HTML

Lájkolj minket

10 + 1 jele annak, hogy orvosa személyközpontú szemléletű

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2015.12.02. 11:27

A személyközpontú betegellátás egy olyan újfajta szemlélet, mely a személyre szabott ellátás érdekében elsődlegesnek tartja a beteg személyiségének, szubjektív szükségleteinek figyelembe vételét. Az irányzat a beteget nem egy passzív, meggyógyítandó félnek tekinti, hanem egy aktív, önmagáért tenni képes egyénnek. Ahhoz viszont, hogy a beteget életmód- és életszemlélet-váltásra ösztönözze orvosa, elengedhetetlen a páciens egész személyiségének figyelembe vétele, szükségleteinek tiszteletben tartása. Megmutatjuk, hogy egy személyközpontú orvos milyen elvek szerint végzi mindennapi munkáját!

gerinces_szemelykozpontu_orvoslas_blog.jpg

A nevén szólítja Önt

Több ezer páciensre lehetetlenség emlékezni. A személyközpontú orvos azonban figyelmet fordít arra, hogy emlékezzen, vagy újra megkérdezze betegének nevét, ezzel is segítve a bizalmi kapcsolat kialakulását.

Az orvosi vizsgálat során Önre, mint egészleges emberre kíváncsi

A személyközpontú orvos nem csupán fizikális státuszát, testi panaszait vizsgálja, hiszen tisztában van vele, hogy az életmód, a mindennapi stressz befolyással lehetnek a betegségek, testi tünetek megjelenésére és magára a gyógyulásra is. Éppen ezért kérdez a munkájáról, az életkörülményeiről, a családi életéről és az életében megjelenő stresszről is, hogy egészlegesen tudja szemügyre venni a problémáját. 

Az Ön igényei szerint tájékoztatja Önt

A személyközpontú orvos tisztában van vele, hogy van, akinek szüksége van arra, hogy megismerje kezelésének (pl. műtétjének) részleteit, hisz ettől érzi magát biztonságban - van, akit viszont ezek az információk megijesztenek. Mielőtt személyközpontú orvosa részletes tájékoztatásba kezdene, megkérdezi Öntől, hogy milyen részletességgel szeretne belelátni a vizsgálatokba, kezelésekbe.

Úgy tájékoztat, hogy azt Ön is értse

Egy személyközpontú orvos nem használ latin szavakat, orvosi szakkifejezéseket, míg betegével beszélget. Megpróbálja a legegyszerűbben, érthetően, akár hasonlatokkal, képekkel, metaforákkal illusztrálni a szóban forgó betegséget.

A tájékoztatást követően visszakérdez

„Mi volt Önnek a legfontosabb mindebből?”, vagy „Összefoglalná, hogy mit értett meg mindebből?”- teszi fel a kérdést, hogy megtudja, betege értette-e pontosan mindazt, ami elhangzott, hiszen pontosan tudja, hogy egy súlyos diagnózis elhangzásakor például az érzelmi feszültség gátolhatja a figyelmet, a megértést és az emlékezést.

Ön azt érzi, hogy bármit kérdezhet

Egy személyközpontú orvossal való beszélgetés során nem érzi magát kellemetlenül, ha fel akar tenni egy kérdést, hiszen tudja, hogy orvosa készséggel és megértően fog mindent fogadni, és türelmes Önnel. Ha kell, többször is átbeszéli Önnel a fontos pontokat.

Bevonja Önt a döntéshozatalba

A gyógyulás - gyógyítás minden egyes lépéséről közösen döntenek. Egy személyközpontú orvos pontosan tudja, hogy a beteg akkor fog felelősséget vállalni tetteiért, a gyógyulásért, ha érzi, hogy aktív tevőleges része a folyamatnak. Éppen ezért miután felvázolja a lehetőségeket, azok előnyeit, hátrányait, ösztönzi Önt arra, hogy véleményt mondjon, és közösen alkossák meg a kezelési tervet.

Felteszi a bűvös kérdést: „Mire van szüksége a gyógyuláshoz?”

A személyközpontú orvos tisztában van vele, hogy a betegek jólléte rendkívül sok, egyénenként eltérő, szubjektív tényezőtől függ. Ezért teszi fel gyakorta a kérdést, és a válaszát figyelembe veszi az ellátás során.

Életmódváltásra ösztönzi Önt

Amellett, hogy felhívja a figyelmet a gyógyulás során oly fontos életmódbeli szempontokra, közösen megtervezik a változás lépéseit. Hányszor fogadtuk már meg azt, hogy majd holnaptól új életet kezdünk? Letesszük a cigarettát, nem nassolunk este hat után, minden reggelt tornával kezdünk, és így tovább… Hat egyszerű tipp arra, hogyan változtassa meg az életét.

Kettős érzést vált ki Önből

Az orvosi vizit után Ön egyrészt megértve érzi magát. Tudja, hogy biztonságban és jó kezekben van. Másrészt érzi a saját felelősségének is a terhét, amit Önnek kell megtenni a gyógyulása érdekében.

+1. Foglalkozik saját testi-lelki egészségével

Nem tud megértő és türelmes lenni az az ember, aki maga nem kap megértést és türelmet. A betegekkel való mindennapi munka alapvetően megterhelő, az egyéni szükségletekre való odafigyelés pedig – sok pozitív hatása mellett – még inkább igénybe veszi a kezelők lelki teherbírását. Egy személyközpontú orvos időt, energiát és pénzt fordít saját testi-lelki egészségének karbantartására mind saját, mind betegei érdekében.

 

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ pszichológus munkatársainak közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: beteg orvos pszichológia életmódváltás személyközpontú orvoslás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr797964742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sol Durka 2015.12.02. 19:58:24

Ilyennek k e l l e n e lennie a modern orvosnak, valóban! A fiatalabbak már hasonlítanak erre az ideára, de az idősebbek, különösen a feudális viszonyokat természetesnek tartók között - tisztelet a kivételnek - nagyítóval kell keresni.


süti beállítások módosítása