HTML

Lájkolj minket

Így enyhítse a kezdeti porckorongsérv okozta fájdalmat

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.11.11. 05:11

A kezdeti szakaszban lévő porckorongsérv (gerincsérv) okozta tünetek jól kezelhetőek célzott tornával.

5_26.jpg

Hogyan alakul ki?

A porckorong egy olyan rugalmas kötőelem, melynek legfontosabb szerepe a járás (függőleges törzshelyzet) közben fellépő rezgés csillapítása, a gerinc rugalmasságának/hajlékonyságának biztosítása, valamint a gerinc mozgásának segítése.

A porckorongnak két részét különítjük el. Belső magja nagy százalékban vizet tartalmazó, kocsonyás állagú gél, melyet kívülről többrétegű kötőszövetes, rostos gyűrű vesz körül. Porckorongsérvről akkor beszélünk, ha a körkörös gyűrűk részben vagy teljesen átszakadnak és a belső kocsonyás anyag kitüremkedik, ezzel szűkületet okozva. Ha a kitüremkedés a gerinccsatorna irányába történik, a gerinccsatornában futó gerincvelő, ha pedig a csigolyák közötti lyukak irányába történik, akkor az itt kilépő ideggyökök kerülhetnek nyomás alá.

Tünetek

1. Heves, éles fájdalom, mely lehet lokális és kisugárzó, szimmetrikus és aszimmetrikus (jobb-bal oldal dominancia) megjelenéssel.

2. Mindehhez társulhat az alsó és felső végtag területén jelentkező érzészavar (pl. zsibbadás, égő érzés, érzéketlenség) és mozgászavar (izmok működésének gyengülése, bénulás).

3. Ágyéki porckorongsérv esetén (nagyon ritkán) előfordulhat a széklet és vizeletürítés kontrolljának a zavara.

Nyaki porckorongsérv esetén az előbb említett tünetek a nyak-fej területén, valamint (és/vagy) a vállöv-felső végtag különböző részein (váll, lapocka, felkar, alkar, kézfej, ujjak) jelentkezhetnek.

Ágyéki porckorongsérv esetén az előbb említett tünetek a derék területén, valamint (és/vagy) a medenceöv-alsó végtag különböző részein (fartájék, csípő, comb, lábszár, lábfej, lábujjak) jelentkezhetnek.

A tünetek megjelenése/lokalizációja attól függ, hogy melyik gerincszakaszon (nyaki, háti, ágyéki) és azon belül is melyik régióban van a porckorongsérv.

Gyakorlatok a nyaki porckorongok egészségéért

1. Vállhátrahúzás lapocka zárással

Álljunk háttal a falnak, kis terpeszben, enyhe térdhajlítással, fejünk-hátunk-derekunk-fenekünk-felkarunk érinti a falat, könyökök 90 fokban behajlítva. A vállakat és a könyököket szorítsuk/nyomjuk a falhoz, a lapockák alsó csúcsát közelítsük egymáshoz, úgy hogy a fejünk-hátunk-derekunk-fenekünk nem emelkedik el a faltól.

5-6-szor ismételjük a gyakorlatot pár másodperces lazításokkal.

2. A nyak pozicionálása, a nyaki gerinc megfelelő ívének megtartása aktív izommunkával

Álló vagy ülő helyzetben, egyenes törzstartás (vállak hátra húzva, mellkas kiemelve, a derék íve megtartott) mellet végezzük a gyakorlatot. Fejtetővel felfelé nyújtózunk, állunkat hátrahúzva egyenesítjük és nyújtjuk a nyakunkat (a tarkónkon futó izmokat), anélkül, hogy közben a fejünket előre hajlítanánk, biccentenénk. A gyakorlat közben folyamatosan előre tekintünk, a véghelyzetet 5-10 másodpercig megtartjuk, majd lazítunk.

A gyakorlatot 3-5-ször ismételjük.

3. Nyakizmok izometriás (elmozdulás nélküli) működtetése, erősítése

Álló vagy ülő helyzetben egyenes törzstartás (lásd korábban) és funkcionális nyaktartás (fejtetővel felfelé nyújtózunk, áll behúzva, fejet nem biccentjük, állunk nincs előretolva) mellett végezzük a gyakorlatot. Kezeinket összekulcsolva a homlokunkra helyezzük és a homlokunkat finoman a tenyerünkbe nyomjuk, majd lazítunk. Gyakorlat közben a fejünk ne mozduljon, csak a nyakizmaink (nyakunk elülső felszínén futó izmok) összehúzódására és elernyedésére koncentráljunk.

A nyomást, feszítést tartsuk meg pár másodpercig, 5-6-szor ismételjünk.

Ugyan ezt a feladatot végezzük el úgy, hogy összekulcsolt tenyerünket a fejünk hátsó felszínére (tarkó fölé, a koponyaalapra) helyezzük. Ebben az esetben a tarkón (nyakunk hátsó felszínén) futó izmok működését stimuláljuk. Végül jobb kezünket a jobb fülünkre helyezve, hasonló metódus alapján dolgoztassuk meg a nyakunk jobb oldalán futó izmainkat, majd ismételjük meg a feladatot a baloldalon is.

4. Nyakizmok nyújtása, mozgásterjedelem megtartása

Álló vagy ülő helyzetben egyenes törzstartás (lásd korábban) és funkcionális nyaktartás (lásd korábban) mellett, laza vállakkal végezzük a gyakorlatot. Fordítsuk a fejünket jobbra (amennyire csak tudjuk), majd vissza kiinduló helyzetbe.

Lassan végezzük a gyakorlatot, a véghelyzetet tartsuk meg 5 másodpercig. 3-5 ismétlés után végezzük el baloldalra is a feladatot.

Hasonló kiinduló helyzetből nyakunkat hajlítsuk jobb oldalra (jobb fülünk a jobb váll felé közelít), jobb kezünkkel a fejtetőnél vagy a bal fülünknél fejünket/nyakunkat óvatosan tovább hajlítjuk/húzzuk, miközben bal kezünkkel a padló felé nyújtózunk.

A gyakorlatot lassú tempóban, a véghelyzetet 5-10 másodpercig megtartva, 3 ismétléssel először az egyik, majd a másik oldalra is elvégezzük. Teljes fej/nyakkörzést sose végezzünk!

6_27.jpg

5. Nyújtózás, lazítás

A karokkal egyszerre és váltva nyújtózzunk a magasba, levegővétellel összekötve.

A tenyereket összekulcsolva, törzsünk előtt nyújtózzunk előre (közben a hátunkat gömbölyítjük), majd tenyerünket húzzuk a mellkasunkhoz, könyökünket hátra (miközben hátunkat egyenesítjük).

Végezzünk vállkörzést mindkét irányba.

Tarkónkat, vállainkat masszírozzuk/nyomkodjuk meg.

Következő cikkünkben a háti és ágyéki porckorongok épségéért végzendő gyakorlatokat mutatjuk be.

A cikk az Országos Gerincgyógyászati Központ gyógytornászainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: gyógytorna gerincsérv porckorongsérv

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1916752174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása