HTML

Lájkolj minket

Hogyan hat a kineziológiai tapasz?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.06.03. 06:28

Korábban csak a profi sportolók használták a tapaszokat, mostanra viszont bárki számára elérhetőek lettek – de mire is jók pontosan és hogyan fejtik ki hatásukat hatóanyag nélkül?

5_7.jpg

Mint olyan sok minden, a kineziológiai tapaszok használata is versenysport világából indult hódító útjára. Néhány évvel ezelőtt a sportversenyek közvetítésein láthattunk először színes, hosszú tape-eket a versenyzők testén. A rugalmas, sokféle színben használt rögzítő tapaszokat, amelyeknek egyik oldala a bőrre ragasztható, egy Kenzo Kase nevű japán orvos, természetgyógyász fejlesztette ki. Kase elsősorban mozgásszervi problémákkal foglalkozott, manuálterápiás kezeléseket végzett a hozzá forduló betegeken.

Kase azt tapasztalta, hogy rövid távon ugyan hatékonyak a módszerei, enyhülnek a betegek panaszai, de egy idő után megint ugyanazzal a problémával keresik fel. Valahogy meg akarta hosszabbítani azokat az eredményeket, amelyeket a manuálterápiával ért el, ezért kezdett rögzítő tapaszokkal dolgozni. Végül a hetvenes évek végére sikerült kidolgoznia olyan kineziológiai tapaszokat, amelyekkel már tartósabb eredményeket ért el. A szélesebb köztudatba azonban sokkal később, csak a kétezres években kerültek be a tape-ek, köszönhetően annak, hogy egyre több profi sportoló próbált ezzel is javítani izmai, ízületei sérülésein.

Hatás hatóanyag nélkül

A kineziológiai tapaszokkal kapcsolatos leggyakoribb kérdés, hogy mégis hogyan lehet hatékony valami, amiben nincs semmilyen hatóanyag. A tapaszok ugyanis nem tartalmaznak semmilyen kémiai szert, működésük mechanikus. Amikor ráragasztják őket a bőrre, elhúzzák a bőrt és az alatta lévő kötőszöveteket a kívánt irányba. Mivel rugalmas rögzítést adnak, nem akadályozzák az izmokat és az ízületet a mozgásban, vagyis ellentétben például egy hagyományos merevítővel, lehet velük mozogni, versenyezni. A szalagok légáteresztőek, bőrbarát anyaguk miatt nagyon ritkán okoznak allergiás problémát. A szalagok színeinek nincs különösebb jelentősége, nem jeleznek különböző erősségű kötéseket, egyszerűen csak jól mutatnak.

A kineziológiai tapaszok hívei szerint a tape-ek fájdalomcsillapító, keringésfokozó, korrekciós, stabilitást fokozó, izomműködést serkentő, nyirokkeringést támogató, duzzanatokat csökkentő, heg gyógyulását támogató, sérült szöveteket tehermentesítő hatással bírnak. Ugyanakkor a tapaszokról szóló kutatások nem erősítették meg egyértelműen a hatékonyságukat, tudományos bizonyíték nincs gyógyító hatásukról. Éppen ezért inkább más terápiák mellett, kiegészítő jelleggel ajánlott az alkalmazásuk.

6_9.jpg

Milyen esetekben használhatjuk a tapaszokat?

A kineziológiai tapaszokat leginkább különböző ízületi és izomfájdalmak, húzódások, ficamok esetén használják. Segíthetnek, ha fájó, feszes izmokkal, izomhúzódással, ízületi problémákkal, derékfájással, hátfájással, nyak- vagy vállfájdalommal küzdünk. De alkalmazzák őket például a hanyag tartás kezelésére vagy műtét utáni gyógyulás során is.

Bár a YouTube-on számos videó található a tapaszok felhelyezéséről, ezt jobb szakemberre bízni. Érdemes olyan gyógytornászokra, gyógymasszőrökre, fizioterapeutákra bízni a felhelyezést, akik ezt kineziológiai tapaszokkal foglalkozó tanfolyamokon megtanulták. Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy pontosan hova kerülnek a tape-ek.

A cikk a Budai Egészségközpont gyógytornászainak közreműködésével készült.

12 komment

Címkék: sport tape mozgás ficam hátfájás derékfájás fájdalomcsillapítás izomfájdalom húzódás kineziológiai tapasz

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr716580478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arthurthedent 2021.06.04. 14:45:18

"A tapaszok ugyanis nem tartalmaznak semmilyen kémiai szert"

Minden tárgy kémiai szer. :)

"A kineziológiai tapaszokkal kapcsolatos leggyakoribb kérdés, hogy mégis hogyan lehet hatékony valami, amiben nincs semmilyen hatóanyag."

Placebo hatás. ;)

efi 2021.06.04. 19:52:46

Kezet foghatnak a homeopátiás szerekkel.

Semper Fidelis 2021.06.05. 06:36:51

@Közegné Hatós Ági: Hosszabban: Egy büdös kukkot nem értesz hozzá, de azért kommentelsz.

A feleségem gyógytornász, és tapelést is csinál. Elvégzett több tanfolyamot, és tudja, hogy mit hogyan kell ragasztani. Ez nem ekvivalens azzal, ha valaki bevásárol színes tapeből, és csodálatos ábrákat ragaszt magára.

Egy jól felhelyezett tape sokat segíthet hátfájdalom, bokafájdalom, és még számtalan fájdalom esetében.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.05. 09:03:28

"A kineziológiai tapaszok hívei szerint a tape-ek fájdalomcsillapító, keringésfokozó, korrekciós, stabilitást fokozó, izomműködést serkentő, nyirokkeringést támogató, duzzanatokat csökkentő, heg gyógyulását támogató, sérült szöveteket tehermentesítő hatással bírnak."

Mindig erős fenntartásokkal fogadom, ha valaminek ennyiféle jó hatást tulajdonítanak.

Ezeket a hatásokat tudományos módszerrel készült klinikai vizsgálatokkal is igazolták? Mert az nem bizonyíték, ha egy reklámban egy jóképű, sportok férfi vagy csinos nő elmondja, mennyit segített neki az adott szer vagy eszköz. Ahogy az sem bizonyíték, ha a gyártó vagy forgalmazó weboldalán, a facebookon vagy akárhol dicséri valaki a terméket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.05. 09:05:53

@Semper Fidelis:

"Elvégzett több tanfolyamot, és tudja, hogy mit hogyan kell ragasztani."

Ismerek olyanokat, akik több asztrológiai tanfolyamot is elvégeztek már. Tudják, hogyan kell a bolygók és a csillagok állásából jósolni.

Burgermeister 2021.06.05. 09:45:48

Kollegam is kapott ilyen tapet, szakember tette fel, o cserelte....jo draga volt, hatasa nulla.

kiscsilla 2021.06.05. 10:26:59

Életemben egyszer kaptam ilyet a hátamra. Olyan rosszul rakta fel az ember, hogy még aznap le kellett szednem, mert kifejezetten fájt.

kvp 2021.06.05. 19:48:44

Ugyanolyan hatasosak mint a sima sebkotozo leukoplast neven ismert ragasztoszallag. Azt is lehet hasznalni kello mennyisegben serulesek kezelesere, akar torott vegtag ideiglenes sinbe rakasahoz is. Ezek a szallagok is csak ugy hasznalhatoak, ha kepesek mechanikailag megtartani a kezelendo vegtagot. Na most ehhez nem eleg a borre ragasztani par csikot, hanem rendes tarto kotest kell kialakitani, gyakran teljesen korbetekerve azt a rogzitesi pontnal. Csak a ragaszto erejet kihasznalva eleg nagy feluletet kell teleragasztani, ahhoz, hogy ne egy kis feluleten huzza a bort, hanem rendesen megfogja alatta vegtagot. Idealis esetben szorito harisnya darabokkal, gezzel es muanyag vagy fempantokkal lehet igy dinamikus kotest kialakitani. Nem lesz olyan jo, mint egy erre a celra gyartott, allithato rugalmas rogzito, de sokkal gyorsabban ossze lehet rakni ott helyben. Ez profi sportolok eseten szempont, mint ahogy turazasnal bekovetkezo serulesnel a gyakran gallyakbol, gezbol es leukoplasztbol keszitett rogzito kotes is. Ha ez nem szempont akkor erdemesebb es hosszabb tavon olcsobb az adott testreszhez es seruleshez vasarolni megfelelo kompozit rogzito kotest, azok meg moshatoak is es altalaban kitartanak a felgyogyulasig.

Nagyon sokan lattak, hogy sportolokra a sportorvosok felraktak ezeket a gyorskoteseket es azt hiszik az anatomiaismeret nelkuli felragasztasuk magaban hasznal. Raadasul szinte mindenki tul keveset hasznal ahhoz, hogy tenyleg tarto erovel birjon a kotes. Egy sportserulesnel ott helyben a csapatorvos neha tobb tekercset is ratesz a serult sportolora, hogy valahogy vissza tudjon allni. Ha ez nem szempont, akkor ok se kotozgetnek helyben, hanem rendesen ellatjak a serulest, mert akkor jobban es kisebb karosodassal gyogyul.

ps: Altalaban egy sportorvos, reumatologus vagy fizikoterapeuta tudja az anatomia ismeretei alapjan, hogy mit hogyan kell rogziteni hova, mindenki masnak erdemesebb az elore gyartott koteseket es rogzitoket hasznalnia, mert azzal elkerulheto, hogy a hazi barkacsolassal sulyosbitsuk a serulest. Az ilyen rogzitoket meg akar allami szakorvos is felirhatja, akkor valamivel olcsobbak mert van rajuk reszleges tb tamogatas.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.05. 20:22:05

@kvp:

"mint a sima sebkotozo leukoplast neven ismert ragasztoszallag. Azt is lehet hasznalni kello mennyisegben serulesek kezelesere, akar torott vegtag ideiglenes sinbe rakasahoz is."

Na de a poszt szerint ezek a szalagok "fájdalomcsillapító, keringésfokozó, korrekciós, stabilitást fokozó, izomműködést serkentő, nyirokkeringést támogató, duzzanatokat csökkentő, heg gyógyulását támogató, sérült szöveteket tehermentesítő hatással bírnak".

Hámsérülések, vérző sérülések ellátására eleve nem alkalmasak, mivel közvetlenül sebre nem teszünk ragasztószalagot. A sérüléstől függően jód vagy sebhintőpor, erre mull-lap, majd erre jöhet a leukoplast vagy egyéb rögzítő, vagy siműn gézzel körbetekerni.


süti beállítások módosítása