HTML

Lájkolj minket

Gerinckímélő tippek a húsvéti készülődés jegyében

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2015.04.03. 09:37

Tudta, hogy a praktikus okok mellett számos hagyományos vallási és babonás eleme van a tavaszi nagytakarításnak, amelynek szokásos ideje a keresztény kultúrkör szerint a húsvét előtti héten, a böjt utolsó napjaiban - vagyis most – van? De hogyan tegyük mindezt, ha műtötték már, vagy csak szimplán fáj a hát?

0emelés_jo_3_blog-300x198.jpg

Lehajlás

Ha le kell érnünk kezünkkel valahová, a gyakori előrehajlás helyett egyenes törzzsel tegyük azt meg! Gerincünket kevésbé terheljük, ha törzshajlítás helyett térdhajlítással, terpeszállással vagy kartámasszal segítjük ezt a mozdulatot. Ha csak az egyik térdünket hajlítjuk, erre közben az azonos oldali kezünkkel rá is támaszkodhatunk, a másik alsó végtagot pedig nyújtsuk hátra úgy, hogy a térd egyenes legyen és a sarkunk felemelkedjen.

 

Emelés

Az emelés helyes kivitelezésének lényege, hogy a derék és a törzs egyenes maradjon, és ne csavarodjon el a csípőhöz képest (tehát a törzs és a csípő egyaránt előrefelé „nézzen”). Helyes emeléskor a térdünket behajlítva közelítjük kezünket az emelendő tárgyhoz, és az emelés alatt is megtartjuk a derék és a törzs egyenes helyzetét, miközben ügyelünk arra, hogy a derék és törzs a csípőhöz képest ne csavarodjon el. A derék és törzs elcsavarodását úgy kerülhetjük el, ha teljesen szembe fordulunk az emelendő tárggyal.

Az emelés, felegyenesedés közben izmaink közül a farizmok erős megfeszítésére kell erősen és akarattal odafigyelnünk, mert ezzel segítjük a deréktáj tehermentesítését.

0emelés_jo_2_blog-300x198.jpg

0emelés_jo_1_blog-300x198.jpg

Helyes emeléskor még az is fontos, hogy az emelendő tárgy minél közelebb legyen a törzsünkhöz, mert így a teherkar rövid és a szükséges erőkifejtés kisebb. Kisebb súlyú dolog felemelését egyenesen, vízszintesen tartott törzzsel is végezhetjük. Helytelen emeléskor messze van tőlünk az emelendő tárgy, és derekunkat hajlítva emelünk. Nagyon rossz, ha akármilyen kis dolog emeléséhez a derekunk elcsavarodik, mert nem fordultunk teljesen szembe az emelendő tárggyal. A csavarodásban végzett bármilyen kis mozdulat igen káros lehet a derékfájós embernek, ezért lehetőleg mindent úgy csináljunk, hogy teljesen szembe fordulunk azzal a munkatárggyal, amivel éppen foglalkozunk. Még jobb, ha a nagy súlyok emelését másra bízzuk.

0emelés_rossz_2_blog-300x198.jpg

0emelés_rossz_3_blog-300x198.jpg

0emelés_rossz_1_blog-300x198.jpg

Helytelen emelési módok

 

Takarítás

Ha állva mosunk fel (vagy porszívózunk, sepregetünk), akkor arra ügyeljünk, hogy ne hajoljunk le kicsit sem, hanem a derekunkat egyenesen tartsuk: álljunk kis terpeszben és kissé hajlítsuk a térdünket. Ehhez kellően hosszú nyél szükséges a felmosó-eszköz ill. a porszívó részére. Ha valamit nagyon közelről akarunk megszemlélni felmosás vagy porszívózás közben, akkor inkább térdeljünk le és így nézzük meg.

gerinces_felmosas_jo_blog.jpg

gerinces_felmosas_rossz_blog.jpg

 

Mosogatás, főzés

A mosogató általában olyan alacsonyan van, hogy kicsit előre kell hajolnunk ahhoz, hogy mosogathassunk. Ez a kicsi, de tartós hajolásban történő munka a derekat erősen terheli. Hogyan csökkenthetjük a mosogatás okozta terhelést? Ha alkalmunk van rá, emelvényre szereljük a konyhapultot és a mosogatót, így nem vagy kevésbé kell hajolnunk a konyhai munka közben. Mosogatáskor (és egyéb konyhai álló munka közben) álljunk kis terpeszben és kissé hajlítsuk be a térdünket, így a derekunk egyenes maradhat. Pihentető, ha a munka közben egyik térdünket kissé behajlítva, sarkunkat felemelve tartjuk az egyik lábunkat. Ha jobb kézzel mosogatunk, akkor a bal lábbal kell ezt a pihentető helyzetet felvenni.

gerinces_mosogatas_jo_blog.jpg

gerinces_mosogatas_rossz_blog.jpg

Helyes és helytelen mosogatás

 

 Az írást az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársai készítették. A képek Z Szabó Zoltán munkái.

Szólj hozzá!

Címkék: húsvét életmód főzés takarítás gerinc mosogatás emelés hátfájás derékfájás gerinckímélet gerincbetegek lehajlás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr177334686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása