HTML

Lájkolj minket

5 jótanács a makacs gerincproblémák megelőzéséhez

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2016.04.16. 07:41

Nap mint nap halljuk, hogy „elgémberedett a nyakam”, „beszakad a hátam” vagy „beállt a derekam”. Nem is csoda, hiszen a nyak-, hát- és derékfájás az egyik leggyakoribb kellemetlenség, amely sokak életét megkeseríti az iskolapadban ülő fiataloktól kezdve az ülőmunkát végző felnőtteken át az idősebb generációkig.

gerinces_5_jotanacs_a_makacs_gerincproblemak_megelozesehez_1.jpeg

Az egész napos iskolapadban görnyedés, valamint a számítógép és tévé előtt töltött szabadidő már az egészen fiatalok gerincét is megterheli, a folyamatos irodai munka, a pszichés túlfeszítettség és a mozgásszegény életmód miatt pedig a felnőttek is gyakran panaszkodnak alig mozgó nyakra, görcsös hátra vagy éppen makacs derékfájásra. Pedig helyes testtartással, gerinckímélő tornagyakorlatokkal, az ergonómiai alapelvek és életmódbeli tanácsok betartásával könnyen elkerülhetnénk a hétköznapjainkat megkeserítő fájdalmakat.

5 jótanács a gerincproblémák megelőzésére

Húzzuk ki magunkat!

Naponta többször vegyük fel a helyes testtartást! A helytelen testtartás nemcsak a gerincre, hanem az egész szervezetre kedvezőtlenül hat: fáradékonysághoz, a fizikai állóképesség gyengüléséhez, a koncentráció-, valamint a teljesítőképesség nagyfokú romlásához és rossz közérzethez vezethet. Ha minden élethelyzetben, munkavégzés, otthoni feladatok, pihenés során, valamint testedzés közben figyelünk a helyes testtartásra, máris sokat tettünk gerincünk védelme érdekében.

Mozogjunk rendszeresen!

Heti 2-3 alkalommal iktassunk be korunknak és az aktuális fizikai állapotnak megfelelő, gerinckímélő mozgásformákat a napirendünkbe! A rendszeres mozgás a gerincoszlop épségének megóvása mellett testsúlyunkra és pszichés egyensúlyunkra is pozitív hatást gyakorol. Erősebbé, rugalmasabbá teszi az izmokat, segít elsajátítani a helyes tartást, emellett pedig javítja a hangulatunkat és növeli az önbizalmunkat is.

 

Végezzünk gerinctornát!

Akár az iskolapadban vagy az irodai asztal mellett is elvégezhetünk néhány nyújtó, lazító, légző vagy törzsmobilizáló gyakorlatot. Ezek segítenek ellazítani a túlfeszült izmokat, megéreztetni a helyes testtartást és hozzájárulnak a keringés javításához. Ezáltal segítenek az általános felfrissülésben és a stresszoldásban is, méghozzá úgy, hogy közben a gerincünket és az ízületeinket sem terheljük túl.

Alakítsunk ki ergonomikus életteret!

A nyak-, hát- és gerincbántalmak megelőzése érdekében fontos, hogy ergonómiailag megfelelő módon alakítsuk ki életterünket. Például otthon derékmagasságba helyezzük el a konyhapultot és a vasalódeszkát, munkahelyünkön pedig többféle, ergonomikus ülőalkalmatosságot válasszunk és időnként váltogassuk azokat. Figyeljünk oda a székünk, asztalunk és monitorunk megfelelő beállítására. Gondoljunk arra, hogy gerincünknek is szüksége van pihenésre, ezért az alváshoz válasszunk ergonomikus fekvőhelyet.

Figyeljünk oda a megelőzésre!

A tudatos gerincvédelem akkor is kiemelkedően fontos, amikor a gerinc fájdalom és tünetmentes. Aki napi két óránál többet tölt ugyanabban a testhelyzetben, akivel már előfordult, hogy egy rossz mozdulat után alig tudott felegyenesedni, vagy akinek éjszaka keresnie kell a legmegfelelőbb alváspózt, hogy ne elgémberedett nyakkal ébredjen, az mindenképp figyeljen oda a megelőzésre.

A cikk az Országos Gerincgyógyászati Központ gyógytornászainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: gyógytorna megelőzés prevenció gerincproblémák gerinctorna mozgásszegény életmód gerincfájdalom gerincbántalmak helyes testtartás helytelen testtartás mozgásszegény életmód következményei

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr348597118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása