HTML

Lájkolj minket

Ezek a leggyakoribb sportsérülések

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.07.01. 06:25

Egy rossz mozdulat, lépés nyomán előfordulhat az ízületek sérülése, az izmok vagy ínak, szalagok húzódása, rándulása, netán szakadása.

5-2.jpg

Mozgásunkat az izmok összehúzódása teszi lehetővé. Az izmok ínak segítségével kapcsolódnak a csontokhoz, és így mozgatják az általuk körülvett ízületeket. Váratlan, hirtelen vagy rossz irányú erőbehatás, terhelés nem megfelelő irányú elmozdulásokat, és ezzel az ízületek és a körülöttük lévő lágyrészek, súlyosabb esetben csontok sérülését okozhatja.

Sportolás közben leggyakrabban a láb két nagyízülete, a boka- és a térdízület sérül. A sérülés lehet rándulás, húzódás, súlyosabb esetben ficam. A sérülés gyakran hirtelen jelentkező fájdalommal, az érintett ízület deformitásával, duzzanattal, esetleg vérömleny képződésével jár. Ezek a sérülések külön-külön is, de együttesen sokszor részleges vagy teljes mozgáskiesést is okozhatnak.

A leggyakoribb okok

Az ízületi tokot, a szalagokat, illetve az izmokat érintő sérülések kialakulhatnak egy-egy rossz mozdulat vagy túlerőltetés következtében, ha az izmok és ízületek feszítése meghaladja a mozgathatóságuk határait. Hasonló sérülések azonban kialakulhatnak túlterheléses sérülésként is, amikor a sorozatos mikrosérülések okoznak egy, hirtelen erőbehatásra létrejövő sérüléshez hasonló elváltozásokat, szakadásokat.

Ezek kialakulásának gyakori rizikófaktorai a nem megfelelő terhelés, a lágyrészek és egészében a szervezet nem megfelelő előkészítése a sportra, mint például a bemelegítés nem megfelelő elvégzése vagy ennek elmaradása.
Sok esetben azokat érinti, akik hosszabb kihagyás után hirtelen kezdik újra a sportolást, vagy megfelelő bemelegítés nélkül, merev izmokkal kezdik újra az intenzív mozgást, vagy nem megfelelő technikával végzik az adott mozgásformát.

Ugyanezek a sérülések természetesen nemcsak sportolás közben, hanem háztartási vagy munkahelyi balesetként is előfordulhatnak.

Ízületi és izomsérülések: húzódás, rándulás, ficam, szakadás

1. Rándulás következik be, ha egy rossz lépés, nagyobb erőbehatás következtében az ízület körüli lágyrészek, szalagok, ínak, izmok hirtelen megnyúlnak, vagy akár el is szakadnak. Sokszor csak kis, szinte szabad szemmel nem látható mikroszakadások keletkeznek, kisebb, rostok közé történő bevérzéssel. A rándulás súlyosságát az befolyásolja, hogy a lágyrészek csupán megnyúlnak, vagy részlegesen, illetve teljesen elszakadnak-e.

2. Ficam alatt azt értjük, amikor az ízületet alkotó csontok a szokásosnál nagyobb mértékben elmozdulnak egymáshoz képest. Részleges ficam során általában az ízületi tok és szalag is sérül, de a csontok gyakran rögtön helyükre kerülnek (visszaugranak). Teljes ficam során időnként a kimozdult csont nem kerül vissza a helyére, ezért sokszor orvosi helyretétel (repozíció) szükséges. Ficam esetén, akár részleges, akár teljes, óhatatlanul sérülnek az ízületet körülvevő lágyrészek, leggyakrabban a stabilizáló szalagok, de néha az ízületi tok és ínak is szakadnak, sőt az ízületet alkotó csontok is törhetnek. Ez talán a legsúlyosabb ilyen jellegű sérülés, amit töréssel szövődött ficamnak hívunk.

3. Nemcsak az ízületekhez kapcsolódó ínak és szalagok, hanem az izmok is sérülhetnek. Az ilyen jellegű baleseteknél, hirtelen nagyobb erőbehatás nyomán: izomhúzódás, -rándulás, sőt izomszakadás is bekövetkezhet. Az izomsérülés az izomrostok megnyúlásával, részleges vagy teljes szakadásával járhat, hirtelen, intenzív fájdalmat, mozgáskorlátozottságot okozva. Az izomban futó erek sérülése miatt bevérzés, vérömleny, véraláfutás keletkezhet. 

Az ízületi és izomsérülések kezelése

Könnyebb esetekben, az izmok, az ínak és szalagok húzódása esetén a legfontosabb az érintett testrész pihentetése. A duzzanatot jegeléssel, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású krémek használatával enyhíthetjük.

6-2.jpg

Súlyosabb, mozgáskorlátozottsággal is járó esetben, rándulás, ficam, az ínszalagok, illetve az izomrostok megnyúlása, erős fájdalommal, duzzanattal, bevérzéssel járó sérülése, részleges vagy teljes szakadása esetén szakorvosi kezelésre van szükség.

Ficam esetén a kóros helyzetben lévő ízületrészek helyretétele orvosi feladat, jószándékú beavatkozással nagy bajt is előidézhet az, aki laikusként megpróbálkozik ezzel. A sérült szalagok megfelelő összeforrása érdekében rögzítik, pihentetik a sérült testrészt, de súlyosabb esetben műtét is szükségessé is válhat. A gyógyulás hetekig, akár hónapokig is eltarthat, és utána is sokáig sérülékeny, érzékeny marad az érintett terület, így fizioterápia, gyógytorna segítheti a teljes gyógyulást.

A cikk a Budai Egészségközpont sportsebészének közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: sport izom bemelegítés törés szakadás ficam ízület rándulás sportsérülés húzódás ínak

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr4316609634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása