HTML

Lájkolj minket

Rándulás - az egyik leggyakoribb sportsérülés

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2017.12.09. 09:06

A rándulások azok a sportsérülések, melyekkel a szabadidő sportolók a leggyakrabban találkoznak. Mit érdemes tudni róla, és hogyan kerülhető el?

gerincesblog-achilles-in-gyulladas.jpg

Rándulás akkor következik be, ha az ízületeket körülvevő lágyrészek, az izmok és az ízületek mozgás közbeni feszülése meghaladja a pillanatnyi mozgásterjedelmük, mozgathatóságuk határait. Leggyakoribb oka a hirtelen változás a mozgás sebességében, irányában. Egyenetlen talaj is okozhatja, de nő a sérülés esélye akkor is, ha megfelelő bemelegítés nélkül, vagy hosszabb edzéskihagyás után kezd valaki sporttevékenységbe, esetleg az alacsony külső hőmérséklet miatt merevebbek az izmai a szokottnál. Ezért őszi, téli időben gyakrabban fordul elő ez a típusú sérülés.

 

Rándulás, szalagszakadás, ficam

Az ízületi szalagok rándulás esetén túlnyúlnak. Ha az erőbehatás túl nagy, a szalagok részelegesen, vagy teljesen el is szakadhatnak. Amennyiben ez együtt jár az ízületben kóros irányú elmozdulással, az ízületi porcfelszínek elmozdulhatnak egymáshoz képest. Enyhébb rándulás esetén csak annyi történik, hogy a szalagok kissé megnyúlnak, az érintett ízület egy ideig fájdalmas lesz, de az ízület mozgásképessége megmarad. Erősebb rándulás esetén a fájdalom mellett duzzanat, esetleg bőr alatti vérömleny is jelentkezhet. Ilyen esetekben jegelés, borogatás, pihentetés, szükség esetén fájdalomcsillapító enyhíti a tüneteket.

Súlyosabb esetben az ízületi szalagok részben vagy teljesen el is szakadhatnak, erős fájdalom és duzzanat jelentkezik, a sérült ízületet ilyen esetekben sokszor hosszabb ideig nem tudjuk terhelni. A legsúlyosabb esetben a sérült szalagok rekonstrukciójára műtét is szükségessé válhat. Amennyiben ez az alsó végtagot érinti, azaz a térd és boka, ritkább esetben a láb ízületeit, akkor ezen ízületek teljes tehermentesítésére fekvő- majd járógipsz felhelyezésére is szükség lehet. A gipsz levétele után is csak fokozatosan szabad újra mozgatni, kitenni a lábat a terhelésnek, amiben sokat segíthet a gyógytorna is.

Néhány esetben a rándulás nyomán elmozdult ízületi fej nem ugrik vissza a helyére, hanem rendellenes helyzetben marad, akkor beszélünk ficamról. Ebben az esetben az ízület helyretételével ne kísérletezzünk, ez szakorvosi feladat, hiszen meg kell állapítani, hogy ficam mellett nem történt-e más sérülés, például csonttörés, esetleg ér-, idegképletek sérülése is.

 

Öt tanács az ízületi sérülések elkerüléséhez

  • Edzés, sporttevékenység előtt sose maradjon el az alapos bemelegítés!
  • Rendszeres mozgással erősítse izmait!
  • Sok múlik a megfelelő sportfelszerelésen, és sokszor a sportpálya borításán is. Viseljen az adott tevékenységnek megfelelő, kényelmes cipőt!
  • Nagyobb túlsúly esetén kerülje az erős zökkenéssel járó mozgásformákat!
  • Télen, hidegben a szokásosnál is gondosabban melegítsen be, mivel ilyenkor merevebbek, sérülékenyebbek az izmai!

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: sport ficam rándulás sportsérülés szalagszakadás bokarándulás szabadidős sport ízületi sérülés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr5813452387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása