HTML

Lájkolj minket

Kíváncsi, mitől fáj az úszók válla?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2017.07.29. 08:58

A vállízület az emberi test egyik legnagyobb mozgásterjedelemmel rendelkező ízülete. Az úszás tökéletes kivitelezéséhez azonban még a normálisnál is lazább vállízületre van szükség. Az úszás során ugyanis az előrehaladáshoz szükséges erő 90%-át a felső végtag biztosítja.

gerincesblog-uszas-vallfajdalom.jpg

Milyen a tökéletes úszómozdulat?

Ahhoz, hogy az úszómozdulat tökéletes és erős legyen, laza, de ugyanakkor mégis stabil vállízületre van szükség. Hogy a mozdulatsor hatásfoka minél jobb legyen, ahhoz egy úszónak át kell lépnie a mozgásterjedelem fiziológiás határait. Szükséges azonban, hogy ezekben az extrém helyzetekben is stabil maradjon a vállízület. Ez nehéz feladat mind a sportoló, mind az edző számára.

Mi az oka az úszóknál gyakori vállsérüléseknek?

Sokszor a túlterhelések, a helytelen edzésterv, a rossz úszási és nyújtási technikák vezetnek a sérülésekhez. Egy versenyúszó naponta átlagosan 10-14 km-t úszik, mely során 2500 karcsapást végez. Ez heti 6-7 nap edzésre vetítve 16.000 karcsapást jelent. Így nem nehéz elképzelni, hogy egy apró technikai hiba elég ahhoz, hogy a vállízület egy része túlterhelődjön, vagy kóros, izomzattal már nem kompenzálható lazaság jöjjön létre.

gerincesblog-uszovall-vallserules.jpg

Mit jelent az "úszóváll"?

„Úszóváll”-nak, angolul swimmer’s shoulder-nek a versenyszerűen úszók esetében a túlterhelések kapcsán létrejövő tünet-együttest, vállfájdalmat nevezik. Ennek oka lehet a fokozott instabilitás, a rossz terhelés miatt megsérülő szalagrendszer, valamint a kórosan túlterhelt vállkörüli izomzat, a rotátorköpeny. Úszók esetén ezek mellett még gyakran létrejövő elváltozás a másodlagos beékelődési (impingement) szindróma.

Hogyan kezelhető?

Kezdetben az elváltozások egyszerű konzervatív kezeléssel, gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedésével, gyógytornával visszafordíthatóak. Amennyiben nem időben történik a kezelés, vagy túl korán tér vissza a sportoló, illetve nem történik meg a hibás mozdulatsor korrekciója, a folyamat krónikussá válhat, és ilyenkor sok esetben az elváltozások csak műtéti kezeléssel oldhatóak meg.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült. 

3 komment

Címkék: sport úszás sportolás váll sportsérülés vállfájdalom vállsérülés vállfájás úszóváll helyes úszó technika vállízület

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr312693727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sZulamith 2017.07.30. 15:47:48

Mondjuk nekem sosem lesz vállsérülésem az úszás miatt, de nem is szeretnék olyan vállat mint amilyen a női úszóknak van.

]{udarauszkasz 2017.07.30. 20:47:42

Nalam az osszes izulet laza,unokatesommal usztunk ma egyet, az elso 10 meteren legyorsult nagynehezen,o gyorsban,en mellben,aztan megallt,mert nem birta. En meg eluszkaltam egy jopar km erejeig,de nem ereztem faradtnak magam utana. Mindez effektive kb.6 km kajak utan(10 km,de folyonak lefele). Nem vagyok kisportolt,sot,inkabb gyenge alkat, es foleg igy 40 folott eleg rossz mar a vallam. Ez annak is betudhato,hogy annak idejen fiatal koromban a vallam a bringazaskor a lengescsillapito szerepet volt kenytelen betolteni. (Akkoriban meg nem volt teleszkop,legalabbis nem a magunkfajta tarsadalmi retegnek...)


süti beállítások módosítása