HTML

Lájkolj minket

Gyógyítás a természet energiáival?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.09.02. 06:20

A mozgásfunkciók helyreállítására és a mozgáskorlátozottság javítására is használják a fizioterápiát, ami a természeti energiákkal való gyógyítás számos formáját foglalja magába.

5_17.jpg

A fizioterápia az orvostudomány egyik kezelési ága. A különböző természet adta lehetőségeket, természetes és mesterséges energiákat (hő, fény, víz, elektromosság, mágnesesség, ultrahang vagy az emberi mozgás) felhasználó gyógykezelési mód, mozgás- és állapotjavító eljárás. Ezeknek a terápiáknak közös jellemzője, hogy külsőleg hatnak, kiegészítik és növelik a hatékonyságát az egyéb, gyógyszeres vagy invazív sebészi kezeléseknek.

Mi gyógyítható fizioterápiával?

A fizioterápia elsősorban a mozgásszervi sérülések, deformitások, ízületi károsodások és kopások, idegrendszeri károsodás, gyulladás, csonttörés és gerincbetegség esetén alkalmazható. A fájdalomenyhítés mellett a mozgásfunkciók helyreállítása, a mozgásképesség visszaszerzése lehet a cél.

A fizioterápia egyes módszereit, így a gyógytornát (ami a terapeuta és a beteg mozgásenergiájának felhasználásával hat) és a masszázst nemcsak a kezelés kiegészítésére és műtét utáni rehabilitációra, hanem megelőzésre, az állapotromlás megakadályozására, például a gerinc egészségének megőrzésére is alkalmazzák.

Fizioterápiás eljárásokat nemcsak az ortopédia és a reumatológia alkalmaz, hanem más szakterületek is, például a neurológia az idegrendszeri betegségek, bénulások esetén a károsodott idegek ingerlésére, a kardiológia a szív- és érrendszer funkciójának javítására, illetve a tüdőgyógyászat is a légzőrendszeri betegségekben szenvedők részére a hörgők tisztítására, a légzőizmok működésének helyreállítására.

A fizioterápia módszerei

A kézzel végzett manuálterápia, a mobilizáció és a masszázs a fizioterápia hagyományos módszerei a mozgásszervek funkcióinak és a beteg állapotának javítására.

A manuálterápiás fogásokkal hatékonyan kezelhetők a lágyrészek, az ízületek és a rendszer.

A mobilizáció során a merev ízületek megmozgatása és a fájdalom csillapítása a cél, ahol a terapeuta az érintett végtagot vagy ízületek mozgatja, többször ismételve a mozdulatot. Ha lehet, a beteg is együtt dolgozik a terapeutával, végzi az előírt gyakorlatokat.

A beteg együttműködését, aktivitását igényli a szegmentális stabilizációs tréning, a funkcionális tréning, a McKenzie-, és a Schroth-módszer, melynek során a beteg egyéni állapotának megfelelően kialakított tornagyakorlatokat, illetve légzési technikát alkalmaznak a fájdalom csökkentésére, a mozgásterjedelem javítására, a funkcionális kapacitás növelésére és az állapotromlás megelőzésére.

A masszázs a beteg aktív közreműködése nélkül történik, a terapeuta kézzel, speciális fogásokkal hatást gyakorol az ízületeket körülvevő szövetekre, ami serkenti az adott vérkeringését, oldja a merevségét, növeli a lágyrészek mobilitását.

Hő, víz, ultrahang, elektromosság és fény

A thermoterápia, a hővel való kezelést jelenti. A hidegkezelés, a jegelés célja a bőr alatti területek homérsékletének csökkentése, ami enyhíti a fájdalmat és csökkenti a gyulladást, pezsdíti a vérkeringést. A meleghatás (borogatás, termopalack, olajjal való bedörzsölés vagy meleg fürdő segítségével) átmelegíti, lazábbá, rugalmasabbá teszi a merev, rideg izmokat, ízületeket.

6_19.jpg

Külön területe a fizioterápiának a hidro-, illetve gyógyvizes balneoterápia. A víz felhajtóereje megkönnyíti a benne való mozgást, védi az ízületeket, az úszás, a vízi gimnasztika, de maga a fürdőzés is serkenti a keringést. Egyben mentális ellazulást eredményez, örömteli tevékenység, így mozgásszervi betegségek esetén különösen ajánlott.

A fizikoterápiás módszerek közzé tartozik az elektroterápia, például a fájdalmat az idegrostok ingerlésével csillapító TENS-kezelés, és az izmok kondicionálását segítő szelektív ingeráram kezelés. Elektroterápiás berendezés, de mechanikus energiával gyógyít a nagyfrekvenciájú hanghullámokat használó ultrahangkezelés és a lökésterápia is, amely a szövetek mélyebb rétegeiben az anyagcsere folyamatok gyorsulását és a szövetek feszültségének az oldását eredményezi. A fototerápiás kezelések közzé tartozó infravörös terápia a szövetek melegítésével, a lézerkezelés a sejtek stimulációjával segíti a gyógyulást.

A cikk a Budai Egészségközpont gyógytornászainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: gyógytorna természet masszázs mozgás fizioterápia

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr8016677528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása