HTML

Lájkolj minket

Hogyan előzhetjük meg a derékfájást?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2023.02.09. 08:05

A derékfájás szinte népbetegségnek számít, az ülő életmód, a dohányzás, a mozgáshiány és az elhízás mind hozzájárulhatnak a kialakulásához.

Ülőmunka, ülő életmód

Manapság azok, akik valamilyen irodai munkát végeznek, többet ülnek egy nap, mint amennyit fekve vagy állva töltenek. Egész nap ülnek a számítógép előtt, ülnek az autóban, de ülnek akkor is, amikor étkeznek, a gyerekükre várnak az edzésen, vagy éppen fodrászhoz mennek. A pihenés, szórakozás is többnyire ülve történik: az emberek ülnek a moziban, a színházban, a koncerttermekben, az éttermekben, a pubokban. Ülnek, amikor tévéznek, olvasnak, vagy valamilyen kreatív tevékenységet végeznek. Korábban az ülőmunkát nevezték meg a gerincbántalmak egyik okaként, manapság már inkább ülő életmódról beszélhetünk, hiszen közel sem csak a munkavégzés zajlik ebben a helyzetben.

gerinces_1_derekfajas_1.jpg

A gerincoszlop fő funkciója a gerincvelő védelme, a törzs mozgékonyságának biztosítása, valamint a teherviselés áthelyezése a fejről és törzsről a medencére. A flexibilis csigolyaközti porckorongok miatt a gerincoszlop hajlékony szerkezet, mely képes felfogni a rázkódást és vibrációt, így óvva a testet a sérülésektől. A porckorongok kívülről kemények, de belül kocsonyás állagúak, ez teszi alkalmassá őket arra, hogy például járáskor, futáskor a csigolyákat érő ütéseket felfogják. Azt hinnénk, hogy amikor ülünk, akkor a csigolyákat, a porckorongokat nem éri olyan terhelés, mint például futáskor, de ez nem így van. Ilyenkor is terhelést kapnak, csak másmilyet, mint amikor állunk, járunk.

Üléskor tartós nyomás alatt vannak a csigolyák, amely “kipréseli” a nedvességet a porckorongokból, csökkentve ezzel belsejük rugalmasságát, ami azzal jár, hogy kevésbé tudják ellátni rázkódást felfogó, védő funkciójukat. Emellett szintén az üléskor keletkező tartós nyomás miatt a porckorongok külső, keményebb rétege is sérülhet. Ha ez kiboltosul, és nyomni kezdi a gerinccsatornában futó idegeket, az okozza a fájdalmat. Hogy ez a fájdalom hol jelentkezik, az már az egyén adottságaitól, életmódjától függ, de az egyik leggyakoribb a derék fájdalma.

Az elhízás és a dohányzás káros hatásai

Az ülő életmódon és a genetikai meghatározottságon túl kutatások bizonyították, hogy a kopásos eredetű gerinc-rendellenességek rizikófaktorai között a túlsúly az egyik legfontosabb. Ha valaki tartósan komolyabb túlsúllyal küzd, az már fiatal korban is többszörösére növeli ezeknek az elváltozásoknak a kockázatát. A túlsúlyosnak és elhízottnak tartott fiataloknál 14-szer akkora a porckorongkopás kialakulásának valószínűsége, mint a normális testsúlyúaknál.

Míg a túlsúly és az ülő életmód kockázataival sokan tisztában vannak, azt kevesebben tudják, hogy a dohányzás is kapcsolatban állhat a derékfájdalommal, a degeneratív gerincbetegségek kialakulásával. Pedig több tanulmányban igazolták, hogy a dohányzás csontritkulásra hajlamosít, ugyanis károsítja a csontszövet anyagcseréjét. Mivel a dohányzástól romlik a szövetek oxigénellátása, felgyorsulnak a degeneratív folyamatok, így a dohányzás hatása egyértelműen kimutatható a porckorong megbetegedéseiben.

Mire figyeljünk, hogy megelőzzük a gerincproblémákat?

A legfontosabb, hogy az ülőmunka, az ülő életmód negatív hatásait valahogy ellensúlyozzuk. Ehhez először is a munkakörülményeket kell “gerincre optimalizálni”, vagyis a lehető legegészségesebb munkaállomást kialakítani akár otthonról dolgozunk, akár az irodában. Ehhez hasznos lehet egy ergonomikusan kialakított, vagyis gerincbarát irodai szék, amely állítható magasságú, állítható kartámaszú és háttámlájú, valamint rugalmas.

gerinces_2_derekfajas_2.jpg

A széket időként érdemes térdeplő székre, álló asztalra vagy ülőlabdára cserélni, ezzel is biztosítva a változatos terhelést.

Emellett számítógépes munkánál hasznos lehet, ha a monitor szemmagasságban helyezkedik el. Ülésnél figyeljünk arra, hogy a törzsünk és a combunk, valamint a combunk és a lábszárunk 90 fokos szöget zárjanak be egymással. A térdhajlatunkat ne nyomja a szék, a talpunk érjen le kényelmesen a talajra. Figyeljünk arra is, hogy bár kötnek a feladatok, ne üljünk egész nap a gép előtt. Iktassunk be rendszeresen, akár minden órában pár perces szüneteket, amikor felállunk, átmozgatjuk a tagjanikat, akár egy kis gimnasztikával.

Ugyancsak az ülő életmód ellensúlyozására fontos a rendszeres sport. Sajnos heti egyszer-kétszer 1-2 óra foci, futás vagy konditerem még nem képes ellensúlyozni a folyamatos ülést. (De természetesen hasznosabb, mintha egyáltalán nem mozognánk.) Ahhoz, hogy a sok üléstől meggyötört gerincet, derekat megóvjuk, kifejezetten olyan mozgásformára van szükség, amely speciálisan a törzsizomzat megerősítését szolgálja, egyensúly-, és tartásjavító gyakorlatokat tartalmaz. Ezeket a speciális gyakorlatokat érdemes gyógytornász szakembertől elsajátítani, hogy aztán otthon is rendszeresen végezhessük. Az ülőmunka okozta derékfájás, az ülőmunkában felvett kényszertartás, a rosszul terhelt gerinc problémája kitartó gyógytornával a legtöbb esetben orvosolható.

Ugyancsak hasznos, ha átgondoljuk a mindennapjainkat, és amikor csak lehet a mozgást választjuk az ülés helyett. Autó helyett gyalogoljunk vagy biciklizzünk, liftezés vagy mozgólépcső helyett lépcsőzzünk és így tovább.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: dohányzás elhízás túlsúly derékfájás ülőmunka gerincbetegségek ülő életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr5418044784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása