HTML

Lájkolj minket

Hogyan ússzuk meg a derékfájást? 7 dolog, amire mindenképpen érdemes odafigyelni

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2016.03.19. 07:46

A gerincbetegek vagy derékfájással, hátfájással küzdők részére általánosan adott orvosi tanácsunk, hogy a megtanult egyéni gyógytornájuk rendszeres végzése mellett ússzanak is hetente egy-két alkalommal.

gerinces_uszas_blog.jpg

A gerinc (és egyéb szerveink) védelméhez olyan rendszeres testmozgás szükséges, amelynek mérsékelt az intenzitása és amit nem versenyszerűen űzünk. A derékfájás szempontjából legjobb sport az úszás, amelyet az egyéni gyógytorna rendszeres otthoni végzésének is ki kell egészítenie.

Hogyan ússzunk? 7 dolog, amire mindenképpen érdemes odafigyelni:

  1. Akinek éppen jelentős derékfájdalma, nyakfájdalma van, az ne ússzon ebben az állapotában, mert az egyes úszásnemek közben szükséges testhelyzet maga fokozná a fájdalmát.
  2. Ha az akut fájdalmat már sikerült mérsékelni, akkor a testhelyzetre jól odafigyelve meg lehet próbálni az úszást. Ez tehát azt jelenti, hogy a betegnek magának kell megéreznie, hogy az úszás közben hogyan változtassa a szokásos mozdulatokat. Pl. mellúszáskor a csípők és térdek erőteljes hajlításával, jó szélesen végzett lábtempó a derékfájósoknak jóleső lazító mozdulat.
  3. Legjobb, ha akkor kezdjük a rendszeres úszást, amikor már viszonylag kevés panaszunk van.
  4. A sportolók közt a derékfájás gyakoribb, e mögött az intenzitás növekedése és a versenyszerűség állhat. Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy a sportolók gerinvédelmét az edzőknek nagyon erősen figyelembe kellene venniük! Gyermekek esetén is igaz ez, sőt az iskolai testnevelésben is rendszeresen végezniük kell a testtartásért felelős izmok erősítését és nyújtását tartalmazó speciális tartásjavító tornát.
  5. Vannak olyanok, akik azt tapasztalták, hogy a hideghatás panaszokat vált ki. Nekik a túlságosan hideg (pl. 23 fok alatti) víz kerülésére is oda kell figyelniük. A különböző vízfokok élettani hatásáról a hidroterápiáról szóló írásunkban olvashat!
  6. „Gondolkodj előbb!” – Fejest csak olyan helyen ugorjunk, ahol a víz mélység elegendő és a víz alatt biztosan nem lehet semmilyen tárgy – így kerülhetjük el a nyak súlyos és egész életre szóló sérülését, a végtagok bénulását! 
  7. Természetesen csak az ússzon a gerincbetegek közül, aki szabályosan tudja az egyes úszásnemeket. Mellúszáskor nagyon fontos, hogy a fejünket tegyük be a vízbe, és csak a levegővételhez vegyük ki, és az is, hogy a kellően erőteljes lábtempózással jól tartsuk fenn törzsünket a vízen. Ellenkező esetben a nyak feszes helyzetben tartása nyaki panaszokat okozhat. A hátúszás a legjobb úszásnem a gerincnek, de ezt is célszerű váltogatni a szabályosan kivitelezett mellúszással. A szabályos gyorsúszás is javasolható.

 

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

2 komment

Címkék: sport úszás mozgás gerinc hátfájás derékfájás gerincbeteg

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr598416220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

úgyiselfelejtem 2016.03.20. 20:28:19

nem tudok szabályosan úszni (edző sikítva menekülne a technikámtól), de fáj a hátam

Fuck me, right?

Wilson 2016.03.21. 08:43:03

Lazíts, ússz, ahogy jólesik, élj, ahogy jólesik, csináld, ami jólesik, de felelősen, ésszel és NYUGODTAN. Kerüld el a stresszes helyzeteket. Nincsenek egyetemes jótanácsok, minden ember más. Két éve műtötték a gerincemet, nekem ez segített csak: a felfogás megváltoztatása. Baromi hosszú ideig tartott megtanulnom.


süti beállítások módosítása