HTML

Lájkolj minket

A futás 5 hatása, ami javít az életminőségen

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2023.03.30. 09:29

Akár most szeretnénk belevágni a futásba, akár évek óta rendszeresen edzünk, jó lehet tudni a futás hatásairól, melyek meghozhatják vagy fenntarthatják a motivációnkat. Összegyűjtöttük a futás hatásai közül azt az ötöt, ami miatt mindenképp megéri kimenni a szabadba, vagy ráállni a futópadra.

gerinces_1_futas_hatasai_1.jpg

1. A futás legnépszerűbb hatása: az elégetett kalóriák

Sokan azért kezdünk el futni, mert fogyni szeretnénk. Ahhoz, hogy ezt elérjük, arra kell figyelni, hogy a táplálékkal bevitt kalória mennyisége alacsonyabb legyen, mint amennyit felhasználunk. A futás hatására a felhasznált energia mennyisége, az elégetett kalóriák száma növekszik, tehát megfelelő étrend mellett elbillenthetjük a mérleg nyelvét a fogyás felé.

2. Ellenállóbbá válhat szervezetünk a futás hatására?

Igen! A futáshoz hasonló kardió típusú edzések erősítik az immunrendszert. Ennek köszönhetően ellenállóbbá válhatunk a fertőzésekkel szemben. Emellett a futásnak pozitív hatása van a koleszterinszintre, mivel a jó (HDL) és rossz (LDL) koleszterin szintjét is kedvezően befolyásolja a futás. A sporttevékenységek közben a szívnek gyorsabban kell dolgoznia, ezért rendszeres futóedzések következtében szívünket is megerősítjük. Emellett a légzésünkre, tüdőnkre is jó hatással van a futás, hiszen a rendszeres edzés hatására nő a tüdőkapacitás. A futás hatásai hozzájárulnak az egészségünk hosszútávú fenntartásához.

3. A futás hatása az alvásra

Ki ne tapasztalta volna már, hogy esténként kavarognak a fejében a gondolatok, melyek nem hagyják nyugodni. A futással azonban segíthetünk azon, hogy fizikailag is elfáradjunk, így segítve az éjszakai alvást. A futásnak ez a hatása különösen akkor érvényesülhet, ha napközben szellemi munkát végzünk, és a testmozgás nincs jelen a mindennapjainkban.

gerinces_2_futas_hatasai_2.jpg

4. A futás hatása a lelki egészségre

Az önbecsülésre is jótékonyan hat a futás, hiszen tudatában leszünk, hogy legyőztük saját lustaságunkat, sikerült magunkat rávenni a testmozgásra és tettünk egészségünkért. Azt érezzük, hogy kezünkbe vettük az irányítást, találtunk időt és energiát arra, hogy fussunk. Emellett a futás során olyan idegélettani változások is bekövetkeznek, amelynek köszönhetően felszabadultabbnak, boldogabbnak érezhetjük magunkat.

5. Megelőzhetjük a csontritkulást!

Csonttömegünk 25-30 éves korban éri el a maximumát, ami ezután folyamatosan csökken. A rendszeres gravitáció ellenében végzett testmozgás, pl. a futás, serkenti a csontok anyagcseréjét, így ellensúlyozható a folyamat. Ha figyelünk arra, hogy a D-vitamin és a kalcium szintje megfelelő legyen a futás hatása szinte már megkérdőjelezhetetlen a csontritkulás megelőzésében.

Ne halogassunk, vágjunk bele!

Ha a futás hatásai ennyit tudnak javítani életünkön, akkor miért várjunk vele? Találjunk egy időpontot már a héten, amikor belebújunk a futócipőnkbe és kocogunk egyet! Természetesen ügyeljünk a fokozatosságra, saját kondíciónknak megfelelő távval és tempóval kezdjünk! Ne felejtsük el azt se, hogy az időjárásnak megfelelően öltözzünk! Ha ezekre odafigyelünk, hamarosan mi is tapasztalhatjuk a futás hatásait, amelyek nemcsak egészségünkben mutatkoznak meg, hanem büszkévé tehetnek és mentálisan is megedzenek.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosának közreműködésével készült el.

Szólj hozzá!

Címkék: alvás egészség futás csontritkulás lelki egészség testtömegcsökkentés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1918084244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása