HTML

Lájkolj minket

Fiatalkorban is kialakulhat a porckorongsérv

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2022.03.10. 05:28

A porckorongsérv jellemzően a középkorúaknál alakul ki, de az utóbbi években egyre gyakoribb az előfordulása a 20 éven aluliak korosztályában is.

Szinte mindenki életében legalább egyszer kialakul a porckorongsérv, azonban sokkal kevesebben tapasztalnak tüneteket, és a panaszosoknak is kevesebb mint 10 százaléka szorul műtéti kezelésre. A betegségre hajlamosíthatnak genetikai tényezők, de az esetek felében életmódbeli változtatásokkal elkerülhető lenne a porckorongok nagymértékű kopása. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót a porckorongsérv kialakulásában szerepet játszó tényezőkről, a kezelési lehetőségekről és arról milyen esetben válhat szükségessé a gerincműtét.

fiatalkor-porckorongserv-gerinces-1.jpg

A porckorongsérv kialakulása

A gerinc körüli izmok erősítése gyógytornával vagy úszással csökkentheti a csigolyák és porckorongok terhelését. A mozgásszegény életmód, a sok ülőmunka és a helytelenül kivitelezett emelések során viszont a sérvesedésre hajlamos gerincszakaszra nehezedik nagyobb nyomás. Ez hozzájárul a porckorong szöveti szerkezetében beinduló kopásos folyamatokhoz. Az idő előrehaladtával a porckorong külső rostos gyűrűje át is szakadhat, ezáltal kitüremkedik belőle annak a belső, kocsonyás tartalma, ami további állapotromlást idéz elő. Ágyéki porckorongsérv esetén a fájdalom a lábba sugározhat, amely mozgásra akár enyhülhet is, viszont tüsszentés, köhögés következtében felerősödik. Amikor nem kerül közvetlenül nyomás alá az ideg, akkor a megrepedt vagy kiszakadt porckorong körül kialakuló lokális gyulladás lehet a panaszok forrása.

A porckorongsérv kezelési lehetőségei

Derékfájdalom esetén akár az első naptól kezdetét veheti a gyógytornás terápia, azonban, ha a fájdalom lesugárzik és mozgás hatására az ideg újra begyullad, akkor gyógyszeres kezelés után, csökkent fájdalomszint mellett szabad csak elkezdeni a gyógytornát. Fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők alkalmazása mellett fontos a terápia nyomon követése, mivel ilyenkor az idegkárosodás tovább súlyosbodhat az enyhülő kínok ellenére. Műtétre akkor kerül sor, ha a beteg életminősége olyan mértékben romlik a fájdalom miatt, hogy azzal már nem tud együtt élni, vagy ha idegrendszerei károsodás veszélye áll fenn.

fiatalkor-porckorongserv-gerinces-2.jpg

A szakértők szerint szembetűnő, hogy az utóbbi években egyre több fiatal szenved porckorongsérvben, pedig a betegség alapvetően a 35-45 évesekre jellemző. Az ülőmunkát végzőknek ajánlott félóránkét felállni és átmozgatni a hátukat, valamint kerülni a mozgásszegény életmódot, hogy megelőzzék a gerincproblémák kialakulását.

A cikk a Budai Egészségközpont gerincgyógyász szakorvosának közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr3517776688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása