HTML

Lájkolj minket

Gerinckímélő kerékpározás

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2020.09.17. 04:29

Lehet, hogy egyértelműnek tűnik, mégis sokan vannak, akik nem tudják, hogyan kell jól beállítani a kerékpár paramétereit és hogyan kell helyesen ülni rajta. Ennek eredménye pedig a merev nyak, elgémberedett derék és púpos hát lehet.

Helyes ülés a kerékpáron

Ha nem állítjuk be megfelelően a biciklit és emiatt nem is tudunk rajta helyesen ülni, akkor egyrészt kényelmetlen lesz tekerni és hamar elfáradunk, másrészt ha huzamosabb ideig így használjuk a kerékpárt, akkor abból több mozgásszervi problémánk is adódhat; hogy csak egy párat említsünk: ízületi sérülés, kopás, például a térdnél, a könyöknél, a vállnál, a deréknál, a csípőnél, a nyaknál stb. Éppen ezért nagyon fontos, hogy testméreteinknek és a kerékpár használati szokásainknak megfelelően állítsuk be a biciklit. Egy jól beállított kétkerekűn ugyanis könnyebb helyes testtartással tekerni.

kerekpar0.jpg

Nem mindegy, hogy milyen a nyereg

Tulajdonképpen a legjobb az lenne, ha már a biciklivásárlásnál figyelembe vennénk testi adottságainkat és ennek megfelelően választanánk nyerget is, pl. az ülőcsonti gumók távolsága segít a nyereg szélességének kiválasztásában. Ha megvan a fenék szélességéhez illő nyereg, akkor már csak a magasságát kell beállítanunk, aminél a fő szabály az, hogy a nyereg ülőfelülete mindig legyen vízszintes, mert ha túl magasan van az eleje, akkor nagy nyomás hárul a derekunkra, ha pedig előre lejt, akkor a folyamatos előre csúszás miatt a súlyunk nagy része a vállunkra, karunkra és csuklónkra nehezedik.

kerekpar1.jpg

Ha a nyereg vízszintesre van beállítva, akkor utána fordítsuk a hajtókart a talajra merőlegesen, 6 óra állásba, és állítsuk be a nyereg helyzetét úgy, hogy sarkunkkal pontosan elérjük a pedált. Ez a módszer nagyjából helyes pozíciót eredményez, de érdemes elmenni egy 20-30 perces próbakörre és tesztelni a magasságot, mert finomhangolásra még szükség lehet ezután is. Ha úgy érezzük, hogy még nem az igazi, akkor ne radikálisan, hanem fokozatosan, 1-1 centiméterenként változtassunk a magasságon, és próbakörökkel teszteljünk addig, amíg megfelelőnek találjuk. Ez egy időigényes folyamat, de megéri rászánni az időt és az energiát. Jó tudni, hogy a túl magas nyeregre jellemző a csípő „dobálása”, vagyis a nyergen folyamatosan oldalra csúszkál a csípő, illetve ha túl alacsony a nyereg, akkor a térd túlzottan behajlik pedálfordulatkor.

Az alacsony nyereg ideje lejárt

Régebben a kerékpárok alacsonyabb középrésszel készültek, ám manapság a modern biciklik nagy része olyan vázgeometriával és teleszkópokkal rendelkezik, hogy ezeknél már nem jó, ha megállásnál simán letesszük a lábunkat. Egyébként sokan gyerekkorból hozzák a túl alacsony nyereg szokását, mert a biztonságérzet miatt a kicsiknek ez javasolt, hiszen balesetveszély esetén, azonnal le tudják rakni a lábukat. Ám ahogy a gyerek nő és egyre gyakorlottabb kerékpározó lesz, úgy érdemes a nyereg beállításán is módosítani.

A nyereg-kormány távolság beállítása

A nyereg-kormány távolságra a 45-55%-os első-hátsó arányt szokták javasolni, így lesz hatékony a súlyeloszlás. Fontos, hogy haladás közben a felsőtestünk vonala és a kinyújtott lábunk (!) 90-95 fokos szöget zárjon be.

gerinces-kerekpar-02.jpg

Kérhetünk szakértői segítséget is

Láthatjuk, hogy milyen sok tényezőt kell számításba venni a kerékpár helyes beállításánál. Ha azt tervezzük, hogy sokat fogjuk használni a kétkerekűt, de bizonytalanok vagyunk a beállításokban, akkor inkább forduljunk szakértőhöz, mintsem, hogy rossz paraméterekkel tekerjünk, akár éveken át. A szakértők ráadásul olyan sok egyéb szempontot is figyelembe vesznek a beállítás során, ami az átlagembernek eszébe se jutna. Többek között nézik a lábfej hosszát és a pedálon való elhelyezkedését, a cipőtalp vastagságát, a pedálkötés típusát, illetve azt, hogy a felhasználó városban használja a kerékpárt vagy sporthoz, túrázáshoz, hiszen a különböző felhasználási módok más beállítást igényelnek. Nem véletlen, hogy a profi kerékpárosoknál akár 20%-os teljesítménynövekedést is nyújthat a helyes méret és beállítás!

A cikk a Budai Egészségközpont gerincgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.

11 komment

Címkék: kerékpár bicikli gerinc nyereg helyes tartás gerinckímélő hogyan üljünk

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr6816203674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2020.09.17. 18:44:30

"Fontos, hogy haladás közben a felsőtestünk vonala és a kinyújtott lábunk (!) 90-95 fokos szöget zárjon be".

WTF? Felsőtest vízszintesen ?

Nand 2020.09.18. 08:53:21

Akkor kell abbahagyni a nyeregemelést, amikor már elkezdődne a csípőriszálás. Nem egy centinként kell emelni, hanem kisebb lépésekben

we dont want arabs here..So what 2020.09.18. 17:51:06

Ez a cikk egy baromság, a téma nem, a cikk az.

fkv.115 2020.09.19. 19:52:26

"Fontos, hogy haladás közben a felsőtestünk vonala és a kinyújtott lábunk (!) 90-95 fokos szöget zárjon be."

Aha, és akkor vagy a földet nézzük folyamatosan, és nekimegyünk az 1. fának, vagy full hátrafeszítjük a nyakunkat hogy lássunk is valamit... Egyik jobb 5let mint a másik...

kéki béla 2020.09.19. 21:47:58

@we dont want arabs here..So what: helyenként az egész blogot annak látom. De még mindig jobb, mint egy takonygerincű náci állat arcoskodását olvasni...

(az mintha kimaradt volna a posztból, hogy ez egy "tökéletes" emberre vonatkozó paramétereket tartalmazó iromány, abból meg viszonylag kevés van a Földön... egy kis gerincferdülés és máris baszhatod a paramétereidet. :( )

we dont want arabs here..So what 2020.09.20. 23:45:06

@kéki béla: Nagy valószínűséggel DK szavazó lehetsz, ostoba, agresszív gyökér :)

kéki béla 2020.09.21. 00:17:28

@we dont want arabs here..So what: látom, eltaláltam. Náci is vagy, takony is. Gerinced még takonyból se... Nem tudom, mit keresel pont itt. :D

we dont want arabs here..So what 2020.09.21. 01:01:24

@kéki béla: Anyádat várom, megtérítem az igaz hitre, római katolikus keresztény konzervatív és büszke lesz arra hogy heteroszexuális és fehér ember. Az uralkodó faj része. Nem is értem, miért kellene egy rendes közép európai fehér heteroszexuális keresztény embernek szeretnie az anti keresztény arabokat? Szerinted ők szeretni fognak téged, isten tagadó buzi fehér hülye gyereket aki saját hagyományait és történelmét sem képes megőrizni??? A kedvencük leszel Béla. Megbasznak aztán lefejeznek, ahogy a liberál bolsevik kis köcsögökkel ezt tenni szokták, de majd a faszbook biztos emlékszik rád szivárványos zászlóval. Kötschög vagy Béla :)

kéki béla 2020.09.21. 09:31:26

@we dont want arabs here..So what: remélem, rövidesen találkozol anyámmal! Őszintén kívánom neked, rühes nyilas!
(tíz éve halt meg)

Prokrusztész 2021.07.04. 00:06:31

Igazán felemelő egy beszólogatós liberálbolsi köcsög és egy mitugrász rasszista fajvédő kedveskedéseit olvasni egy bicajosblog egészségügyi posztja alatt....:)

És a bloggazda/admin/moderátor is megéri a pénzét, hogy 3/4 éve nem nézett rá a posztjára.....:(


süti beállítások módosítása