszint
  • 5-10 %-kal emelkedik a védő hatású HDL-koleszterin szintje
  • 20%-kal csökkenti a halálozást
  • 30%-kal kevesebb a diabetesszel összefüggő haláleset
  • 40%-kal kevesebb az elhízással kapcsolatban lévő rosszindulatú daganatos megbetegedés (méhtest-, epehólyag-, emlő-, prosztata-, vastagbél-, vese-, hasnyálmirigyrák)

Cikkünk II. részében arról tudhatnak meg többet, hogyan kezdhető el az aktív mozgás, illetve a túlsúlyos embereknek ajánlott mozgásformákról is szó lesz.

Május 15-e az európai elhízás elleni nap, ezért e hónapban a témához kapcsolódó felvilágosító tartalmakat közlünk.

A cikk a Budai Egészségközpont gerincgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: sport elhízás mozgás prevenció aktív életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr3516566534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dor B. Zoltán 2021.05.22. 08:48:44

2017 januárban a 172 cm magasságomhoz 110 kg voltam. A kalóriabevitel kb 10 hónapos csökkentése után (kb 95 kilósan) elérkezettnek láttam az időt némi mozgás bevezetésére, a fotelban punnyadós inaktív életmód helyett. 63 évesen a sétálást választottam. A kezdeti tingli-tangli sétálgatás után kb fél év alatt eljutottam a napi 8 km-es teljesítményhez 2 óra alatt. Azóta ez tovább fejlődött, mostanában nem ritka a napi 12 km sem, cca. 4 km/óra sebességgel. Csak a zuhogó eső tud benn tartani a lakásban. A napokban mértem magam: 76 kg vagyok.
Köszönöm, hogy elolvastad!


süti beállítások módosítása