HTML

Lájkolj minket

Manuálterápia segítségével csökkenthető a mozgásszerveket érintő fájdalom

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2024.05.31. 06:04

A manuálterápia a mozgásszerveket érintő visszafordítható működési problémák kezelésével, a lágyrészek rugalmasságának és az ízületek mozgáspályájának helyreállításával foglalkozik. Segítségével növelhető a mozgástartomány, valamint csökkenthető a mozgásszerveket érintő fájdalom és a mozgásbeszűkülés. Lássuk, milyen esetekben segíthet a manuálterápia és mely helyzetekben ellenjavalt az alkalmazása!

gerinces_manualterapia_csokkentheto_a_mozgasszervi_fajdalom.jpg

Mikor van szükség manuálterápiára?

A mozgást beszűkítő elváltozások (ilyenek pl. az ún. ízületi blokkok, az izmok túlfeszülése, merevsége, esetleg túlnyúlása) és az ezeket kísérő fájdalom, zsibbadás kialakulásának számos oka lehet: többek között a kevés mozgás, az ülő életmód, a rossz testtartás, a mozgásszervek egyenetlen, váratlan terhelése.

A manuálterápia tág fogalom: a mozgásszervek fájdalmainak, mozgáskorlátozottságának, akut és krónikus elváltozásainak oldására, kézzel végzett kezelések tartoznak ide. A szakterület a nevét a latin manu szóról kapta, mivel a manuálterápia körébe a kézzel, a terapeuta saját fizikai energiáját használva végzett technikák tartoznak.

Hogyan segít a manuálterapeuta?

A speciális fogások és az ízületi mobilizációt elősegítő manipuláció nyomán a mozgástartomány nő, csökken a fájdalom és a mozgásbeszűkülés. Nemcsak mozgásszervrendszeri, hanem neurológiai kórképek esetében is alkalmazható a manuálterápia, például a Pfaffenrot-féle szinergetikus reflexterápia különösen ajánlott a megkésett mozgásfejlődés, az izomtónus zavar, vagy akár a stroke https://bhc.hu/betegsegek/stroke rehabilitáció esetében.

A manuálterápia módszerei

A manuálterápiának igen változatos eszköztára van, sok szakember alkalmazza, köztük gyógytornász-fizioterapeuták, masszázsterapeuták és csontkovácsok.

A kezelési technikák ősi módszereken alapulnak, de ma már a legmodernebb tudományos ismeretek és segédeszközök segítik a hatékonyságukat, és nem is végezheti ezeket, csak aki megfelelő képzettséggel rendelkezik. A cél minden esetben a páciens mozgásfunkcióinak javítása: irányulhat arra, hogy növelje az ízület mozgástartományát, a szövetek nyújthatóságát, csökkentse a mozgáskorlátozottságot, és a lágyrészek fájdalmát.

fizioterapia-2.jpg

A kezelés eredményessége érdekében mindig alapos vizsgálat, részletes állapotfelmérés után választja ki a terapeuta a legalkalmasabb technikákat, a speciális fogásokat, amelyeket azután lassú, fokozatosan erősödő intenzitású, sokszor ismételt mozdulatokkal végez.

A manuálterápia formái között vannak aktív és passzív technikák, aszerint, hogy mennyire szükséges a gyakorlathoz a kliens együttműködése. Az aktív asszisztált mozgástartomány növelés például úgy történik, hogy a páciens igyekszik mozgatni az érintett ízületet a rendelkezésre álló mozgástartományon belül, a terapeuta pedig közben segíti a lehető legnagyobb mozgástartomány elérésében. Ennek a terápiának a passzív változata során a terapeuta a kliens segítsége nélkül mozgatja annak ízületét a rendelkezésre álló mozgástartományon belül. A terapeuta a passzív nyújtással is segíthet helyreállítani az adott testrész mozgásképességét, az ízületi mobilizációt.

Melyek a leghatékonyabb manuálterápiás módszerek?

A manuálterápiának számos módszere ismert: például a Kaltenborn-, Barvicsenko-, Dorn-, Maitland-, Mulligan-, Bowen-, Bobath-módszer. Változatos eszköztára van a lágyszöveti masszázs, a lágyrész mobilizáció útján is: ilyenkor a terapeuta fizikai érintéssel az izmokra, ínakra, szalagokra gyakorol különböző erősségű, mélységű mechanikai ingert, nyomást. A masszázs nemcsak a testi panaszokat enyhítheti, hanem pszichés hatása is van, hozzájárul az általános jó közérzet, kiegyensúlyozott állapot kialakításához. A trigger pontok terápiája (a feszes, tapintható izomcsomók) a fájdalmas szövetek felszabadítása nyomásgyakorlás módszerével. Az érzékeny trigger pontok nemcsak az adott helyen, hanem attól távolabbra kisugározva is okozhatnak fájdalmat, így a kezelésük hatékony lehet a test más részein kialakult fájdalom esetében is. Az ideg-, izom-, és csontrendszeri problémák kezelésének módszereit az ortopédiai manipulatív fizioterápia (OMPT) fogja össze. Speciális terület a gerincmanipuláció is, amely szintén sokféle manuálterápiai módszert alkalmaz.

Kiknél nem javasolt a manuálterápia?

A mauálterápia jótékony hatásai, sok pozitívuma mellett tisztában kell lenni azzal is, hogy bizonyos esetekben nem alkalmazható. Így például daganatos betegek, előrehaladott csontritkulásban szenvedők esetében, illetve heveny gyulladások idején, valamint súlyos mozgásszervi elváltozást, sérülést okozó traumák, friss műtétek és degeneratív folyamatok során ellenjavallt manuálterápiás kezelést végezni. Kötőszöveti és krónikus szervi megbetegedések esetén sem tanácsos manuálterápiát igénybe venni.

A cikk a Budai Egészségközpont gyógytornászainak közreműködésével készült el.

1 komment

Címkék: gyógytorna fizioterápia manuálterápia manuálterápa

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7818416827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterséges Geci 2024.06.03. 14:15:34

Mikor lehet szükség? Ha a csaj fiatal, te meg szívesen tapizod :DDD


süti beállítások módosítása