HTML

Lájkolj minket

Valós életkorunkról gerincünk hajlékonysága árulkodik

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2024.03.29. 11:40

A gerincproblémával orvoshoz fordulók 15-20 százalékát a tinédzserek teszik ki, és összességében a betegek nagy része 40 és 60 év közötti. Mi lehet ennek az oka? És mit tehetünk annak érdekében, hogy gerincünk minél tovább „fiatal” maradjon?

Egyfelől a gerincproblémák egyik oka a mozgáshiány, az ülőéletmód, a stressz. A derékfájdalommal járó esetek 70-80 százaléka pszichoszomatikus eredetű, azaz nem indokolja a panaszt szervi elváltozás. A stressz rendszerint a nyaki vagy az ágyéki szakasznál generál fájdalmat.

Rövid távon a feszült életperiódusokban javítható a helyzet mozgás, masszázs segítségével, tartós eredményazonban csak valamilyen stresszkezelő módszer, relaxációs technika rendszeres alkalmazásától remélhető.

gerincvedelem_1.jpg

Másfelől 30 éves kortól a porckorongok víztartalma csökkenni kezd, ezáltal csökken a gerinc rugalmassága és terhelhetősége is. Ráadásul ezzel párhuzamosan renyhébbek lesznek a gerincstabilizáló izmok, és fokozatosan kopnak a gerinc kisízületei is.

Mit tehetünk a gerincünkért?

Kevesen tudják, de a maximális csonttömegünket és a csontritkulás mértékét 70 százalékban meghatározza a genetika, a maradék 30 százalék azonban rajtunk múlik!

Nem lehet eleget hangsúlyozni a mozgás fontosságát. A porckorongok vízvesztése bár nem fordítható vissza, a gerincproblémák egy része késleltethető, ellensúlyozható mozgással. Erősödnek a hátizmok, lassítható a csontritkulás is általa.

Már napi 10-15 perc gerinc-átmozgatás is rendkívül jótékony hatású – az is nagy lépés, ha ennyit be tudunk iktatni a reggeli rutinba. Ha ehhez hozzá tudunk tenni valamennyi egészséges mértékű sporttal töltött időt, akkor rengeteget tettünk csontjainkért, gerincünkért. Kiemelten ajánlott a gerinc egészsége szempontjából a kocogás, a sífutás, a nordic walking, a lovaglás és természetesen az úszás is, utóbbi esetében a hátúszás jelenti a legjobb választást.

Ha irodai munkát végzünk, a nyaki problémák elkerülése érdekében figyeljünk oda a monitor megfelelő szemmagasságára, és ha lehet, válasszunk térdeplő széket, vagy a medence, ágyéki szakaszt megdolgoztató fitball fitnesz labdát ülőalkalmatosságként!

Táplálkozással is sokat tehetünk a gerincünk védelméért. A legismertebb csontépítőanyag a kalcium. A segítői is nagyon fontosak: a D-vitamin, a magnézium, a foszfor, a szilícium és a bór.

A porckopás mértékének mérsékléséhez, a kollagéntermeléshez szüksége van a szervezetünknek C-vitaminra, a csontépítéshez, a törési kockázat csökkentéséhez pedig nem árt odafigyelni az A-vitaminszintre.

Érdemes rendszeresen részt venni csontsűrűségmérésen (DEXA-vizsgálat), hogy még a panaszok megjelenése előtt, időben fény derüljön a problémára, és minél hamarabb megkapjuk a szükséges kezelést.

Mit érdemes kerülni?

Mindenekelőtt hagyjuk el a dohányzást és az alkoholfogyasztást! Előbbi segíti a csontszerkezet bomlását, az utóbbi, az alkohol pedig gátolja a kalcium, a D-vitamin és a magnézium felszívódását, valamint gyorsítja a kalcium kiürülését.
Túl sok só fogyasztása sem tesz jót csontjainknak: hozzájárul a mésztartalom leépüléséhez.

gerincvedelem_2.jpg

Összességében tehát elmondható, hogy mozgással, a káros szokások elhagyásával és helyes táplálkozással jelentősen javítható a csontok állapota és késleltethető a gerincproblémák kialakulása.

A cikk a Budai Egészségközpont segítségével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: gerinc gerincfájdalom porckopás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr2818366521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása