HTML

Lájkolj minket

Így kerülhetők el a sportsérülések

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.05.16. 11:03

Fogyni szeretne, edzőteremben erősödne, vagy esténként frissítő kocogásra, futásra indul? Mielőtt belevágna, szánjon néhány percet az izmai, ízületei bemelegítésére: az egész szervezete meg fogja hálálni ezt a figyelmet!

1086.jpg

Fotó: tirachardz / Freepik

Az edzés, illetve bármilyen intenzív mozgás előtti bemelegítésnek fontos szerepe van. Ez a néhány perc, a jól megválasztott, az egészségi állapotot, illetve a mozgásformát is figyelembe vevő gyakorlatok fokozatosan felkészítik a nyugalmi állapotban lévő mozgásszerveket az aktivitásra. Nemcsak az edzés eredményességét, hatékonyságát növeli, hanem a segítségével jelentősen csökkenthető az esetleges sportsérülések kockázata is. A másik oldalon pedig a levezetés az edzések után bizonyítottan gyorsítja a regenerációt, a tejsav (laktát) eltávolítást, javítja a vérkeringést, visszaállítja a szívfrekvenciát a nyugalmi állapotba és támogatja az élettani funkciók optimalizálodását is.

A bemelegítés funkciói

Az edzés előtt bemelegítés egyrészt a keringés és a légzés serkentését, „felpörgetését”, a szervezet vérellátottságának növelését szolgálja: az aktivitáshoz ugyanis a sejteknek, szöveteknek a nyugalmi állapotra jellemzőnél hatékonyabb légzésre, több oxigénre van szüksége. A bemelegítés a szervek szerv-rendszerek optimális előkészítése az élettani-, idegrendszeri-, pszichológiai szabályozás szempontjából az edzésre. Javítja a fizikai teljesítményét, továbbá tudományos kutatások hatékonyságvizsgálata alapján csökkenti a nem kontakt sérülések (például húzódások) rizikófaktorát. A bemelegítés során a keringés felgyorsulását a pulzus emelkedése és a bőr kipirulása jelzi.

A bemelegítő gyakorlatok másik funkciója a merev izmok átmozgatása, a rugalmasságuk növelése, az ízületek mozgástartományi „kimozgatása”, az ízületi folyadékkal történő síkosítása, ezáltal a mozgásterjedelmük növelése. A bemelegítés fontos hozadéka az is, hogy felkészíti az érzékszerveket és az idegrendszert a mozgás során jelentkező terhelésre, a gyors reagálást igénylő helyzet- és irányváltásokra, ami mind a terhelés hatékonyságát segíti.

Milyen a jó bemelegítés?

A megfelelő bemelegítéshez a gyakorlatokat a körülmények figyelembevételével, például a napszak, a hőmérséklet, az érintett életkora, az egészségi és edzettségi állapota szerint kell összeállítani. Hosszabb kihagyás után, edzetlenül, télen, hidegben, illetve reggel, közvetlenül alvás után alaposabb bemelegítésre van szükség, mert ilyenkor az izmok merevebbek.

A bemelegítésnek tartalmaznia kell törzskörzést, hajlítást, emelést, nyújtást, növekvő intenzitású kocogást, és tudatos, intenzív légzést lehetővé tevő légzőgyakorlatokat egyaránt.  Elsősorban természetes és alapvető gimnasztikai gyakorlatokat, ahol az izomzat aktíválása, az izületek mobilizálása, átmozgatása (izületi folyadék termelése), core rotáció valamint testhőmérséklet emelése a fő cél. Ezek a gyakorlatok optimálisan felkészítik az izomzatokat, izületeket a fizikai terhelés sérülésmentes elviselésére.

Mint fentebb is hangsúlyoztuk, hasonlóképpen fontosak az edzés végeztével a megdolgoztatott izmok munkáját levezető, nyújtó, regeneráló gyakorlatok is, amelyek segítenek megelőzni az esetleges izomlázat. A levezetés, lazítás, nyújtás segít a nyugalmi állapot visszaállításában, javítja az izmok ellazulását, a szívfrekvencia (HRV) helyreállását és támogatja a funkcionális mozgástartományok helyreállítást is ami által gyorsítja az optimális állapot visszanyerését.

obdssd0.jpg

Fotó: Teksomolika / Freepik

Elkerülhető sportsérülések

Nemcsak a hivatásos, hanem a hobbisportolókat is érhetik sportsérülések. A túlterhelés következményei izomfájdalmakban, izommerevségben, izomgörcsökben, esetleg csonthártyagyulladásban, térd- és gerincfájdalmakban, ízületi bántalmakban mutatkoznak meg. Az izmok elszenvedhetnek zúzódást ütés következtében, az izomrostok túlnyúlhatnak egy rossz mozdulat, hirtelen irányváltás, túlterhelés nyomán, sőt, nem ritkán az izomrostok sérülése, izomszakadás is bekövetkezhet. Az ízületek leggyakoribb sportsérülései a rándulások, amikor a két ízületi porcfelszín eltávolodik egymástól, és az ízületi tok és szalag megnyúlik. Ha ennek során az ízületi vápából is kimozdulnak a csontvégek, akkor ficamról beszélünk.

Ezeknek a sérüléseknek a megelőzésében jelentős szerepe van a bemelegítés és a levezetés hatékony végrehajtásának.

A prevenció az első lépés a teljesítmény növelésében.

A cikk az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: sport edzés bemelegítés megelőzés mozgás prevenció izmok gyakorlatok sportsérülés ízületek levezetés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr5014829748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása