HTML

Lájkolj minket

A leggyakoribb izomsérülések

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.07.11. 07:24

Elcsúszott, mozgás közben váratlanul heves irányváltásra kényszerült? Bemelegítés, edzettség nélkül kezdett intenzív edzésbe?  Egy rossz mozdulat is eredményezhet olyan izomsérülést, amely azután nehezen gyógyulva hetekig megnehezíti a mozgását. Milyen sérülések fordulhatnak elő a leggyakrabban?

izomhuzodas.jpg

Mozgásszerveink aktív részei a vázizmok, vagyis a csontokon eredő és azokon tapadó harántcsíkolt izmok, amelyek akaratunktól függően irányíthatók, összehúzódással és elernyedéssel mozgatják az inakat, ízületeket és csontokat.  Az izmok sérüléseit leggyakrabban túlterhelés okozza, illetve, ha túlságosan megnyúlnak egy rossz mozdulat során. Ezek a sérülések fájdalmat váltanak ki, és a mozgás nehezítettségét, beszűkülését okozzák.

A túlerőltetés eredménye izomláz is lehet

Az izmok túlterhelésének következménye az intenzív edzés után néhány órával jelentkező izomfájdalom, a mozgás megnehezülése, amit izomláznak ismerünk.  Ennek két kiváltó oka lehet: egyrészt a túlzott terhelés miatt az izomszövetben relatív oxigénszegénység alakul ki, és felszaporodik a tejsav, ami az izmok merevségéhez, fájdalmához vezet. Másrészt az izmok rostjaiban mikrosérülések, kisebb szakadások jönnek létre, ahol bevérzés keletkezik, ami az érintett izom duzzanatát, érzékennyé válását okozza. Az izomláz enyhíthető pihentetéssel, óvatos mozgással, esetleg, nagy fájdalom esetén gyulladáscsökkentő készítményekkel. Az izmok kíméletére szükség van, ugyanakkor a teljes passzivitás nem célravezető, jobb mielőbb elkezdeni a fokozatos terhelést újra.

Görcsbe rándult izmok

Az izmok hosszabb-rövidebb ideig tartó, akaratlan összehúzódása, fájdalmas merevsége az izomgörcs, amely leggyakrabban a vádli és a lábfej, a talp izmait érinti. Kialakulhat túlzott fizikai terhelés vagy kimerültség miatt, és éjszaka, alvás közben is, amelynek oka az érintett izom tápanyag- és oxigénellátásának, elektrolit (elsősorban magnézium, kalcium,) szintjének csökkenése, de többféle betegség (idegkárosodás, keringési zavar, érszűkület, gerinc- és porckorong-elváltozás, visszeresség, epilepszia) is lehet a háttérben. A görcsbe rándult testrész óvatos mozgatása, az érintett izmok masszírozása, meleg vízzel való lazítása, izomlazító krémek, kenőcsök használata segíthet.  

izomserulesek.jpg

Gyakori sportsérülés az izomhúzódás

Az intenzív, dinamikus mozgással járó sportágakban (labdajátékoknál például) nem ritka az izmok hirtelen, gyors megnyúlása. Egy váratlan, rossz mozdulat, kényszerű, gyors irányváltás, a nem megfelelő bemelegítés, valamint az izmok tartós túlterhelése egyaránt járhat fájdalmas izomhúzódással. Ilyenkor az izmok rostjai túlnyúlnak a szokásos mozgástartományukon, nem képesek tökéletesen visszanyerni eredeti helyzetüket. Leggyakrabban a lábszár-, a comb-, a hát-, a kar izmaival fordul elő. A túlnyúlt izom megkeményedik és tapintása fájdalmassá válik. Izomhúzódás esetén a sérült testrészt pihentetni kell, nem szabad mozgatni, nehogy súlyosbodjon, például izomszakadás következzen be.

Izomszakadás

A túlnyúlt, húzódásos izmok egyes rostjai további terhelés következtében el is szakadhatnak. Az izomszakadás éles, intenzív fájdalommal, a terület érzékenységével, duzzanatával, esetleg vérömlennyel és az érintett testrész átmeneti mozgásképtelenségével jár. A tünetek súlyossága attól függ, hogy a sérülés a teljes izmot vagy egyes izomrostjait érintette-e. Izomszakadás leggyakoribb a végtagok izmain. A tünetei enyhíthetők pihentetéssel, jegeléssel, fájdalomcsillapító, gyulladásgátló szerekkel, de különösen súlyos esetben műtéti megoldás is szükségessé válhat. Ellentmondásnak tűnik, de tény, hogy a súlyos izomsérülések, köztük a húzódás és a szakadás gyakrabban fordulnak elő hobbysportolóknál, mint profiknál, mivel ez utóbbiak megfelelő bemelegítéssel, az izmok előkészítésével, edzésével jelentősen tudják csökkenteni ezek veszélyét. Az izmok sérülései jórészt megelőzhetők, ha kerüljük a túlerőltetést, és ha sosem maradnak el edzés előtt a bemelegítő, majd utána a levezető, nyújtó gyakorlatok.

Fotók: Freepik

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: bemelegítés izmok izomláz sportsérülés izomhúzódás túlerőltetés izomszakadás izomsérülések

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr4514915936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása